Onderweg naar Portugal
Zaterdag 1-9-2007. Half bewolkt 19°.
Bijtijds uit Drimmelen vertrokken. Eerst een half uur rondjes gereden omdat de "omleiding" conflicteerde. Dwars door Oosterhout gereden en daar pakte Tommie de route weer op. Rustige reis naar Kemmel. Camping Ypra is redelijk Belgisch. Met de Beer gewandeld. Kemmel is een leuke stad. Kemmel maakt onderdeel uit van de gemeente Heuvelland. Heuvelland, ligt n het uiterste puntje van de Westhoek, en heeft de naam te danken aan het glooiende landschap met heuvels als de Kemmelberg, de Scherpenberg en Rodeberg geven. In de buurt liggen Properinge en Ieper.
Heuvelland
Amiens
Zondag 2-9-2007. Half bewolkt 19 °.
Door de drukte heen, via een alternatieve route naar Frankrijk gereden. Daarna een rustige reis via Lille, Arras en Doulens naar Amiens. . 's Middags op de fiets het centrum van Amiens bezocht. De kathedraal is imposant.
Maandag 3-9-2007. Half bewolkt 18 °.
Om 09.00 uur uit Amiens vertrokken. Via Rouen, Evreux en Dreux naar Chartres cp Des Bords de l' Eure. Het centrum ligt op loopafstand. 's Middags door het park en de oude stad gewandeld. Chartres ligt aan de Eure. De stad is bekend van de kathedraal. Deze kathedraal Notre-Dame is een van de eerste meesterwerken van de gotische bouwkunst, waarbij een nieuwe stijl en een nieuwe techniek werden toegepast. Het is een van de grootste katedralen, voorzien van prachtig beeldhouwwerk en schitterende ramen. Hier bevindt zich de grootste collectie gebrandschilderd glas van Frankrijk. Van de zes beroemdste Franse Doms (Amiens, Bourges, Chartres, Laon, Parijs en Reims) is Chartres grootser en strakker dan alle andere.
Ook de gotische Église St-Pierre heeft prachtige 14de-eeuwse ramen. Tevens bezit Chartres een aantal mooie oude huizen. Het Musée des Beaux Arts bezit een fraaie collectie schilderijen vanaf de renaissance tot en met de 18de eeuw. Chartres heeft een levendige binnenstad. Je kunt hier heerlijk ronddwalen en genieten van de prachtige historische panden.
Chartres Kathedraal
Chartres historisch centrum

Dinsdag 4-9-2007. Half bewolkt 18°.
’s Morgens hebben we de goed bewaard gebleven huizen in de historische wijk van Chartres bezocht. Via de karakteristieke 'tertres' (steile steegjes en trappen) naar het centrum. De twee andere kerken in het Centrum van Chartres, Eglise St Pierre en Eglise St Aignan, maakten indruk. Langs de route Jean Moulin (verzetsman) staan veel oorlogsmonumenten. In de buurt van de kathedraal staat de mediatheek l'Apostrophe met een eigen bouwstijl.

Woensdag 5-9-2007. Zon en veel wind 19°.
Het park rond de camping was een paradijs voor de Beer. We gaan weer een stukje verder. Rustige reis via Tours en Poitiers naar Couhé. Onderweg geluncht.

