Rondreis Frankrijk.

Donderdag 28-8-2008. 's Morgens zon, 's Middags wolken. 19°.
De laatste reis van dit jaar is begonnen. Om 10.00 uur vertrokken naar Camping de Eikenhof in Paasloo en rond de middag aan. Het is een prettige, ruim opgezette, camping. 's Middags via "de knooppunten" in de Weerribben gefietst. Het Nationale Park Weerribben-Wieden is één van de belangrijkste moerasgebieden van Europa. Het park is groot. Je kunt hier eindeloos fietsen Het landschap is prachtig. Het natuurgebied de Weerribben is ontstaan door vervening. Verveners (turfwinners) wonnen hier de turf, een veelgevraagde brandstof. In de "Ribben" zijn smalle stroken land waarop de uitgebaggerde turf te drogen werd gelegd. Na de vervening groeide het open water geleidelijk dicht en bepaalde de rietteelt de aanblik. Water overheerst het gebied. Planten dieren zijn hiervan afhankelijk.

Vrijdag 29-8-2008. Af en toe zon 19°.
De dag begon grauw. Op de fiets naar Giethoorn. In Giethoorn varen bootjes onder de karakteristieke hoge bruggetjes door. De rietgedekte boerderijen en huizen zijn als het ware op eilandjes gebouwd.
In dit mooie dorp gaan stilte en een prachtige omliggende natuur samen.

Daarna nog even naar Steenwijk. Steenwijk is het centrum van deze streek.
De geschiedenis als vestingstad ziet je terug in de stadswallen en de stadsgrachten. De 86 m. hoge Steenwijker toren van de St. Clemenskerk (1467) is bezienswaardig. Dit vonden wij ook van Villa Rams Woerthe, een statig pand in Jugendstil, uit 1899 met gebrandschilderde glas-in-loodramen.

Weerribben
Giethoorn

Zaterdag 30-8-2008. Zonnig 24°.
Een zomerse dag. We gaan naar Camping de Arendshorst in Ommen. Aankomst om 10.30 uur. Inchecken ging weer eens op zijn Nederlands, aparte veldjes voor de kortingskaart, sjacheren over een andere plaats met meer voorzieningen, vooruitbetalen ......
's Middags in Ommen gewandeld. Tussen de bossen en aan de oever van de Vecht ligt Ommen, een oude Hanzestad met een rijke geschiedenis, schitterende natuurgebieden en een gezellig centrum. n.

Zondag 31-8-2008. 's Morgens zon, 's Middags wolken. 19°.
Prachtige dag. Met Urs en Theo (die toevallig ook in Ommen logeren) naar Vilsteren gefietst. Geluncht in Herberg de Klomp. Vilsteren is een van de weinige landgoederen met een dorpskern. Dit dorpje ligt in het meest westelijk gelegen gedeelte van de gemeente Ommen, in het Overijssels Vechtdal. Het eigen karakter van het Landgoed Vilsteren is bewaard gebleven. De kleuren geel en zwart, uit het wapen van de familie Van Vilsteren, zijn hier terug te vinden op de luiken van de boerderijen. Aan de andere kant van de weg staat de stellingmolen met buitenkruier.

Lage Mierde

 

Donderdag 4-9-2008. Wolken en wind 16°.
Onderweg naar Mons. Onderweg kwamen we er achter dat deze camping tussen 12 en 14 uur is gesloten. Onze ETA was rond 12.00 uur. Om die reden de koers omgelegd naar camping Grimbergen in Grimbergen. Om 11.00 uur aan. Gelukkig maar want op deze camping duurt delunchpauze van 11.30 tot 14.00 uur (het is lijden!). Na het installeren het stadje bezocht Grimbergen, heeft nog heel wat schilderachtige hoekjes. Het dorpsplein wordt beheerst door de monumentale basiliek van de Norbertijnerabdij met een prachtig barok interieur. Het Guldendal, een 17de-eeuws koetshuis, en twee watermolens aan de Maalbeek zijn bezienswaardig.

's Middags uitgebreid Leuven bezocht. Leuven is een echte universiteitsstad. Het oude centrum is bijzonder. Wij hebben genoten van de Universiteitsbibliotheek, Stadhuis, St. Pieterskerk, St. Michielskerk, Oude Markt en het Begijnhof. De parel van Leuven is zeker het Stadhuis: het 15de-eeuwse Leuvense stadhuis behoort ongetwijfeld tot de mooiste van Europa en is een meesterwerk van Brabantse hooggotiek. De gevels en de torens zijn versierd met kunstig gebeeldhouwde figuren die thuishoren in de bijbel, in de wereld van literatuur en in de geschiedenis. Het mooiste gebouw van de universtiteit is de universiteitsbibliotheek.

