Provence en de Côte d'Azur.

Vrijdag 4-4-2008. Zonnig 13°.
De eerste reis. Op het gemak vertrokken. I.v.m. de (mindere weersvooruitzichten) het oorspronkelijke plan aangepast. In plaats daarvan gaan we wat sneller naar het, hopelijk, zonnige zuiden. Rustige reis naar Arlon. Bijtijds aan en van een rustige avond genoten.
Arlon is de hoofdstad van de Belgische provincie Luxemburg. We zijn even naar de Saint Donat gewandeld. Vanaf de Belvédère van deze kerk, die boven op de heuvel staat, heb je uitzicht over de daken van de stad en de Église St.-Martin.

Arlon St. Donat
Maandag 7-4-2008. Zonnig en een frisse wind 13°.
Het zag er vandaag prachtig uit met mooie strakblauwe luchten. De wind woei stevig. In de luwte was het goed toeven. Een rondje in Isle gewandeld. L'Isle-sur-la-Sorgue is een leuk stadje gelegen aan de rivier de Sorgue. Die rivier dreef hier vroeger meer dan 70 watermolens aan waarvan er nu nog negen over zijn. Het plaatsje heeft brede lanen omzoomd met platanen. De steegjes in het centrum voeren u allemaal naar de Église Notre-Dame-des-Anges uit de 17de eeuw. L'Isle-sur-la-Sorgue is één en al brocante.

Dinsdag 8-4-2008. Bewolkt, af en toe een bui 13°.
Na het zonnige weer van gisteren was het vandaag een sombere dag. Naar Ménerbes en Oppède le Vieux in het Lubéron-gebergte. Ménerbes is een bijzonder dorp, dat op een uitloper van het gebergte ligt. Er zijn een paar zeer bezienswaardige huizen en verder prachtige uitzichten en "doorkijkjes". Op de top van een uitloper van de Luberon ligt het kleine Ménerbes omgeven door magnifieke landschappen.
Het is verkozen tot één der mooiste dorpjes van Frankrijk.
Net buiten het dorp getuigt de "Dolmen de la Pichouno", de enige dolmen in de Vaucluse, over het rijke verleden van Ménerbes. Hij ligt langs de D103, op ongeveer 2km van het dorp. Langs smalle straatjes liggen enkele statige herenhuizen. Het is er prettig slenteren terwijl je van de vergezichten geniet.
Op de Place de l'Horloge staat de Tour de l'Horloge, het vroegere belfort dat nu als gemeentehuis wordt gebruikt. Het is versierd met een mooie smeedijzeren campanile en het wapenschild van het dorpje.
Iets verderop staat de kerk "Eglise N.D. de l'Assomption". Zij herbergt enkele mooie schilderijen. Op het einde van de rots ligt het vroegere kerkhof.

Oppède le Vieux is een "curieuze chaos" van rotsen en ruines tegen de flank van de Lubéron. Boven aan de helling ligt het historische dorp met zijn mooie collegiale kerk uit de 12e eeuw en ruïnes van het middeleeuwse kasteel.

De middeleeuwse huizen zijn gerestaureerd. Er wonen nu schrijvers en mensen die de schone kunsten beoefenen.

Oppède le Vieux

Donderdag 10-4-2008. Wolken/mist/bui 13°.
Laatste dag in Isle. Om 09.00 uur met een flauw zonnetje vertrokken. Gaande de dag werd het nevelig en nat. Om 13.00 uur aan in Fréjus. Er was plek zat. Ruime plaats gekozen. De voortent opgezet (en het aanverwante corvee) en daarna lekker met de Beer gaan wandelen. Het blijft hier een paradijsje en zelfs de Beer was erg enthousiast. Ze herkende "haar" plekken: de rivier, het meertje en het strand. Drijfnat kwamen we weer thuis.

Vrijdag 11-4-2008 t/m zondag 13-4-2008.
Voorlopig blijven we in Fréjus. Inmiddels beschikt de camping ook over wifi. Het wordt hier steeds leuker. We hebben lekker weer. De zondagmarkt in Fréjus bezocht. Het was er druk. Veel met de Beer gewandeld. Op het strand hebben we de ruimte.
Fréjus ligt in een vlakte tussen het Massif des Maures en het Esterel-gebergte op een rotsplateau. Ruïnes uit de Romeinse tijd, een arena, een oude Romeinse stadspoort, resten van een theater en een aquaduct zijn een bezoek aan deze stad waard.

Het strand in Fréjus
Ménerbes

Woensdag 9-4-2008. Wolken en wind 14 °.
De markt in St. Rémy de Provence bezocht. Het woei stevig.

Buiten het gezellige centrum van Saint Rémy de Provence (en de beroemde markt op woensdagmorgen!) vind je ook het Klooster van Saint Paul, waar Van Gogh vele jaren doorgebracht heeft. Nostradamus, de bekende 16e eeuwse arts en astroloog, is een geboren en getogen Saint Rémois en Frédéric Mistral bracht ook veel tijd door in dit stadje. Om maar te zwijgen van Vincent. Een bezoek meer dan waard, al is het maar voor de gezellige straatjes en pleintjes met allerlei winkeltjes.