Donderdag 6-9-2007. Zon 23°.
Vandaag stond een flinke reis naar Bidart op het programma. Het laatste stuk tussen Bayonne en Bidart was wenden en keren. Nadat het spul op zijn plek stond, een strandwandeling gemaakt. Bidart ligt temidden van steile krijtrotsen en heuvels met schitterende vergezichten over zee en bergen. Bidart is een Baskisch dorpje. Het centrum ligt aan zee. Hier zijn gezellig winkeltjes en restaurants. Hier staat ook de kerk. Vanaf de heuvel heb je een prachtig uitzicht over de kustlijn. Langs de kust loopt een prachtig wandelpad. Via dit pad kun je andere kustdorpen bereiken. Guéthary ligt om de hoek.
Bidart
Bidart
Vrijdag 7-9-2007. Zon 25°.
's Morgens naar Bidart en om Bidart gewandeld. De uitzichten naar Biarritz en Hendaye zijn prachtig. 's Middags over het kustpad naar Guéthary gewandeld. Guéthary is een authentiek dorpje. Het ademt de 19e eeuw. Het heeft een pittoresk dorpsplein.
Guéthary
Zaterdag 8-9-2007. Zon 25°.
St Jean de Luz bezocht. Door een triatlon was het erg druk. St Jean de Luz is een vriendelijk plaatsje met leuke winkels en mooie stranden. St-Jean-de-Luz is sinds de middeleeuwen een belangrijke vissershaven, van waaruit men al in de 13de en 14de eeuw uitvoer naar Newfoundland, Canada, de Hudsonbaai, Groenland en Spitsbergen. Sinds het eind van WO II ligt de nadruk op de vangst van tonijn. Het stadje is een geliefde badplaats en winterkuuroord. Op de Place Louis XIV staat het 'Maison Lohobiague', waar Lodewijk XIV heeft gewoond toen hij Marie-Thérèse huwde. Dit plein is het symbool van de stad en van oudsher een inspiratiebron voor schilders. De Église St-Jean-Baptiste is ondanks verschillende verbouwingen nog steeds een typisch Baskische kerk.
Zondag 9-9-2007. Zon 25°.
Vandaag naar Donestia San Sebastian. De auto buiten het centrum geparkeerd en te voet langs het grote kanaal naar de stad gewandeld. San Sebastian heet In het Baskisch Donastia. Het ligt aan de monding van de Urumea, aan de schelpvormige baai tussen de Monte Urgull en de Monte Igueldo. Voor deze baai ligt Isla Santa Clara, een eiland met een vuurtoren. San Sebastián is een van de oudste badplaatsen van Spanje. Sinds eind 19de eeuw is het Palacio Miramar de zomerresidentie van het Spaanse koningshuis. De oude stad ligt onder de Monte Urgull. In de “oude stad” zijn veel nauwe straatjes met veel bars.
Via smalle poortstraatjes kom je op het Plaza de la Constitucion. Onder de arcaden zijn veel terrassen. Vroeger was dit plein een arena voor stierengevechten. De genummerde balkons zijn er nog een herinnering aan. In de burcht, La Mota, is een militair museum. Vanaf het dakterras heb je een mooi uitzicht over de stad en de baai.
De oudste kerk van de stad is de 16de-eeuwse San Vincente. Het is een drieschepige gotische kerk uit de 16e eeuw. Er is een verguld houten hoofdaltaar. De 18de-eeuwse Santa María ligt in de Calle Mayor, is barok met een churriguereske gevel. Churriguereske stijl is de naam voor de overdadige Spaanse barokstijl, genoemd naar José Churriguera, eind 17e eeuw
St. Jean de Luz
San Sebastian Plaza de la Constitucion
San Sebastian Santa Maria
Maandag 10-9-2007. Zon 25°.
De boel weer reisvaardig gemaakt. 's Middags naar Hendaye om de tweeling gaan bekijken. Hendaye is een haven- en badplaats met een gezellige oude stad aan de grens met Spanje. In de middeleeuwen stond hier een hospitaal ter verzorging van pelgrims die op weg waren naar Santiago de Compostela. In de Église Saint-Vincent staat een interessant orgeltje, een middeleeuws kruisbeeld uit de 13de eeuw en een altaarstuk uit de 17de eeuw. Op het strand staan 2 rotsen die de tweeling worden genoemd. Daarna nog even Urrugne bezocht. Het dorp Urrugne heeft een mooi 16e-eeuws kerkje met een 45 meter hoge klokkentoren. Op de zonnewijzer bij de kerk staat een gravering met de tekst “Alle uren verwonden, het laatste doodt”. Een fatalistische uitdrukking in de stijl die de Basken graag gebruiken voor hun zonnewijzers en klokkentorens.
Henday Tweeling
Burgos Kathedraal
Dinsdag 11-9-2007. Half bewolkt, wind 19°.