Leuven Oude Markt

Vrijdag 5-9-2008. Wolken en regen 17°.
Om 10.00 uur uit Grimbergen vertrokken. Rond Brussel was het weer erg druk. Daarna ging het prima. Om 13.30 uur waren we aan in Berny Riviere op camping La Croix du Vieux Pont. Op het gemak geïnstalleerd en over de camping gewandeld. Het weer moet beter worden? Berny Rivière ligt in Picardië. Het dorpje wordt omringd door ongerepte natuur.

Zaterdag 6-9-2008. Zon en harde wind 20°.
Clairière de l Armistice (de open plek van de wapenstilstand) bezocht. Op 11-11-1918 vond hier de ondertekening plaats. Er staan veel gedenktekens en een standbeeld van Maarschalk Foch. Opvallend zijn de 2 setjes spoorrails die er nog liggen. Maarschalk Foch kwam per trein over het ene spoor en zijn duitse evenknie over het andere. Daarna naar Compiègne. Compiègne ligt aan de Oise. Het Stadhuis en het kasteel waarin een museum is gevestigd zijn bezienswaardig. Het is een leuk stadje om te verkennen.

Hierna, dwars door het Bos van Compiègne naar het kasteel van Pierrefonds. Het machtige kasteel steekt hoog boven het gelijknamige stadje uit. Het kasteel vertoont de voornaamste karakteristieke eigenschappen van de middeleeuwse defensieve bouwstijl.

's Middags nog naar Vic sur Aisne gewandeld. De Donjon en het erachter gelegen park zijn mooi. Hij dateert uit de 12e eeuw en werd in de 17e eeuw tot woning omgebouwd. Hij staat midden in het dorp, in een park van 5 ha. Boven de slotgracht werd in de 18e eeuw een kasteel gebouwd en een elegante Franse tuin aangelegd.

Compiègne stadhuis
Leuven universiteitsbibliotheek
Vic sur Aisne
Compiègne chateau

Maandag 8-9-2008. Wolken, wind af en toe zon 19°.
Weer onderweg. Nu naar Melun om Vaux le Vicomte en Fontainebleau te bezoeken. We logeren op camping La Belle Etoile in Melun. Het is een rustige groene camping. Hij ligt net buiten Melun aan de Seine. De industriestad Melun vindt haar oorsprong in een Keltische neder­zetting op een eiland in de Seine. In Melun werd de eerste Brie, kaas, gemaakt. De kerk Saint-Aspais, 16de eeuw, is laatgotisch. De kerk Notre­Dame is van oorsprong 11de eeuws, maar is in de tijd van de gotiek en de renaissance sterk gewijzigd. In het Hôtel de la Vicomté is een klein plaatselijk museum ingericht.

's Middags op de fiets naar Vaux le Vicomte. Het kasteel is prachtig. Dit kasteel, een meesterwerk uit de 17e eeuw en de residentie van Nicolas Fouquet, kamerheer van Financiën van Lodewijk XIV, wekte de jaloezie van de koning op en vormde de inspiratie voor de bouw van het kasteel van Versailles.
Dit kasteel is een echt kunstwerk, dat te danken is aan drie kunstenaars met uitzonderlijk talent: Le Vau, Le Brun en Le Nôtre.
In Vaux-le-Vicomte schept Le Nôtre voor Nicolas Fouquet, minister van Lodewijk XIV, de eerste Franse tuin: "een unieke compositie, een harmonieuze relatie tussen gebouw en omringende ruimte, een open perspectief op de natuur." De tuin heeft gestalte gekregen rond een noord-zuid perspectief dat zich tot aan de heuvel met een majestueus herculesbeeld uitstrekt.

Vaux le Vicomte
Fontainebleau
Moret sur Loing

Donderdag 11-9-2008. Zon 26 °.
Reisdag naar camping des Sources in Santenay bij Beaune. Warme dag vandaag.

Vrijdag 12-9-2008. Wolken en een bui 16°.
Na een hele natte nacht, voorafgegaan door een onweersbui, heel ander weer dan gisteren. De temperatuur is gehalveerd. Langs de Voie Verte gewandeld.

