Donderdag 19-4-2007. Zonnig 13°.
We gaan weer naar Frankrijk. Om 10.30 uur gepakt en gezakt vertrokken. Om 12.30 aan in Soerendonk op camping Soerendonk. De camping ligt in een bos en heeft veel voorzieningen. Het dorpje ligt op ongeveer een kilometer. In het dorpje zijn weinig winkels. Behalve het kerkje zijn er niet veel bezienswaardigheden. De natuur is hier prachtig, ideaal om te wandelen en te fietsen. Na het corvee geluncht en uitgebreid met de beer gewandeld. Zelfs nog even gezwommen.
Kasteel Cranendonck
Ingeldorf

Vrijdag 20-4-2007. Zonnig/wind 16°.
Om 9 uur uit Soerendonk vertrokken. Voorspoedige reis via Maastricht en Verviers naar Ingeldorf bij Diekirch. We waren rond twaalf uur aan. Camping Gritt in Ingeldorf ligt aan de Sure. Vanaf de camping loopt een wandel- en fietspad naar Diekirch door een parkachtig landschap. Erpeldange vormt samen met de plaatsen Ingeldorf en Burden , de poort van de Ardennen, het plaatsje ligt in het dal van de Boven-Sûre. De Sûre vormt een lange kronkeling rond de “Burdenerhals”. Hier heb je een weids uitzicht. In het dorpje een pittoreske kerk.

Zaterdag 21-4-2007. Zonnig 22°.
Mooie zomerse dag. 's Morgens naar Vianden. Vianden ligt bijzonder schilderachtig aan de oever van de Our. De natuur in de omgeving is prachtig. Boven Vianden staat een kasteel. Dit reusachtige feodale kasteel, waarvan de bouw teruggaat tot de 9e eeuw, was de wieg van de graven van Vianden. Later werd het door de Oranje-Nassaus geërfd. Het gerestaureerde geheel is een bouwkundig meesterwerk. Tijdens de regering van Koning Willem I van Nederland, die ook gelijktijdig prins van Oranien-Nassau en graaf van Vianden was, werd het slot in 1820 verkocht. De oeroude muren werden daarna alleen nog als steengroeve gebruikt. Rond de stad liggen stadswallen met zgn. poorterstorens. De tweebeukige gotische parochiekerk (voormalige Trinitariërskerk) dateert uit 1248, het is één van de belangrijkste kerkgebouwen van Luxemburg. In het voormalige Trinitariërsklooster (uit ca. 1250) is een lapidarium ondergebracht. In het stadje is het goed toeven. Er zijn gezellig winkeltjes en de Our kom je steeds weer tegen. Het is fotogeniek Even buiten Vianden is de stuwdam in de Our bezienswaardig.
's Middags Diekirch bezocht. Diekirch ligt aan de “Sûre“. Het stadje wordt omgeven door groene plateau’s. Naast winkeltjes zijn er genoeg terrassen waar je kunt genieten van een lekker glaasje Diekirch bier. De oude St-Laurentiuskerk is een historisch monument.

Vianden
Diekirch
Zondag 22-4-2007. Zonnig 26°.
Wederom zitten de weergoden mee. Na de lunch uitgebreid langs de Sûre gefietst in de richting van Ettelbrück. Bij Ettelbrück vloeien drie Luxemburgse rivieren in elkaar: de Wark, de Alzette en de Sûre. Ettelbrück heeft een gezellig centrum. Er is veel economische activiteit. Tijdens de 2e wereldoorlog werd er in het stadje zware schade geleden. Het Pattonmuseum herinnert de bezoeker aan deze periode. Naast dit oorlogsmuseum heeft Ettelbrück een natuurmuseum.
Ettelbrück
Maandag 23-4-2007. Zon 26°.
Weer een mooie dag. Door het dal van de Sûre naar Trier gereden. Trier is een oude stad en werd zelfs in 306 even de hoofdstad van het Romeinse Rijk. Keizer Constantijn liet heel wat bouwwerken neerzetten en daar staan er nu nog een paar van recht of blijven mooie ruïnes over. De Grote Markt (Hauptmarkt) van Trier behoort tot de mooiste stadspleinen (innerstädtische Plätze) van Duitsland. Op het plein bevindt zich het Marktkruis, dat stamt uit 958, en dat het symbool was van het verkrijgen van marktrechten. Aan het plein staan schitterende panden in verschillende stijlen. Het geheel wordt gedomineerd door de St. Gangolfkerk (gewijd in 1459). (marktrechten gegeven door Koning Otto 1). De St. Petersdom van Trier is gebouwd door de Romeinse keizer Constantijn (306 -337), die in 326 begon met de bouw ervan. In Trier is een Romeins amfitheater. Het is rond het jaar 100 gebouwd tegen de helling van de Petrisberg. De Porta Nigra (Latijn voor 'zwarte poort') is het bekendste overblijfsel uit de Romeinse tijd in de Duitse stad Trier. Het is de noordelijke poort in de sinds 190 n. Chr. bestaande, 6418 m lange muur om de stad.
Trier Centrum
Trier Porta Nigra
Dinsdag 24-4-2007. Zon 26°.
Onderweg naar Epinal. Voor negenen verrokken. De route door de stad Luxemburg houdt verschrikkelijk op. Je moet dwars door de stad. Het is handiger om wat om te rijden via Arlon. Om 12.30 uur aan op camping Parc du Chateau in Epinal. De camping doet vervallen aan (en is dat ook). Weinig horizontale plekken. Met veel kunst- en vliegwerk het spul neergezet. Uitgebreid het stadje bezocht. Épinal is de hoofdstad van het departement Vosges. De hier gedrukte kinderprenten 'Images d'Epinal' hebben een traditie van twee eeuwen en zijn over de hele wereld bekend. De kerk St-Maurice dateert uit de 14de eeuw. In het park van het kasteel liggen de ruïnes van een kasteel dat in 1670 verwoest werd. Rond de Place des Vosges staan veel mooie 16de-eeuwse huizen met arcaden. Het park bij de camping is erg leuk om te wandelen.
Woensdag 25-4-2007. Zon 26°.
Vroeg uit Epinal vertrokken. Voorspoedige reis naar Ornans. We waren voor de middag aan. Ook hier waren de plaatsen niet horizontaal. 's Middags Ornans bezocht. Het plaatsje wordt niet voor niets het Venetië van de Franch Comté genoemd. Courbet is hier geboren en heeft hier veel geschilderd. De stad ligt in het dal van de Loue en maakt met haar oude huizen een alleraardigste indruk. De oorspronkelijke Romaanse kerk uit de 12de-eeuw werd in de 16de en 17de-eeuw vernieuwd en uitgebreid. Er staat een fraai 18de-eeuws gemeentehuis. Aan de Loue staat het museum van Courbet.
Epinal
Ornans Loue