Vandaag onderweg naar Burgos. Om 12.30 waren we in Burgos op camping Fuentes Blancas. 's Middags via het fietspad naar het centrum van Burgos gefietst. Het fietspad loopt van de camping direct naar het centrum. Burgos was ooit de hoofdstad van het verenigd koninkrijk van Castilië en León. Aan dat verleden dankt het stadje de vele historische gebouwen. Het absolute hoogtepunt daarvan is de kathedraal, een van de weinige gothische kerken in Spanje. De kathedraal herbergt een ruime schat aan kunstwerken zoals het graf van El Cid en Dona Jimena en het koor en de gouden trap van Diego de Siloe. Een kunstwerk op zich is het Casa de Miranda waarin het Burgosmuseum is gevestigd. Het Casa del Cordon heeft een historisch onschatbare waarde doordat de koning van Spanje hier Columbus ontving na zijn tweede reis naar Amerika.
Via de Arco de Santa Maria loop je zo tegen de kathedraal op en het oude centrum binnen. Je waant je in vroeger tijden. Na een uitgebreide bezichtiging zijn we verder door de stad gewandeld. Het monument voor El Cid ziet er stoer uit.
Aan het eind van de middag nog het bezocht. Je kunt hier vanaf de camping naar toe lopen. Het Cartuja de Miraflores, ligt op een beboste heuvel. Het kartuizerklooster is de rustplaats van prins don alfonso en bezit een fascinerend altaarstuk. Het heeft ook mooie schilderijen en glas in lood ramen. De inrichting van de kerk vonden wij spectaculair.
Burgos
Cartuja de Miraflores
Woensdag 12-9-2007. Zon, warm 29°.
Onderweg naar Tordesillas. De reis vlotte dusdanig, dat we verder naar Salamanca zijn gereisd. We waren om 12.00 uur op de bestemming. De camping ligt achteraf in een woud van wegen. De bodem is zandering en het sanitair en het voorzieningenniveau minimaal. De ontvangst was vriendelijk en behulpzaam. Na het installelren naar Salamanca. De van oudsher beroemde Spaanse universiteitsstad Salamanca, ligt in het westen van Spanje, op een kale hoogvlakte aan de rechteroever van de Rio Tormes. De stad heeft veel historische gebouwen. Salamanca is beroemd om haar filigraanwerk. Het centrum van Salamanca wordt gevormd door het vierkante Plaza Mayor met eenvormige huizen en arcaden. Het is een van de mooiste plein van Spanje en er wordt hier vaak gefeest. Ook tijdens ons verblijf was er een groot podium opgebouwd. Aan de noorderkant staat het Ayuntamiento (stadhuis) in de stijl van José de Churriguera (1650-1723), met een carilion uit 1852. De Nieuwe kathedraal (Catedral Nueva) is een imposant bouwwerk. Aan de zuidkant van de Nieuwe kathedraal (bereikbaar via de rechter zijbeuk) staat de Oude kathedraal (Catedral Vieja of Santa Maria de la Sede), gesticht ca. 1100 en nog voor 1200 voltooid. Verdere bezienswaardigheden vonden wij de Universiteit en de Puente Romano, de Romeinse brug over de Rio Tormes, met 27 bogen waarvan 15 nog Romeins zijn.
Salamanca Plaza Mayor
Salamanca
Donderdag 13-9-2007. Zon 23 °.
Naar Portugal. Met een bui opgestaan. Tot de grens van Portugal een voorspoedige en "snelle" reis. Vlak voor de grens nog even getankt en toen ging het "op en neer" door het Portugese berglandschap. De E-80 is een rustige 4-baans-weg. Voor Aveiro de tolweg richting Porto genomen. Hier maakten we voor het eerst kennis met het rijgedrag van de Portugezen. Er zitten inderdaad idioten tussen. In de buurt van Porto liet de tomtom het herhaaldelijk afweten. Eerst werden we een ventweg opgestuurd en daarna een doodlopend geitenpad. De kaarten en boeken werkten beter. Camping Orbitur Madalena in Madalena is goed aangegeven maar niet zo makkelijk te bereiken. Het is wenden en keren en er moeten veel kaseienstroken worden genomen (de hel van het zuiden).
Porto Stadhuis
Vrijdag 14-9-2007. Half bewolkt 23°.
's Morgens op de fiets naar Porto. Porto is een stad van ongekende schoonheid. De machtige Sé (kathedraal) waakt hoog boven de stad en kijkt uit op de Ponte de Dom Luis, de rivier Douro en de tegenoverliggende porthuizen van Gaia en iets verderop de Atlantische Oceaan. De stad is op meerdere heuvels gebouwd en biedt prachtige uitzichten. Porto is een kleurrijke stad die onder meer bekend staat om zijn port en vele mooie bruggen. Het centrum is kleurrijk. We hebben van al het moois genoten. In Porto is veel te zien. De Porthuizen (alle merken zijn wel vertegenwoordigd), de douro met zijn prachtige bruggen (Ponte Luis I ), de verschillende kerken (Sé Catedral do São Francisco, kathedraal uit de middeleeuwen, Igreja de Santo Ildefonso, barok kerk in het centrum van Porto, Santa Clara, kerk uit de 15e eeuw), de Torre dos Clérigos, granieten toren die boven de stad uitsteekt, het Paço Episcopal, en niet te vergeten het prachtige station. Een dag is veel te kort om deze stad goed te bekijken. Na de boodschappen nog even over het strand gewandeld.
Porto