Zaterdag 13-9-2008. Wolken en regen 14°.
Langs de Voie Verte gefietst. 22 kilometer door de wijngaarden van Santenay naar Beaune en weer terug. Vooral nu rondom de
oogsttijd is het een feest. Je fietst dwars door de wijngaarden en dorpen met befaamde namen: Pommard, Meursault en Volnay. 's Middags thuis vanwege de regen.

Zondag 14-9-2008. Zon 16°.
Het weer is gelukkig wat rustiger geworden. 's Morgens de caravan naar een andere plek verzet. We stonden zo langzamerhand in een grote modderpoel. Grote wandeling van bijna drie uur door de heuvels gemaakt. Genoten van prachtige uitzichten. De "wijn" staat er dit jaar goed bij.

Maandag 15-9-2008. Zon 17°.
Langs het Canal du Centre het traject Santenay Chalon sur Saone v.v. gefietst. De route in de vlakte van de Saône is wat saai.

's Middags de blauwe route door de bergen, langs de Moulin au Vent, gewandeld. De Moulin Sorine is ooit gebouwd om water op te pompen voor de stoomtreinen. In 1995 is dit exemplaar gerestaureerd.

Dinsdag 16-9-2008. Zon en wind 17°.
Langs het Canal du Centre richting St. Leger sur D. gefietst.

Woensdag 17-9-2008. Wind en wolken 14°.
's Morgens Beaune en Meursault bezocht. Beaune is een belangrijk toeristisch centrum in het hart van Bourgondië.

Het Hôtel-Dieu van Beaune is de bekendste bezienswaardigheid van het stadje. Het gebouw dateert uit de 15e eeuw en werd nog tot 1971 als ziekenhuis gebruikt.
In 1443 begon voor Frankrijk het moeizame herstel van de honderdjarige oorlog tegen Engeland. De armoede in Bourgondië was onmeetbaar geworden. Om zijn volk bij te staan besloot Nicolas Rolin, kanselier van de hertog van Bourgondië, in Beaune een gasthuis (Hospices) op te richten dat gratis zorg verleende aan zieken, behoeftigen en ouderen uit de streek. In zijn verlangen om dichter bij de Almachtige te komen en met de goedkeuring van Paus Eugène VI, heeft hij het gebouw Hôtel Dieu genoemd. Hôtel-Dieu is in gebruik genomen op 4 Augustus 1443. U kunt de bouwgeschiedenis in de bouwdetails nog altijd zien. Aan de buitenkant is hôtel-Dieu onmiskenbaar somber van opzet. Mooi meegenomen was dat het complex minder aantrekkelijk werd voor dieven die halverwege de 15e eeuw het platteland nog altijd onveilig maakten. Meursault is een attractief stadje met een 14e-eeuwse kerk, een stadhuis met de typisch Bourgondische dakbedekking (kleine geglazuurde tegels in mozaïekvorm) en resten van een 14e-eeuws leprozenhuis.

Santenay
Melun uitzicht Seine
Beaune Hospice

Donderdag 18-9-2008. Wolken 20°.
Doorgereisd naar camping La Garenne in St. Laurent du Pape. Rustige reis. Om 13.00 uur aan. De boodschappen en daarna lekker gewandeld langs de "oude" spoorlijn. De camping ligt in het nog haast ongerepte Eyrieuxdal, verrassend mooi door de afwisseling van de landschappen, van lieflijk tot ruig met steile hellingen, begroeid met steeneiken en kastanjebomen. De rivier de Eyrieux stroomt door het dorpscentrum, vanaf de camping wandelt u er zo naar toe.

Vrijdag 19-9-2008. Zon 19°.
Mooie wandeling, hoog de bergen in, gemaakt.

St Laurent du Pape

Zaterdag 20-9-2008. Zon en wind 23°.
Doorgereisd naar camping La Roquette Chateaurenard.

Zondag 21-9-2008. Zon 24°.
De zondagmarkt in Isle sur la Sorgue bezocht. Het was er heel erg druk.

Maandag 22-9-2008. Zon 24°.
Naar Maillane gefietst (het dorp van Frederique Mistral). Frederic Mistral, de provencaalse dichter en zanger, leeft voort in het museum in Maillane, zijn geboorteplaats. Deze dichter, die al zijn werken in Maillane heeft geschreven werd in 1904 onderscheiden met de Nobel prijs van de literatuur. In zijn eigen huis, nauwkeurig gerestaureerd, vind je de verschillende werken, foto's, schilderijen en boeken van de bekendste inwoner van MaillaneVan de prachtige luchten en landschappen genoten.

