Rondreis Frankrijk.

Dinsdag 3-5-2005. Regen, mist, zon 17°.
Om 10.00 uur vertrokken. In de regen op camping de Oosterdriessen in Oost-Maarland de caravan op zijn plaats gezet. Daarna lekker geluncht. Gaande de middag knapte het "weer" "weer" op. Langs de Maas, in een prachtig natuurgebied gewandeld.
Natuurgebied Oost Maarland

Woensdag 4-5-2005. Regen 14 °.
Bijtijds uit Oost-Maarland vertrokken. Rustige reis naar Frankrijk. De camping in Corny sur Moselle (even na Metz) uitgezocht. Voor ons doet deze camping wat nostalgisch aan. Je waant je jaren terug. 's Middags uitgebreid langs de Moezel gewandeld naar Corny.

Donderdag 5-5-2005. Regen, mist 12°, Hemelvaartsdag.
Op het gemak vertrokken in de richting van Montbard. We zijn er zelfs aangekomen. De camping in deze plaats had ooit al eens indruk op ons gemaakt. Nadat we ons hadden geïnstalleerd, via het pad langs de Ourthe naar het stadje gewandeld. Het weer was, is en wordt helaas niks. De Abdij van Fontenay bezocht. De abdij is vernoemd naar de fonteinen in de tuinen. De abdij is een mooi staaltje van de 12de-eeuwse cisterciënzerbouwkunst. De abdijkerk in Romaanse stijl valt het meeste op. De in 1147 door paus Eugenius III gewijde kerk is een van de oudste cisterciënzerkerken in Frankrijk. Een indrukwekkende soberheid typeert de kerk. Het grondplan van de kerk volgt het vaste patroon van de cisterciënzerbouwkunst.
Montbard
Abdij van Fontenay
Vrijdag 6-5-2005. Wolken en regen 12°.
De dag begon triest. Op bezoek in Forges de Buffon. Een boerderij annex hoogoven uit 1768. Het is een van de oudste hoogovens van Frankrijk en nu geheel gerestaureerd. Het bedrijf werd gesticht door George Louis Leclerc, jonkheer van Buffon en Montbard. Kenner van de natuur, filosoof en schrijver. Tot aan zijn dood was hij beheerder van de Koninklijke plantentuin in Parijs.Daarna in St. Rémy gestopt. St. Rémy ligt aan het Canal du Bourgogne en ademt rust (behalve de hond van de eigenaar van het restaurant dan). 's Middags uitgebreid Montbard (incl. het Parque du Buffon) bezocht. De dag eindigde zelfs met een zonnetje. Montbard is de geboorteplaats van Leclerc-Buffon, het ligt op een heuvel en is nu een industriestadje. Jammer genoeg heeft de beroemde en in zijn tijd machtige Buffon het kasteel van de hertogen van Bourgondië, het belangrijkste bouwwerk van Montbard, laten afbreken. Op die plaats heeft Buffon een park aan laten leggen, dat naar hem is vernoemd.

Zaterdag 7-5-2005. Wind, kil buitje 14°.
Het weer zit nog steeds in een dipje. Vandaag doorgereisd naar Luzy/Tazilly. Mooie reis, dwars door de Morvan (via Semur en Auxois, Saulieu en Autun). Camping "Chateau de Chigny" is erg ruim opgezet. Op deze camping zijn zelfs meertjes waar je kunt vissen. De eigenaresse .... tja, je moet er gewoon eens naar toe!

Zondag 8-5-2005. Zonnige dag 16°.
Eindelijk met de zon in de caravan opgestaan. Kalm naar Gannat gereden. De (municipal) camping ligt boven het stadje. Het is er keurig verzorgd en goed onderhouden. Het stadje is bescheiden. 's Middags door het stadje gewandeld. Het postkantoor vonden wij mooi.