Zaterdag 15-9-2007. Zon 25°.
Wederom een reisdag. Nu naar Gala/Figuera de Foz. Via Tolweg 1/14 een rustige reis gehad. De camping doet vriendelijk aan, maar ...... de voorzieningen zijn niet zo best.
De plaatsen zijn schots en scheef en er is veel mul zand. Het nabij gelegen strand compenseert veel, het is rustig en je kunt er uren lopen.
's Middags naar Gala gewandeld en via het strand weer terug. De brug over de Rio Mondego in Figuera da Foz doet immens aan, een soort Pont de Normandie.

Coïmbra Universiteit

Zondag 16-9-2007. Zon 23°.
Coïmbra bezocht. Coimbra ligt aan de rivier de Mondego. Na Lissabon en Porto is Coimbra de belangrijkste stad van Portugal. De fadomuziek van Coimbra is wereldberoemd, en in de oude stad zijn talloze fadohuizen te vinden. Coimbra heeft een Romeinse oorsprong. De brug die hier gebouwd werd vormde de belangrijkste verbinding tussen het noorden en het zuiden. In de twaalfde en dertiende eeuw was Coimbra het centrum van de macht in Portugal en was het de hoofdstad. In Coimbra is een van Europa's oudste universiteiten gevestigd. De oude stad is prachtig. Het heeft veel smalle straatjes en eeuwenoude gebouwen. We de bezichtiging begonnen op de Pracia 8 de Maio. Via Rua Ferreira Borges naar de Mondego-rivier gewandeld. Vandaar heb je een prachtig uitzicht over de oude stad. Daarna was het klimmen geblazen naar de Sé Velia, de Universiteit en de Sé Nova. Onderweg mooie plaatjes geschoten.

Vrijdag 31-8-2007. Wind, wolken en een bui 17°.
Inpakken en er van tussen. De geplande camping in Delft was helaas vol. In zijn achteruit en naar de volgende camping in Drimmelen. Na het installeren het dorpje Drimmelen bezocht en langs de Amer gewandeld. Één van de bezienswaardigheden in Drimmelen is het Biesbosch Bezoekerscentrum Drimmelen van Staatsbosbeheer bij de Bergsche Maas.

Spanje en Portugal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maandag 17-9-2007. Wolken en een bui 22°.
Vandaag naar de Orbitur Camping in Nazaré. We waren vroeg aan en redelijk vlot geïnstalleerd. De camping ligt vrij ver van de stad en van het strand. Er waren ook weinig gasten. Nazaré is van oorsprong een vissersplaats. Nog niet zo heel lang geleden werden de vissersboten met ossen op het stand getrokken. De vissersvrouwen lopen nog steeds in hun opvallende zwarte of bontgekleurde klederdracht met korte rokken over de boulevard, ze sorteren de vers gevangen vis of verkopen zuidvruchten, noten en gepofte kastanjes. Het strand ligt beschut achter de hoge rots van Sitio. Langs de boulevard en in de zijstraten restaurants, cafés en winkels. Met een kabellift kun je naar de Sitio, het hooggelegen deel van de plaats. Op het grote plein staat de kerk Nossa Senhora da Nazaré. Van hieruit kun je het dorp en het strand van Nazaré 110 meter lager zien liggen. Alcobaca, Batalha en Fatima bezocht.

In Alcobaça komen de riviertjes de Alcoa en de Baça samen. Dominant is het grote kloostercomplex van de Cisterciënzers in het centrum van de stad. Het klooster van Alcobaca is één van de meesterwerken van de creatieve geest van de mens. In 1178 werd met de bouw begonnen; daarna volgden vele aanbouwen, toevoegingen en veranderingen. In de kerk zijn de graftombes van de Portugese koning D.Pedro I (regeerde van 1357-1367) en zijn vermoorde geliefde Inês de Castro te bezichtigen. Ook geven de verschillende kloostervertrekken een goed beeld van het leven van de 999 kloosterlingen die hier op het hoogtepunt woonden.

Wanneer je Batalha binnenrijdt zie je meteen de Dominicaanse abdij Santa Maria da Vitória. Het is een meesterwerk van Portugese Gotiek. Het kalkstenen klooster herdenkt de overwinning van Joào I op Castilië bij Aljubarotta (15 km ten zuiden van Batalha) in 1385. Dit was de beslissende slag waarbij voorgoed de portugese onafhankelijkheid van Spanje werd veilig gesteld. Koning Joào hield zijn gelofte en dichtbij waar de veldslag (in het portugees: batalha) had plaatsgevonden verrees een machtig klooster.