Dinsdag 23-9-2008. Zon en wind 22°.
Richting Eyragues gefietst. De verschillende kapellen, de kerk uit de 12e eeuw, de Tour de Bise aan de ingang van het dorp en de oude stadsmuren maken een bezoek aan Eyragues onvermijdelijk.

Woensdag 24-9-2008. Zon 24°.
Prachtige fietstocht via Maillane naar St Rémy de Provence. Dit onooglijke dorpje ligt op enkele kilometers van Saint-Rémy. We rijden tussen olijfgaarden, fruitbomen, graan- en maïsvelden naar het centrum en belanden op de Place Frédéric Mistral. Hoe kan het ook anders, Maillane is immers het geboortedorp van de schrijver/dichter Mistral (1830-1914). Hij werd wereldberoemd door zijn epos 'Mireio' (Mireille) waarvoor hij een nobelprijs kreeg. Hij is de medeoprichter van de Félibrige, een beweging die zich inzette voor de provencaalse taal en kultuur. Iets buiten het dorp ligt het museum dat geheel aan de dichter gewijd is. We gaan er niet binnen maar wandelen even in de mooie schaduwrijke tuin achter het statige gebouw. Er staat een imposant witstenen standbeeld van de schrijver en de paadjes zijn omzoomd met bordjes waarop provencaalse verzen van de dichter te lezen zijn. Iets verder ligt het kerkhof. We vinden er het zeshoekige graf met er bovenop de ster van de Félibrige.

In elk provencaals dorp of stadje vindt men wel ergens een restaurant, cafee, plein of straat die zijn naam draagt. Daarna naar St. Rémy. St-Rémy-de-Provence is een rustig stadje en een centrum van fruit- en tuincultuur. Het wordt door toeristen in de eerste plaats bezocht om de opgravingen buiten de stad. De bekendste monumenten. 'Les Antiques', zijn een mausoleum en de oudste stadsboog uit de begintijd van Augustus, hoewel niet compleet bewaard gebleven. De ruïnes van Glanum worden sinds 1921 opgegraven op de plaats van een Romeinse nederzetting, die gebouwen uit de 2de eeuw bezat. Forum, thermen, nymphaeum, tempel en woonhuizen werden blootgelegd. In St-Rémy-de-Provence worden op de markt en in de lokale kruidenwinkels verse kruiden verkocht afkomstig uit Les Alpilles. Het stadje is daarom een ideale uitvalsbasis om Les Alpilles te verkennen. In het Musée des Arômes kunt u zich laten informeren over de lokale flora.

Het was vandaag tenslotte marktdag. 's Middags uitgerust.

Donderdag 25-9-2008. Zon en een harde wind,19°.
Ondanks de storm weer een leuke fietstocht door het provencaalse landschap gemaakt. In Noves het stadje bekeken. Een wandeling over de oude stadsmuur van Noves geeft een goed beeld van dit dorpje met verschillende historische monumenten. De kerk is opvallend.'s Middags stevig gewandeld in de heuvels achter de camping. Genoten van prachtige uitzichten.

Vrijdag 26-9-2008. Zon 21°.
Wederom een prachtige fietstocht gemaakt.

St Laurent du Pape oude spoorlijn
Chateaurenard Église St. Denys
St Rémy Église St Vincent

Zaterdag 27-9-2008. Zon 23°.
Onderweg naar camping Pont d'Argens in Fréjus. Bijtijds aan en de voortent opgebouwd. Gezellig met Ans en John geborreld. Fréjus ligt aan de Middellandse Zee. Fréjus werd al door Cicero werd beschreven in 43 voor Christus, en heette toen Forum Julii, gesticht door Julius Caesar. Zijn adoptiezoon Augustus maakte van Fréjus een militaire haven.
Van de Romeinse periode zijn nog vele resten te bezoeken: de oude stadsmuren, vooral de "porte des Gaules". Verder het prachtige amphitheater dat 10.000 bezoekers kon herbergen, en dat tegenwoordig wordt gebruikt voor concerten.
Ook het antieke theater is bewaard gebleven en wordt nog steeds als theater gebruikt.
In de 10e eeuw werd Fréjus grotendeels verwoest door de Saracenen en 50 jaar later door bisschop Riculphe heropgebouwd met het stichten van een kathedraal en een klooster, dat tegenwoordig dienst doet als archeologisch museum.

Zondag 28-9-2008. Zon 21°.
Rustige dag. Gewandeld en in het openlucht zwembad gezwommen.