Maandag 9-5-2005. Zonnig, wind, 17°.
Op het gemak uit Gannat vertrokken. Prachtige reis door de Auvergne. Vanaf Clermont Ferrand gaat het flink omhoog. Daarna de N89 die door het berglandschap (eerst de vulkanen bij Puy de Dome) meandert. Bij Égletons gestopt. Tegenover de camping ligt een meer waar je heerlijk kunt wandelen. De camping is simpel.

Gannat
Lot
Dinsdag 10-5-2005. Zonnig, 22 °.
Bijtijds uit Egletons vertrokken. De Lot, Duravel was onze bestemming. De camping is netjes en verzorgd.
Puy l'Éveque

Woensdag 11-5-2005. Zonnig, 24 °.
Excursiedag naar de westkant van de Lot. 's Morgens eerst Duravel en Puy l'Éveque bezocht. Puy l'Éveque is een dorpje met prachtige gebouwen en uitzichten. Het ligt aan de Lot, met de mooie oude huizen. De steile straatjes leiden je naar veel bezienswaardigs. In 1228 tijdens de kruistochten, neemt Guillaume de Cardaillac het stadje in, hij is bisschop van Cahors, vandaar de huidige naam.... Tijdens de 100 jarige bezetting door de Engelsen krijgt het stadje zijn definitieve huidige vorm. De stad heeft een belangrijke rol gespeeld in de 19de eeuw. In die tijd bruiste het er van leven doordat over de Lot het transport van veel handelswaar plaatsvond van Puy-L’Evêque naar Bordeaux.

s Middags Penne, Villeneuve sur Lot en Montflanquin bezocht. Villeneuve-sur-Lot was in de middeleeuwen een van de belangrijkste versterkte plaatsen van de streek. Twee oude poorten herinneren hier nog aan, de Porte de Paris en de Porte de Pujols. Deze 30 meter hoge poorten maakten vroeger deel uit van de vestingwerken. De brug over de Lot werd in de 13de eeuw gebouwd door de Engelsen en was ooit voorzien van drie versterkte torens. De moderne Église Ste-Catherine uit de 19de eeuw heeft schitterende glas-in-loodramen uit de 14de- en 15de eeuw. Montflanquin ligt op een heuvel. Het centrale plein, met zes gelijksoortige huizen aan elke kant, wordt omringd door spitsbogen. De groepen uit vierkante of rechthoekige steen opgetrokken of half-betimmerde huizen worden gescheiden door een net van kleine steegjes genaamd "carrerots". Op het plein kun je het huis van de Zwarte Prins zien. Iets verder terug ligt de kerk van Saint-André met zijn versterkte façade, zijn spitsboogpoort en zijn toren met drie openingen.

Villeneuve sur Lot
Montflanquin
St. Cirq la Popie

Donderdag 12-5-2005. Wolken en een bui 20°.
's Morgens de brug over de Lot overgestoken en door Vire s/Lot gewandeld. 's Middags naar St. Cirq La Popie: Een heel bijzonder plaatsje heel HOOG op een berg. St. Cirq is door zijn ligging een uitzonderlijk dorp. Boven het dorp ligt de ruïne van een kasteel.
Het dorp is genoemd naar de 3de-eeuwse heilige St-Cyrus en naar La Popie, de man die hier een groot kasteel liet bouwen, dat overigens in 1580 werd verwoest. Bij de ruïnes van dit kasteel staat een mooie versterkte kerk uit de 16de eeuw. Leuk detail is de maat onder aan de klokkentoren waarmee vroeger op de markt graan werd afgemeten. Saint-Cirq-Lapopie heeft fraaie smalle straatjes met kleine binnenplaatsjes.

Vrijdag 13-5-2005. Wolken 24°.
Ingepakt. Daarna Cahors bezocht. Deze oude hoofdstad van Quercy speelde in de middeleeuwen een belangrijke rol door zijn levendige handel en universiteit. Naast de imposante Pont Valentré met drie 40 meter hoge vestingtorens bezit Cahors meerdere prachtige oude bouwwerken. Bezienswaardig zijn de Vieille Ville, de Cathédrale Saint-Étienne en het Musée Henri-Martin.
Het oude centrum mag er ook wezen.