Maandag 14-4-2008 t/m zondag 20-4-2008.
Het weer wordt minder. Eerst stak de mistral genadeloos op, daarna werd het (erg) nat. Desondanks af en toe van de zon genoten. St. Aygulf en Ste Maxime bezocht. Veel gewandeld met de Beer en zelfs nog een keertje gezwommen. Gelukkig zijn de vooruitzichten beter.

Maandag 21-4-2008 t/m vrijdag 2-5-2008.
Het weer is deze week flink opgeknapt. Het is echt voorjaar geworden. Het luie leven in Fréjus bevalt nog prima. We wandelen veel in het natuurgebied Villepey. De natuur heeft prachtige frisse kleuren. De Beer heeft het heerlijk. Op het strand is het voor haar een groot feest. Haar dagelijkse activiteiten in "haar" meertje worden lelijk verstoord door een zwanenfamilie. Soit, dan maar het strand op!

Zaterdag 3-5-2008. Zon 23°.
Vrij vroeg uit Fréjus vertrokken. Hartelijk afscheid genomen van alle bekenden. Een rustige reis naar Chateaurenard. Tot Aix en Provence via de RN7, daarna de péage. We waren vroeg aan. Er is hier een fraaie typisch franse camping La Roquette. Ontvangst is erg vriendelijk. Op de top van de heuvel van Griffon bevindt zich het Middeleeuwse kasteel van de 'Comtes de Provence'. Het waakt over de stad.

Mia en de Beer op het strand
Meertje van Villepey
Chateaurenard: de wijn begint te groeien.
Zondag 4-5-2008. Zon 23°
Bijtijds uit Chateaurenard vertrokken. Via de tol naar Chanas gereden. We waren er al om 11.15 uur. We logeren op een mooie camping. De natuur in de omgeving van de camping is prachtig. Het stadje is niet echt bijzonder. Desondanks hebben we er leuk gewandeld.
De kerk van Chanas
Maandag 5-5-2008. Zon 23°
Om 9 uur uit Chanas vertrokken. Het weer blijft heerlijk. We logeren weer op de vertrouwde camping in Macon. We hebben nu een plekje achterin de camping gezocht met uitzicht op de Saone. Geproviandeerd.
Een vliegende Beer
Dinsdag 6-5-2008. Zon 24°
Het blijft lekker weer. We gaan naar Peigney (Lac de la Liez) bij Langres. We komen er om 12.00 uur aan. De camping is nog rustig en we kunnen een plek uitzoeken. We hebben een mooie gevonden met uitzicht op het meer. 's Middags hebben we een flink stuk langs het meer gewandeld.
Lac de la Liez

Woensndag 7-5-2008. Zon 24°
Bijtijds uit Peigney vertrokken. Rustige reis naar Arlon. Inmiddels een heel bekende camping. Rustige middag in het zonnetje. De plekken zijn nog steeds heel erg scheef.

Donderdag 8-5-2008. Zon 23°
Om 8 uur vertrokken naar Soerendonk. We waren er al om 11 uur. Het inchecken ging moeizaam. Na een half uur mochten we naar ons plekje, dat voor de helft bezet was. Het probleem werd keurig opgelost door het camping personeel. 's Middags lekker in de bossen gewandeld. Oh ja, de camping is meer dan vol (met heel veel kinderen!). Morgen naar huis.

Zondag 6-4-2008. Eerst mist, later zon 20°.
Bijtijds uit Macon vertrokken. Weer eens een nieuw tolverhaal meegemaakt. De machine spuugde geen kaartje uit. Assistentie gevraagd maar niet gekregen. In de achteruit naar het naastgelegen poortje. Daar kwam wel een kaartje uit. Voor Avignon op een parkeerplaats geluncht. Om 14.30 uur in Isle sur la Sorgue. Na het aanhangen van de luifel en het aanverwante corvee heerlijk met de Beer langs de Sorgue gewandeld. Het zonnetje scheen lekker.
Camping in Macon.
Isle sur la Sorgue
Ménerbes
St. Rémy de Provence
Zaterdag 5-4-2008. Veel wolken 10°.
Om 09.00 uur uit Arlon vertrokken. Gaande de reis knapte het weer wat op. Via de tol naar Macon gereden. Bijtijds aan. Na het installeren 's middags nog even langs de Saone naar de stad gewandeld. Mâcon ligt op de westelijke oever van de Sâone en is een bedrijvige industriestad. De stad staat in het teken van de handel in Bresse-kippen en Beaujolaiswijnen. Bezienswaardig zijn de voormalige kathedraal Saint-Vincent en het Ursulines museum.

Campings:
01. Arlon
02. Macon
03. Isle sur la Sorgue
04. Fréjus
05. Chateaurenard
06. Chanas
07. Macon
08. Peigney

09. Arlon
10. Soerendonk