Als laatste, naar Fatima. Fatima is een het bedevaartsoord. Voor de verschijning van de Maagd te Cova da Ira vlakbij Fatima, was het heuvelgebied slechts bevolkt door herders en boeren. Totdat er verschijningen van de maagd kwamen. Deze werden al gauw door religieuze autoriteiten erkend. Het landschap veranderde van eenvoudige lapjes grond in een gebied met vele ziekenhuizen. Vele gelovigen begonnen pelgrimstochten hierheen. Pas tijdens de tweede wereldoorlog werd Fatima wereldberoemd. Toen werden er religieuze diensten gehouden en vestigden zich in de buurt van de basiliek nieuwe kloosteroorden.

Alcobaça
Batalha
Fatima
Obidos

Dinsdag 18-9-2007. Zon en wind 22°.
Obidos en Nazaré op het programma. Obidos, een betoverend stadje, ligt binnen gekanteelde muren. Obidos wordt gedomineerd door de muren van een kasteel. De burcht werd in de 12de eeuw gebouwd ter bescherming van de bevolking tijdens de Reconquista. In de machtige muren werden vier poorten gemaakt. Tijdens de gouden bloeiperiode in de 16de eeuw, werd het Paco Manuelino gebouwd. De stad zoals die er nu uitziet is een geheel van smalle straatjes met witte huizen die versierd zijn met bloeiende Bougainvillea’s. De ringmuur omringt de huisjes die vlak tegen elkaar gebouwd zijn. Je komt het stadje binnen door de Porta da Vila. Voor de kerk Santa Maria staat nog een schandpaal. De stad wordt overheerst door het bovengelegen kasteel. Nu is dit verbouwd tot een pousada.

's Middags nog een keertje naar Nazaré. Nazaré heeft een benedenstad (Praia) en een bovenstad (sitio). Van hieruit heb je prachtige uitzichten. De kerk Nossa Senhora da Nazaré staat er trots bij.

Nazaré
Evora Diana Tempel

Woensdag 19-9-2007. Zon 27°.
Weer op reis. Nu richting het binnenland, naar Evora. Voorspoedige reis (wel kennisgemaakt met wegen met kuilen). De Orbitur-camping in Evora ziet er keurig uit. 's Middags een eerste bezoek aan Evora gebracht, rondgewandeld en daarna uitgerust op een terras op het Praca do Giraldo. Évora is een stad in het zuidoosten van Portugal. Het doet t verwoede pogingen zich te profileren als moderne universiteitstad. Het historische centrum van de stad is een plaatje. Bezienswaardig is het Romeins aquaduct, de Diana-tempel, het Museu de Évora, waar Vasco da Gama heeft gewoond, de vroeg-gotische kathedraal, met een klooster uit de 14de eeuw en de 15de-eeuwse universiteit. Op het Giraldo-plein en de in de belendende straatjes is het goed terrasseren en winkelen.

Donderdag 20-9-2007. Zon 30°.
We logeren nog steeds in de Alentejo. 's Morgens Evora uitgebreid bezocht. De kathedraal, het klooster (dat nu ook een pousada is), de overblijfselen van de romeinse tempel en de universiteit zagen er prachtig uit. 's Middags lekker gezwommen.