Zaterdag 14-5-2005. Wolken en een beetje zon 17°.
Om 10.00 uur uit Duravel vertrokken. We logeren op een mooie rustige camping in Cordes sur Ciel. De eigenaren zijn vriendelijk en behulpzaam. 's Middags Cordes uitgebreid bezocht. De gotische façades van Cordes-sur-Ciel zijn ook versierd met elegante tweelingvensters, en okerkleurig, paars of grijs. Ze zijn voorzien van vreemde figuren die bijna het vervaarlijke systeem van versterkingen doen vergeten dat door de stad bedacht was om de binnendringende vijanden buiten de deur te houden. Cordes-sur¬Ciel vormt een prachtig kluwen stenen die op een bergkam gerold ligt, het perfecte voorbeeld van stedelijke bouwkunst van het begin van de 13de eeuw: de bastide. Een vierkant stratenplan, middenplein met markthal en bogengalerijen: de bastide komt in de Midi-Pyrénées volledig tot bloei. De streek telt tientallen van deze versterkte stadjes, stuk voor stuk uiterst aangename verblijfplaatsen.

Cahors
Cordes sur Ciel
Zondag 15-5-2005. Zonnig, 24 °.
Even naar het dorp gelopen voor de krant en brood. 's Middags Albi bezocht. Een prachtige stad met een verleden.De kathedraal Ste Cécile is indrukwekkend en steekt ruim boven de stad. De Pont Vieux mag er ook wezen. Leuk door de stad gewandeld. Het museum, van de in Albi geboren kunstenaar Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901), bevat de belangrijkste collectie van zijn werk ter wereld. Het museum bezit tevens een archeologische afdeling en collectie moderne kunst. In de naar deze kunstenaar vernoemde straat staat het geboortehuis van de kunstenaar.Daarna door de vallei van de Tarn naar Ambialet. Een schilderachtig dorpje, de ligging is apart en de opbouw ....... het is genieten!
Albi
Ambialet

Maandag 16-5-2005. Zonnig, 21 °.
Isle sur Tarn, met heel veel vakwerkhuisjes bekeken. Het dorpje doet middeleeuws aan. Daarna was Gaillac aan de beurt. Gaillac ligt midden tussen de wijngaarden waarvan de geschiedenis terug gaat tot de 6de eeuw voor Christus. In Caillac staat de fraaie, oorspronkelijk uit de 10de eeuw stammende, abdijkerk Saint-Michel. De kerk is gebouwd met zowel natuur- als baksteen. In het nabij gelegen Maison des Vins de Gaillac kun je wijnproeven. De tuinen in het uit de 17de eeuw stammende Parc de Foucaud zijn ontworpen volgens de ideeën van de Franse tuinarchitect André Le Nôtre. In het Château du Parc de Foucaud is het Musée des Beaux-Arts gevestigd.

Dinsdag 17-5-2005. Regen 15 °.
Droog uit Cordes vertrokken. De D999 naar Millau gevolgd. Het was de bedoeling om de nieuwe tolbrug bij Millau te berijden. Deze brug ligt op een hoger niveau dan de Eiffeltoren. Helaas kwamen we op de A75 nadat de brug al was geweest. Na Montpellier voor het eerst (en het laatst) een stukje tolweg genomen. Het weer was bar, heel bar. In de stromende regen in Graveson aangekomen. Onze "rustige" camping van vorig jaar stond helemaal vol met .................. camping chequers. De boel geïnstalleerd en de Beer uitgelaten. De brake-control vertoonde weer eens kuren, veel slijpsel op de caravanvelgen en de remmen piepen behoorlijk. Ook de mover heeft moeite. Graveson met zijn van oorsprong 11e eeuwse kerk, geheel gerestaureerd in 2001, is een authentiek frans dorp met een 'kanaal' die dwars door het centrum stroomt. Het aroma en parfum museum fabriceert al 25 jaar lang natuurlijke geuren en olien.