Maandag 29-9-2008. Zon 25°.
Prachtige dag. Gewandeld in de Villepey. Les étangs de Villepey is een klein natuurreservaat. Langs uitgezette wandelpaden rond de plassen kunt je genieten van de typische flora en fauna die dit gebied herbergt. Achter de camping ligt een biologische boerderij "Les Semailles".
Verder uiteraard weer de noodzakelijke baantjes getrokken.

Woensdag 1-10-2008. Zon 24°.
Charles opgehaald van het vliegveld in Nice. Veel gewandeld.

Donderdag 2-10-2008. Zon + wind 24°.
Winderige dag (een dag met veel wind). Veel gewandeld.

Vrijdag 3-10-2008. Zon + mistral 19°.
Weer veel wind. Marktdag in Ste Maxime, dus .... aan de haven van Ste Maxime geluncht. Sainte-Maxime wordt het hele jaar door druk bezocht. Sainte-Maxime is een typische badplaats aan de Riviera. Je vindt er een met platanen omzoomde boulevard waaraan bars, restaurants en nachtclubs liggen. Andere trekpleisters zijn de haven, een vijftal stranden en het casino. Sainte-Maxime heeft mooie groene parken.

Zaterdag 4-10-2008. Zon + harde wind 21°.
's Morgens naar Roquebrune voor het fête de la Miel. Roquebrune sur Argens is een schilderachtig stadje in de buurt van Fréjus. We hebben de auto bij het kapelletje, aan het begin van het dorp, geparkeerd. Daarna te voet door de drukke doorgaande straat. Via tunneltjes kom je in het centrum terecht. De vele trappen en poorten maken het hier zeer bijzonder. Boven ligt de kerk aan een prachtig pleintje. In Roquebrune zijn erg bijzondere winkeltjes. Hierna zijn we nog even naar de Rots van Roquebrune gelopen. Wanneer je de doorgaande weg door het stadje volgt, kom je, net even buiten het stadje, bij een meertje met de achter de Rots. Het is hier fotogeniek! Onderweg nog even de markt bezocht met allerlei soorten honing, olijfolie, kazen en andere lekkernijen. Deze markt wordt ieder jaar in het eerste weekend van oktober georganiseerd.
's Middags een lange wandeling naar St. Aygulf gemaakt.

Zondag 5-10-2008. Zon 24°.
Port Grimaud bezocht. Port Grimaud is jachthaven van Grimaud. Deze jachthaven is aangelegd in de jaren 60 van de vorige eeuw door de uit de Elzas afkomstige architect François Spoerry. In 1966 startte hij met de bouw van 2500 huizen met elk een eigen aanlegplaats. Het dorp is opgedeeld in drie 'zones'. Port-Grimaud is een belangrijke toeristische attractie die jaarlijks ruim een miljoen toeristen trekt. Het is een feest om door de straten en pleintjes te lopen en te genieten van de kleurige huisjes. De markt op zondag geeft een extra dimensie.

Maandag 6-10-2008. Zon 24°.
's Morgens te voet naar Pt Fréjus. Pt. Fréjus grenst Fréjus. De bebouwing die zichtbaar is vanaf het strand is een combinatie van oud en modern. Men heeft hier gelukkig niet voor hoogbouw gekozen. De boogbrug in de Jachthaven is fotogeniek. Behalve het bekijken van de jachten, is er eigenlijk niet veel te beleven.

Dinsdag 7-10-2008. Zon 23°.
Charles terug naar het vliegveld van Nice. Ans en John op de koffie.

Woensdag 8-10-2008 t/m zondag 19-10-08.
Rustige periode. Veel gewandeld, gefietst en gezwommen. Lekker alles op het gemak. Het seizoen is duidelijk afgelopen.

Villepey
Villepey beverratten
Chateaurenard
Rocher de Roquebrune
Isle sur la Sorgue Sorgue
Roquebrune Fête de Miel

Maandag 20-10-2008. Half bewolkt 21°.
Naar Chateaurenard gereisd. Om 11.30 uur aan. 's Middags een giga-onweersbui.

Dinsdag 21-10-2008. Wolken en buien 21°.
Naar camping Municipal in Macon. 's Middags binnen gezeten vanwege de regen.

Woensdag 22-10-2008. Regen, erg veel regen 6°.
24 uur regen beleefd. Om 08.30 uur drijfnat uit Macon vertrokken. Tot voorbij Metz nattigheid. Om 15.00 uur aan op camping Kockelscheuer in Kockelscheuer.