Evora Giraldoplein
Sagres
Vrijdag 21-9-2007. Wolken en wind 25°.
Doorgereisd naar de Orbitur camping in Luz bij Lagos. Voorspoedige reis, tot aan Beja over de IP2, daarna de snelweg. Aankomst 12.30 uur. 's Middags Sagres bezocht. Op een aantal kilometers van het uiterste zuidwesten van europa ligt Sagres. Op Ponta de Sagres staan de overblijfselen van een 16e eeuws fort (fortaleza). Het heeft een rijke historie. Prins Hendrik de Navigator trok zich hier terug en begon er in de 15e eeuw de Navigatie School van Sagres. De kennis van deze school was de basis voor grote ontdekkingen. In 1415 verzamelde Prins Hendrik de meest vermaarde Arabische astronomen, cartografen en zeemannen om zich heen, theorieën werden getest en op steeds langere expedities in praktijk gebracht. Toenmalige navigatiemiddelen zoals de sextant werden verbeterd en hij introduceerde het navigeren op de sterren. Cabo de São Vicente is de meest zuidwestelijke punt van europa. Het heeft duizelingwekkende kliffen van maar liefst 75m hoogte. Het biedt een onvoorstelbaar uitzicht. Het fort dat hier stond is verbouwd tot vuurtoren.De windroos en het gedenkteken zijn bijzonder.
Later nog even door Lagos gewandeld. Lagos was een belangrijke haven van waaruit in de middeleeuwen de portugese ontdekkingsreizigers vertrokken om het Afrikaanse continent te verkennen. Rond het oude centrum van deze voormalige hoofdstad van de Algarve (1576 tot 1756) bevindt zich nog een vrijwel complete stadsmuur met aan het begin van de haven het fort da Ponta da Bandeira.
Sagres Windroos
Lagos
Zaterdag 22-9-2007. Zon 27°.
Bijtijds uit de "winderige hoek" vertrokken. Doorgereisd naar Orbitur Quarteira in Quarteira. Corvee-dag en de omgeving verkend. Quarteire is een echte badplaats. Eind de jaren zeventig zijn er brede lanen en groenvoorzieningen gemaakt. Het geeft een ruimtelijk gevoel. Het strand ligt tussen Vilamoura en Quarteira. Op woensdag is er in Quarteira een grote bekende markt.
Quarteira
Zondag 23-9-2007. Zon 27°.
Faro bezocht. De oude stad (Cidade Velha) is prachtig, met als hoogtepunt de kathedraal (Sé). De kathedraal ligt aan een plein omgeven door sinaasappelbomen. In diezelfde vrij rustige omgeving is het voormalige klooster gevestigd. Nu huisvest het een archeologisch museum. In het centrum zijn er nog een aantal bezienswaardigheden: de Joodse begraafplaats, de kerk van Sao Pedro, de “Igreja do Carmo” met een “beenderkapel”en een streekmuseum (Museu de Etnografia Regional).. 's Middags langs de boulevard in Quarteira gewandeld.
Faro
Maandag 24-9-2007. Zon 27°.
Vandaag was de oostkant van de Algarve aan de beurt. Olhao vonden we niet zo veel. Tavira, daarentegen, vonden we prachtig. Voor de Moren was Tavira een zeer belangrijke en welvarende stad. Nu nog kun je dit nog zien aan de gebouwen. De Moorse kasteelruïne “Castelo dos Mouros”, de kerken “Igreja de Misericordia” en de “Igreja de Santa Maria do Castelo” zijn uitermate bezienswaardig. De brug met Romeinse fundamenten ligt in het centrum van de stad. Het centrum is gezellig. Uitgeblazen op een terrasje en genoten van het uitzicht op de rivier. Ayamonte in Spanje bezocht. Mooi stadje en uiteraard even getankt (het moet tenslotte betaalbaar blijven). Daarna Monte Gordo bekeken en in Altura aan het strand geluncht. Monte Gordo en Altura zijn sfeervolle badplaatsen.
Tavira

Dinsdag 25-9-2007. Zon 29°.
's Morgens via de kunstweg (Vilamoura) naar Albufeira gereden. Albufeira is de toeristische hoofdstad van de Algarve. Het centrum van de stad is grotendeel verkeersvrij. Op het pleintje in het oude centrum is altijd wel wat te doen. Er is een grote jachthaven. Hier is ook de vismarkt. Vanaf de Miradouro do Patio heb je een mooi uitzicht over de stad.

Woensdag 26-9-2007. Zon 27°.
Weer eens een flinke strandwandeling gemaakt. De Beer is onvermoeibaar.