Woensdag 18-5-2005. Zon met een harde wind, 21°.
Een prachtige reis naar Port Grimaud gemaakt. We zijn laat uit Graveson vertrokken. Via Salon, Aix en Pce en Toulon naar Pt Grimaud gereden.

Gaillac
Saint Tropez
Port Grimaud

Donderdag 19-5 t/m maandag 30-5-2005.
Een tijdje op een strandcamping gestaan. Heerlijk rustig, mooi weer en een aangename plek. Zelfs den Beer had het hier lekker naar het zin. Het zwemmen in zee vond ze minder, brood halen bij de bakker beter. We hebben ons onledig gehouden met lange wandelingen en fietstochten in de omgeving. De stadjes Saint Tropez, Grimaud, Sainte Maxime, Cogolin, Gassin en Ramatuelle bezocht. De markten van Ste Maxime, Port Grimaud en Saint Tropez afgestruind.

Dinsdag 31-5-2005. Half bewolkt 26 °.
Na een periode van het grote niets weer actie in de tent. Om 09.30 uit Pt. Grimaud vertrokken. Via de kust (Cavalaire en le Lavendou) het binnenland in, naar Brignolles.Vandaar via Barjols naar Montmeyan. We arriveerden daar rond de middag. We logeren op een goedverzorgde camping met een kasteeltje en een mooi zwembad. Na de lunch gelijk maar de Gorges du Verdon bezocht. De Gorges du Verdon of de Grand Canyon du Verdon is een kloof op de grens van de departementen Var en Alpes-de-Haute-Provence. Het is de grootste kloof in Europa, uitgesleten door de rivier de Verdon over een lengte van 25 km. Het ligt tussen Castellane en Moustiers-Sainte-Marie. De kloof eindigt in het stuwmeer van Sainte-Croix-du-Verdon (Lac de Sainte-Croix). Met de aanleg van dit meer werd in 1973 begonnen, in 1975 werd het gevuld. Het meer is 14 km lang en 2 km breed. Enkele uitzichtpunten aan de gorges de Verdon zijn: Balcons de la Mescla , Pont de l'Artuby , Les Cavaliers, Point Sublime, Belvédère du Couloir Samson, Belvédère du Pas de la Baou en Pont de Soleils. Het ziet er fantastisch mooi uit (wel smal, hoog en bijzonder steil). Via het Lac St. Croix weer terug naar Moustiers Ste Marie. Dit is een heel schilderachtig stadje met hele leuke straatjes. Vermeldenswaard is de ster, die is opgehangen tussen twee rotspunten. Moustiers Ste Marie is bekend om het faience. Dit speciale aardewerk uit Moustiers wordt gekenmerkt door zijn glazuurdecoratie.Op de terugweg ook nog even door Riez gewandeld. Riez ligt 15 kilometer ten zuidwesten van Moustiers aan de voet van de Mont St-Maxime. Het ligt in een door een gletsjer verbreed dal waar de rivieren Auvestre en Colostre door stromen.

Gorges du Verdon
Moustiers Ste Marie
Woensdag 1-6-2005. Half bewolkt 26°.
La Verdière bezocht. La Verdière is een pittoresk, middeleeuws stadje, gebouwd tegen de flank van een berg. Op de top ligt een prachtig kasteel. Daarna met Beer langs de Verdon in Quisson gewandeld. 's Middags Cotignac en Pontevès bezocht. In Pontevès heeft de tijd stilgestaan.
Cotignac
Donderdag 2-6-2005. Half bewolkt 24°.
Barjols bezocht. Het door bossen en beekjes omgeven Barjols heeft geen grote attracties te bieden. Wel is er het Circuit des Fontaines uitgezet langs 23 van de mooiste fonteinen in het stadje. De beroemdste fontein is de met mos begroeide Champignon op de Place Capitaine Vincens. Tot het begin van de jaren 80 van de vorige eeuw stond Barjols bekend vanwege de talrijke leerlooierijen. De omgeving van het stadje is erg populair bij toeristen. De liefelijke omgeving met schattige dorpjes, glooiende heuvels en de vele wijnranken is hier debet aan.. Laatste dag in Montmeyan.