Donderdag 23-10-2008. Zon 12°.
Rustige reis naar camping Soerendonk in Soerendonk. 's Middags door de bossen gewandeld.

Vrijdag 24-10-2008. Bewolkt, buien 16°.
Om 11.00 uur thuis.

Steenwijk St. Clemenskerk
Santenay molen

Dinsdag 9-9-2008. Zon 25°.
Weer een prachtige dag. De Beer heeft het hier erg naar haar zin. De Seine is "kaassie" voor haar. Fointainebleau bezocht. Prachtig! De gebouwen, de tuinen, de vijver ....... een groot paradijs. Fontainebleau telt ruim 15.000 inwoners en staat bekend om zijn Kasteel en om het omringende bos, het Fôret de Fontainebleau. Fontainebleau ligt circa 65 km ten zuidoosten van Parijs aan het zuidelijke uiteinde van de Briestreek. In het noordoosten wordt het begrensd door de kleinere plaats Avon, waarlangs de rivier de Seine loopt. Fontainebleau ligt in het midden van het Fôret de Fontainebleau, een van de grootste bossen van Europa, dat tussen de 20 en 30 km in doorsnee is. Aan de rand van het bos liggen dorpen, zoals de kunstenaarsdorpen Barbizon en Moret-sur-Loing, en de stad Melun. Fontainebleau wordt doorsneden door twee grote straten: de Rue Grande loopt van noord naar zuid en de Rue de France loopt van oost naar west. Ze komen bij elkaar ter hoogte van het Château. Het kasteel is een fascinerende combinatie van stijlen. De charme van Fontainebleau komt voort uit de losheid van het complex en het bosgebied waarin het ligt.

Woensdag 10-9-2008. Zon 25°.
Moret sur Loing, een middeleeuws dorpje bezocht. Het was snoepen. Allemaal mooie plaatjes.Dit prachtige middeleeuwse stadje met pittoreske straatjes uit de 17e eeuw fascineerde en inspireerde talloze schilders, met name Sisley, de impressionistische schilder. Sisley maakte een groot aantal schilderijen geïnspireerd door deze oude ommuurde stad en de prachtige landschappen in de buurt.

Wanneer je door de pittoreske straatjes, raak je betoverd, net zoals talloze schilders dat al aan de kleurrijke oevers van de Loing hadden.

Maandag 1-9-2008. Wolken. 19°.
Het weer is omgeslagen, de zomer heeft plaatsgemaakt voor herfstige luchten. doorgereisd naar camping de Hertenwei in Lage Mierde. We waren er al voor de middag. We staan op het F-veld. Eerst met de Beer gewandeld, daarna via Lage Mierde en Hoge Mierde naar Reusel gefietst. Reusel-De Mierden: een door en door Kempische gemeente in een prachtig Brabants landschap.
Vilsteren terras herberg De Klomp
Vilsteren molen

Dinsdag 2-9-2008. Half bewolkt 19°.
Op de fiets naar Hilvarenbeek. Hilvarenbeek ligt in het zuiden van de provincie Noord-Brabant. Het vormt de toegangspoort tot het gebied de Kempen, dat zich uitstrekt tot ver over de grens met België. Ook hier weer rijke natuur. Het stadje is leuk.
's Middags een royale wandeling rond de Pannenven gemaakt. Dit is een idyllisch stukje natuur, op loopafstsand van de camping.

Woensdag 3-9-2008. Wolken 18°.
Een frisse dag. 's Morgens langs de knooppunten naar Reusel gefietst. Reusel is een van de Acht zaligheden. Reusel heeft nog een dorps karakter. Acht zaligheden is de benaming voor een achttal dorpen in de Nederlandse Kempen. De benaming "zaligheden" is ontleend aan het "sel" waarop de naam van zeven van deze acht dorpen eindigt ("selligheden").

Soissons stadhuis
Zondag 7-9-2008. Wolken wind en regen 17°.
Soissons bezocht. Ondanks zware verwoestingen in met name WO I is er nog wel een en ander bewaard gebleven, zoals de kathedraal en de indrukwekkende ruïne van het klooster St-Jean-des-Vignes De Kathedraal St. Gervais is prachtig. Bijzonder is de voormalige abdij St. Jean des Vignes. Hiervan staat alleen de gevel nog overeind. Het stadhuis aan de Aisne heeft een prachtige bloementuin.
Pierrefonds chateau
Port Grimaud
Macon camping