Albufeira
Donderdag 27-9-2007. Zon 30°.
Loulé bezocht. In dit, ooit door de Romeinen bewoonde, plaatsje zijn nog overblijfselen te vinden van de muren van het Moorse kasteel. Loulé is een agrarisch centrum. De markt vindt voor een groot deel plaats in het 19e eeuwse in neo-Moorse stijl gebouwde marktgebouw.
Verder zijn er nog 2 kerken. De Igreja de Nossa Senhora da Conceição. Het interieur van deze kerk is betegeld met 17e eeuwse Azulejos (blauw tegelwerk) en de Igreja Matriz uit de13e eeuw.
Vrijdag 28-9-2007. Wolken, af en toe een bui 22°.
Mooi reisweer! In spaanse tijd vanuit Quarteira vertrokken. Voorspoedige reis. De route naar La Zubia was wat saai. De camping in La Zubia is knus. Het sanitair verzorgd maar met erg kleine kampeerplekken. De camping is goed aangegeven. La Zubia ligt op een steenworp van Granada. Granada ligt aan de voet van de Sierra Nevada . Het is een agrarische omgeving.
Op een van de uitlopers van de Sierra Nevada ligt het Alhambra en het Generalife, het slot van de Moorse koningen met de bekende tuinen. Het is van Granada gescheiden door de rivier de Darro. Op een uitloper ten noorden daarvan ligt de oude Moorse wijk Albaicin (valkenhoudersbuurt). Aansluiten ligt Sacromonte waar in grotwoningen uitgehakt in de steile kalkhellingen zigeuners wonen. De stad bestaat uit de bovenstad, op en tegen de heuvels gelegen en de benedenstad met een modern stratenstelsel en de kathedraal.
Loulé
Sierra Nevada
Zaterdag 29-9-2007. Zon 27°.
Vroeg uit Granada vertrokken. De reis door de Sierra Nevada was mooi. Soms erg hoog met schitterende uitzichten. Hierna tot Murcia een wisselend landschap. Na Murcia begon de drukte weer. Na Alicante kwamen we weer op de AP7 met mooie uitzichten. Zelfs Benidorm was, met de hoge flats, mooi van lelijkheid. Geplande bestemming Oliva was snel bereikt. De camping werd in eerste instantie goed aangegeven, later weer niet. Doorgereisd naar Gandia. Met camping l'Alqueria was het hetzelfde laken en pak. We hebben geloof ik geen gevoel voor de camping-psychologie van dit land.

Zondag 30-9-2007. Zon 27°.
Vandaag naar Le Boulou via de AP7. Om 17.00 uur aan. Le Boulou is een grensstad aan de voet van de Pyreneeën. Het heeft een gezellig centrum. L'Eglise Sainte Marie, het standbeeld van le Petit Tambour en La Chapelle Saint Antoine zijn de bezienswaardigheden.

Le Boulou

Maandag 1-10-2007. Zon 27°.
Met zon uit Le Boulou vertrokken. Bij Perpignan viel de zeemist over ons. Bij Beziers zagen we de blauwe lucht weer. In Beaureceuil gestopt. We staan op camping Ste Victoire en genieten van prachtige uitzichten (net zoals Paul Cézanne ooit heeft gedaan).

Dinsdag 2-10-2007. Zon 25°.
Voorspoedige reis naar "onze" camping in Fréjus. De boel geïnstalleerd en gerust.

Fréjus

Vrijdag 3-10-2007 t/m dinsdag 16-10-2007.
Een aangename tijd in Fréjus gehad. We komen hier vaak, veel nieuws is er niet over te melden. Het is onze favoriete bestemming. We vermaken ons hier prima. Het leven bestaat hier uit fietsen, wandelen, zwemmen en zo nu en dan een boek. Bezienswaardige plekken en plaatsen te over. Af en toe wordt er een markt bezocht. De markten in Ste Maxime en Le Muy genieten onze voorkeur. Een terrasje op zijn tijd. De tijd vliegt. De camping ligt in een prachtig natuurgebied Les Étangs de Villepey. Dit gebied ligt tussen Fréjus, St. Aygulf en Roquebrune sur Argens. Langs de meertjes zijn prachtige wandelpaden. Onderweg kom je de prachtigste vlinders tegen. Bij het v.d. Valk hotel huist zelfs een kolonie beverratten. Die delen de plas met flamingo's. La Ferme des Esclamandes maakt deel uit van de associatie 'Semailles 83'. Hier werken 5 vaste medewerk(st)ers en circa 10 vrijwilligers. Zij telen er op biologische wijze groenten en planten. Ook maken ze hier windschermen en gebruiksvoorwerpen van het riet dat hier groeit. We wandelen hier erg veel. Vooral onze Beer heeft het hier goed. Naast haar normale rariteiten vindt ze het het mooiste, om in de meertjes steentjes te vangen of op te duiken.

Woensdag 17-10-2007. Half bewolkt 23°.
Laatste dag in Fréjus. 's Morgens corvee en boodschappen voor de terugreis. 's Middags in de zon langs het strand gelopen.