Vrijdag 3-6-2005. Zon, wind 30 °.
Onderweg naar Sisteron. Aankomst voor de middag. Bij Sisteron ligt een goed verzorgde camping op ongeveer een kwartiertje lopen van het stadje. Sisteron uitgebreid bezocht. Sisteron ligt aan de Durance en aan de Route Napoléon. Hoog op de kalkrotsen boven Sisteron staat de oorspronkelijk uit de 12de eeuw stammende citadel. De prachtige romaanse Cathédrale Notre-Dame-des-Pommiers uit 1160 staat op het centrale plein.

Zaterdag 4-6-2005. Bewolkt, 23°.
Rustige reis langs de N75 met mooie uitzichten. Rond de middag aankomst in Vizille. De camping is goed gevuld, desondanks een mooie ruime plek gevonden. Vizille is een leuk stadje met een kasteel en een prachtig park. Vizille zou niet veel betekenen zonder het Château du Connétable de Lesdiguières. De bouw van het slot werd begonnen in 1611 en eindigde in 1627. Hier begon ook de Franse Revolutie op een bijeenkomst van de Staten-Generaal van de Dauphiné in 1788 met de is van persoonlijke vrijheid voor alle Fransen.

Vizille
Grenoble

Zondag 5-6-2005. Zonnig, veel wind 21°.
Grenoble bezocht. In het centrum veel flats/hoogbouw. De stad ligt in een dal en is omgeven door bergmassieven met een hoogte tot 3000 meter. Ze is het bestuurlijk centrum van het departement Isère, bisschopszetel en universiteitsstad. In 1968 werden hier de olympische winterspelen gehouden. Dankzij de ruimte, aangename eerste klas accommodatie en frisse berglucht is Grenoble een prettige stad om te bezoeken.

Maandag 6-6-2005. Half bewolkt 21°.
De Route Napoleon richting La Mure gereden. De weg heeft hier een hellingspercentage van meer dan 12%. Het dalen of klimmen duurt een kilometer of 5. De mijnheer van de lokale garage vindt het leuk! Bij het meer Laffrey zijn prachtige uitzichten op het meer en de Alpen. Op de terugweg nog even de ontmoetingsplaats bezocht waar Napoleon zich destijds hergroepeerde na zijn "route Napoleon". Napoleon vertrekt dinsdag 7 maart 's ochtends vroeg uit Corps want in de nacht van 6 op 7 maart hebben de vijandelijke voorhoedes elkaar zonder slag te leveren getroffen bij La Mure. Eenmaal bij La Mure aangekomen beklimt hij de Eminence de Calvaire waar hij wordt toegejuigd door de toegestroomde menigte.

Dinsdag 7-6-2005. Zonnig, 22°.
Via Chambery, Aix les Bains en Annecy naar St. Jorioz. In dit dorpje ligt een prachtige camping, AAN "het" fietspad. Het meer van Annecy is prachtig, heel blauw en omgeven door hoge bergen. Het meer ligt zelfs om de hoek.
Annecy
Meer van Annecy

Woensdag 8-6-2005. Wind en zon 19°.
Albertville (van de OS) en Conflans bezocht. Conflans is historisch. Het oude stadsdeel Conflans is interessant. Deze stadswijk was tot de 17de eeuw een op zichzelf staand stadje onder de naam Conflans. In deze tijd werd op de rechteroever van de rivier de Arly een nieuw stadsdeel gebouwd. In 1835 werden deze stadsdelen met elkaar verbonden onder de naam Albertville. Bezienswaardigheden zijn de 18de-eeuwse barokke Église St-Grat, de robuuste Tour Sarrasine uit de 12de eeuw en het Château de Manuel de Locatel. Dit kasteel uit de 16de eeuw is alleen onder begeleiding van een gids te bezoeken.'s Middags nog even langs het meer gefietst. Gemptem vam de hele fraaie uitzichten!

Donderdag 9-6-2005. Zonnig, fris, wind 20°.
Vanochtend het oude deel van Annecy bezocht. Het ziet er uit als of het uit een sprookje van Anton Pieck komt. Smalle straatjes, je waant je eeuwen terug. Annecy ligt aan de noordkanat van het meer van Annecy. Het is een knusse stad. Het kleine middeleeuwse stadsdeel bestaat uit grachten, bruggen vol bloemen en overdekte straatjes. Bezienswaardig zijn het Palais de l'Isle en het Château d'Annecy. Het Palais de l'Isle is een gevangenis uit de 12de eeuw midden in het Thiou-kanaal. Dit symbool van de stad behoort tot de meest gefotografeerde monumenten in Frankrijk. Het boven de stad gelegen Château d'Annecy was het huis van de graven van Genève en de hertogen van Genevois-Nemours en is tegenwoordig een museum en overheidsgebouw.

Vrijdag 10-6-2005. Zon, 20°.
Rustige dag. Een paar uur langs het meer gewandeld. Beertje heeft gezwommen. Het Lac d'Annecy is na het Lac du Bourget het grootste meer van Frankrijk. Het Lac d'Annecy ligt tussen de Chaîne des Aravis in het oosten en het Massief van Bauges in het westen ingeklemd. De plaatsen rondom het meer zijn door bootdiensten met elkaar verbonden.

Zaterdag 11-6-2005. Zonnig 23 °.
Weer flink langs het meer gewandeld. Voortent ingepakt.

Conflans

Zondag 12-6-2005. Bewolkt, 24°.
Reisdag. Om 10.00 uur uit St. Jorioz vertrokken. Rustige rit naar St. Étienne du Bois via Nantua (N508/N75/N83). Rond de middag aan. Nog even St. Amour bezocht, waar we ooit een paar keer in Hotel de Commerce hebben gelogeerd.