Villepey Dancing Bear
Fréjus
Donderdag 18-10-2007. Zon en mistral 18°.
Onderweg naar camping Pégomas in St Rémy. Tot aan Aix via de RN, daarna te tolweg. We staan op plek 54. Dit vredige stadje is de hoofdstad van de Alpilles. Nostradamus werd hier geboren en Van Gogh schilderde hier meer dan 150 doeken. Saint-Rémy is nog steeds een typisch dorpje waar door de eeuwen heen weinig veranderd is. Het is gezellig kuieren langs de lommerrijke pleintjes, de fonteinen en in de smalle straatjes. Het musée des Alpilles, dat over een etnografische collectie beschikt, is gelegen in een herenhuis met een opmerkelijke binnenplaats. Het klooster Saint-Paul de Mausole, is een prachtig voorbeeld van provencaals romaanse architectuur.
St. Rémy camping Pégomas
Vrijdag 19-10-2007. Zon 16°.
Het lijkt alsof de mistral is gaan liggen. De provenciale markt in Eyragues met de fiets bezocht. Het Giffie museum met een collectie van de poetische en filosofische collectie van Suzanne Clairac alias Giffie en beeldhouwkunst van Danielle Hanet-Clairac. De verschillende kapellen, de kerk uit de 12e eeuw, de Tour de Bise aan de ingang van het dorp en de oude stadsmuren maken een bezoek aan Eyragues boeiend.
Eyragues
Zaterdag 20-10-2007. Zon en veel wind 16°.
Laatste dag in St. Rémy. Het is erg winderig en koud. De lucht is azuurblauw, prachtig. Met de auto naar Barbentane. Barbentane is een mooi stadje. Het 17e eeuwse kasteel is sinds 1674 bewoond door de verschillende Markiezen van Barbentane. Prachtige 18e eeuwse inrichting, Italiaanse terrassen en een riant park. Verder vindt U in het centrum van Barbentane het huis van de Ridders (La maison des Chevaliers) in 1929 verkozen tot historisch monument, net als de Romaanse kerk uit de 12e eeuw en de Anglica toren.
Barbentane
Zondag 21-10-2007. Zon en veel wind 10°.
Op het gemak het spul reisklaar gemaakt. Via de tolweg naar Macon. Om 15.00 uur aan. We logeren op de camping Municipal. Mâcon is bekend door Bresse-kippen en Beaujolaiswijn. Een perfecte combinatie. In het Maison des Vins kun je alles te weten komen over de wijnen uit de regio. Mooi is de voormalige kathedraal Saint-Vincent. De kathedraal werd tijdens de Franse revolutie verwoest. Er resteren nog enkele delen, waaronder het voorportaal en de torens. Ook het Musée des Ursulines (in het voormalige Ursulinenklooster), het Hôtel de Senecé (musée Lamartine) en het Maison de bois, een vakwerkhuis uit de renaissance, versierd met bizar houtsnijwerk zijn bezienswaardig. Lekker met de Beer uitgewaaid langs de "voie bleue" langs de Saone (de faciliteiten op dit pad lijken erg op die van de Voie Verte).

Maandag 22-10-2007. Zon en veel wind 9°.
Het weer is schraal. Tot aan Chalons via de RN, daarna tol tot aan Langres-Sud. Bij het tolstation werden we verrast, doordat de tolbeambte is vervangen door een automaat. De camping in Bannes was daarna snel bereikt.

Dinsdag 23-10-2007. Zon en wind 8°.
Toen we opstonden vroor het nog. Douchen of niet? Gelukkig was het sanitair verwarmd. Om 09.15 vertrokken. Vanaf Montigny le Roi de tolweg genomen. Om 13.00 uur aan in Arlon op een hele rustige camping. 's Middags naar het centrum van Arlon gelopen. We zijn even naar de Saint Donat gewandeld. Vanaf de Belvédère van deze kerk, die boven op de heuvel staat, heb je uitzicht over de daken van de stad en de Église St.-Martin. Wanneer je verder kijkt kun je genieten van het uitzicht over vier landen: België, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland (met oriëntatietafels).

Bannes

Woensdag 24-10-2007. Wolken 10 °.
Rustige reis naar Heel. We logeren op camping de Heelderpeel met een prima voorzieningenniveau. Vanaf de camping zijn er uitgepaalde wandelingen en de camping ligt aan een fietsrouteknooppunt. Heel is een van de oudste kerkdorpen in Midden-Limburg. Het ligt bij het natuurgebied de Maasplassen. Heel heeft een paar bijzondere historische gebouwen, waarvan de rond 1100 gebouwde toren van de Stefanuskerk één van de oudste is. Verder staat in Heel het 17e eeuwse Huis Nederhoven en het 17e eeuwse Kasteel Heel. 's Middags de grathemerroute gewandeld.

Donderdag 25-10-2007. Zon 27°.
Voorspoedige reis. We waren vroeg thuis. De 8 weken zijn omgevlogen!

Grathem/Heel