Maandag 13-6-2005. Bewolkt, onweer, 21°.
De camping in Arbois, onze volgende bestemming, had veel mooie plaatsen. Helaas was daar geen aansluiting op de electriciteit. In z'n achteruit dus ..... naar Poligny. Daar bleek dat de camping nog was gesloten (i.t.t. het vermelde in een recent artikel in de KCK). Het werd Parcey, een ruim opgezette camping aan de rivier de Loue (met een draak van een beheerder).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poligny
Arbois
Dinsdag 14-6-2005. De hele dag regen 17°.
Vandaag een druilerige dag. Na het onweer van gisteravond, bleef het onveranderd nat. Desondanks Dôle en Auxonne bezocht. Het was snoepen. Dôle is de stad van Pasteur. Zijn geboortehuis is in ere hersteld. De kerk is erg mooi, hij komt uit de 16de-eeuw met een 74 meter hoge toren. Hierom ligt het oude stadsgedeelte met huizen uit de 15de tot 18de-eeuw. Tevens staat hier het Hôtel Froisard (16de-17de-eeuw) en het voormalige Collège de l'Arc van de jezuïeten. Vanaf de Place aux Fleurs heb je een goed uitzicht over de oude stad.
Auxonne, vestingstadje aan de Saone is ook bijzonder. Het kreeg in 1229 stadsrechten. De nu nog aanwezige versterkingen dateren uit de 16de eeuw. De Porte de Comté, aan het eind van de hoofdstraat, en de noordelijker gelegen Tour de Belvoir behoorden ook tot deze versterkingen. Napoleon zat tussen 1788 en 1791 op de in Auxonne gevestigde École d'Artillerie. De uit de 13de-14de eeuw stammende Église Notre-Dame ligt aan de Place d'Armes. Hier staat ook een standbeeld van Napoleon Het voormalig arsenaal is NU een overdekte markt.
Auxonne
Dole
Woensdag 15-6-2005. Half bewolkt 24°.
Op de fiets door het fôret de Chaux naar Dôle voor de boodschappen. Het was een hele hijs. Arbois en Poligny bezocht. Twee schilderachtig dorpjes. Arbois heeft ook veel met Pasteur, omdat deze mijnheer hier heeft gewoond. Zijn ouderlijk huis, is voor publiek toegankelijk en men kan er zijn nog door Pasteur gekweekte cultures. Bezienswaardig zijn de 18de-eeuwse huizen op de Place de la Liberté, het stadhuis (voormalig klooster), de 12de-13de-eeuwse kerk St-Just en het wijnbouwmuseum. Poligny is bekend van de wijn en de Comté kaas. Achter de kerk ligt het clarissenklooster uit 1415. In de Grande Rue staan statige 17de-eeuwse huizen met houtsnijwerk versierde deuren.
Donderdag 16-6-2005. Zon, 26 °.
Met de auto Arc et Senas en Salins les Bains bezocht. Beide dorpen hebben eeen "zout"-verleden. Arc-et-Senans bezit een zoutfabriek die op paleis lijkt. De Saline Royale d'Arc-et-Senans is een meesterwerk van Claude-Nicolas Ledoux. Deze onafgemaakt ideale stad werd gebouwd op verzoek van Lodewijk de 15de. De elf gebouwen zijn gebouwd in een perfecte halve cirkel, als imitatie van de gang van de zon, rond het huis van de directeur. De arbeiders van de zoutmijnen kregen onderdak in dit dorp. De Saline Royale is gebouwd tussen 1775 en 1779. Salins-les-Bains is bekend van de zoutmijnen, die al ten tijde van de Romeinen in gebruik waren. Tegenwoordig wordt het zout alleen nog voor medicinale doeleinden gebruikt. De kerk Saint Anatoile in Bourgondische gotische stijl, het Hôtel des Sires de Poupet, de Apotheek van het ziekenhuis, de torens van de oude vestingmuren en de fonteinen zijn bezienswaardig.
Arc et Senans
Salins les Bains
Besancon

Vrijdag 17-6-2005. Zon, 30°.
Vandaag de stad van Victor Hugo bezocht. Besancon lag de stralen langs de Doubs. Het is een universiteitsstad en het heeft een bisschopszetel. Het is tevens het centrum van de horloge-industrie in de Franse Jura. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de citadel (diverse musea), met fraai uitzicht over de stad en het dal van de Doubs, het Palais Granvell uit de 16de eeuw, de kathedraal uit de 12de eeuw, met de in de 18de eeuw vernieuwde klokkentoren en vele kunstschatten, het Astronomisch Uurwerk (19de eeuw) en een aantal oude gebouwen. De Grande Rue, met op nummer 140 het geboortehuis van Victor Hugo en dat van de gebroeders Lumière op de Place Victor Hugo.

Zaterdag 18-6-2005. Zon, 31 °.
Warme dag, weinig fut.

Zondag 19-6-2005. Zon, 31°.
Laatste dag in Parcey. De airco staat flink te blazen. Behoudens een rondje op de fiets, weinig activiteiten. Leve de boeken!

Maandag 20-6-2005. Tropische dag 32°.
Onderweg naar Türckheim, een oude bestemming. Een rustige reis langs Besancon en Belfort. In Mulhouse, op de camping Municipal, aangelegd. Daarna de stad bezocht. Het stadhuis en de kerken zijn mooi.

Dinsdag 21-6-2005. Zonnig en heel warm 33°.
Vroeg in Türckheim gearriveerd (het waren maar een paar kilometers). De ooievaars lopen nog steeds over de camping:. Beertje snapt er nix van, blaffen helpt niet! De caravan met zijn rug naar het zuiden gezet. Met de luifel geeft dit koelte. Het is warm, erg warm, airco en koelkast gaan er flink tegenaan. Münster bezocht. Ja, ja, vooral beroemd om zijn kaas (en de lucht daarvan). Leuk stadje om te wandelen.

Mulhouse
Colmar
Woensdag 22-6-2005. Zon, 33 °.
's Morgens Colmar bezocht: "Een Sprookje"! Met de schilderachtige huizen uit de 16de en 17de eeuw en beroemde kunstwerken is Colmar prachtig. Het is in het bezit van het Musée d'Unterlinden. Dit museum aan de Place d'Unterlinden is ondergebracht in een voormalig nonnenklooster uit de 13de-eeuw. 's Middags door Türckheim gewandeld. Turckheim ligt aan de ingang van het Munster-dal en in het bezit van drie stadspoorten uit de 16de eeuw. Het mooie plein en renaissancehuizen eromheen is genoemd naar Général Turenne die het Duitse leger in 1675 versloeg. Ook staan er mooie vakwerkhuizen en een renaissance stadhuis uit het begin van de 17de eeuw. Vanwege de hitte, op het uiterste gemak.
's Avonds met de "schütz" de nachtronde gemaakt. Een belevenis! Op iedere straathoek heft de man een lied aan, om de bevolking gerust te stellen. Er wordt over hen gewaakt.
Türckheim
Donderdag 23-6-2005. Heel warm, 33°.
Ondanks de hitte, sight-seeing bedreven (in de auto was het eigenlijk wel lekker (mits hij tijdens uitstapjes in de schaduw kon blijven staan). Riquewihr, waar de tijd is stil blijven staan, Ribeauvillé met veel vakwerkhuisjes (commerciëler) en Kaysersberg (authentiek, Schweitzer zou zich hier nog steeds thuis voelen!). Het stadsbeeld is gezellig en fraai door de resten van de middeleeuwse versterkingen, de huizen uit de 15de-17de eeuw en de kerk Ste-Croix. Het komt goed over. Aan het eind van de dag nog Les 3 Épis beklommen (met de auto) en Équisheim bezocht. Dit dorp kan zich qua schoonheid meten met Riquewihr. Er is hier een mooie wandeling uitgezet langs de mooiste bezienswaardigheden. Dit betreft dan veel vakwerkhuisjes en fonteinen (waar onze hond verkoeling had kunnen vinden). Helaas is ze wat allergisch voor deze dingen, ze zijn te nat.
Kaysersberg
Equisheim

Vrijdag 24-6-2005. Veel zon, heel warm, 38°.
Selestat bezocht. In Sélestat staat de beroemde Bibliothéque Humaniste. De bibliotheek is in het bezit van unieke boeken en manuscripten. Sélestat bezit verder twee bezienswaardige kerken. De Eglise Ste-Foy heeft een achthoekige klokkentoren. De Eglise St-Georges is uitgevoerd in rode en groene 'Bourgondische tegels'. Gerust en ingepakt.

Sélestat

Zaterdag 25-6-2005. Mia is jarig, bewolkt 25° en daarna een buitje.
Vroeg uit Türckheim vertrokken. Via de Col de Bonhomme, St. Dié, Nancy en Longwy naar Arlon gereisd. Om 12.30 uur aan. 's Middags nog even door Martelange gewandeld. De camping in Arlon is bijzonder, er zijn weinig horizonale plekken. Het is er giga-druk. Er kwam zelfs een klasje van de ANWB. Gelukkig werd er weinig gedoucht enz. enz.

Zondag 26-6-2005. Half bewolkt 24°.
Huiswaarts. het was een mooie reis. En wat ging het lekker met den Beer!