Donderdag 26-4-2007. Zon 26°.
Pontarlier bezocht. Pontarlier is een leuke franse stad aan de Doubs. Bezienswaardigheden in de stad zelf: een triomfboog voor Lodewijk XV, de kerk St-Bénigne en een kapel.
Gelukkig was het daar marktdag. Onderweg van Ornans naar Pontarlier volgden we steeds de Loue. Na het onweer in Ornans gewandeld.

Vrijdag 27-4-2007. Zon en een bui 23°.
Rustige reis over de N83 naar Pont d'Ain. De weg naar de camping was goed aangegeven. Het is een grote camping met veel vaste staanplaatsen. De plekken zijn ruim. Pont d'Ain is een provinciaal plaatsje. Weinig over te melden. 's Middags langs de Ain gewandeld.

Pontarlier Stadspoort
Pont d'Ain
Zaterdag 28-4-2007. Zon 24°.
Weer een mooie dag. Pérouges, één van de "plus beaux villages" bezocht. Het lijkt wel alsof de tijd hier stil heeft gestaan. De Middeleeuwse burcht Perouges is een echte aanrader. Dit dorpje, waar nog altijd mensen wonen, is nog geheel in oude stijl. De huizen, de kerk en niet te vergeten de bakkerij waar geurende Galettes (een soort pannenkoek in de vorm van een pizza) vers worden gebakken. Vanaf de uitkijktoren heb je een prachtig panorama. Op de terugweg Ambronay bezocht. Er staat hier een benedictijnenabdij met een gotische kloostergang.
Pérouges
Zondag 29-4-2007. Wolken, af en toe zon 22°.
Voorspoedige reis naar Sisteron. We hebben het meest via de snelweg gereden. De N75 vanaf Grenoble, dwars door de Alpen, naar Sisteron was prachtig. ´s Middags Sisteron bezocht. De stad bewaakte vroeger de toegang tot het zuiden. Hoog op de kalkrotsen boven Sisteron staat de oorspronkelijk uit de 12de eeuw stammende citadel. Vanaf hier heb je een goed uitzicht over de Durance. De citadel bezit nog een kapel, torens en wallen en een donjon. De prachtige romaanse Cathédrale Notre-Dame-des-Pommiers uit 1160 staat op het centrale plein.
Onderweg in de Alpen

Maandag 30-4-2007. Zon en een bui 23°.
De caravan van Sisteron naar Oraison verplaatst. Camping "Les Oliviers" in Oraison kent weinig horizontale plekken. Ook de entree is een beetje smal. Desondanks een leuke stek gevonden. Oraison is een typisch provencaals stadje. Op het centrale plein staat de église ND du Thor. Het stadje ligt in een heuvelachtige landschap. 's Middags Forcalquier bezocht, een stadje in de Haut Provence tussen de rivier de Durance en het Luberon-gebergte. Dit stadje met een schilderachtig wijk is amfitheatergewijze gebouwd. De cathedrale is een bezoek waard. In Forcalquier staat het Observatoire de Haute Provence. Het observatorium is hier gevestigd nadat een studie in 1934 had uitgewezen dat in Forcalquier de helderste lucht van Frankrijk aanwezig was. Forcalquier bezit een kasteelruïne en de kapel Notre-Dame-de-Provence uit de 12de eeuw. Op de wekelijkse markt worden vooral streekproducten verkocht.

Dinsdag 1-5-2007. Half bewolkt 20°.
De dag van de arbeid wordt in Frankrijk gevierd. Alle mannen horen die dag een ‘muguet’ (lelietje-van-dalen) te geven aan hun vrouw. Dit bloemetje brengt namelijk geluk.Wij zijn onderweg naar Manosque heeft een autovrij, historisch centrum en staat bekend om de vele uren zon per jaar. In het centrum staan twee stadspoorten, de 13de-eeuwse Porte Saunerie en de 14de-eeuwse Porte Soubeyrand. Het stadje ligt tussen pijn- en eikenbossen. Het interieur van het klooster Couvent de la Présentation is beschilderd door Jean Carzou. Er staan 2 mooie kerken, Saint-Sauveur en Notre Dame Romigier's Middags te voet naar Oraisson.
Manosque
Oraison
Forcalquier
Forcalquier

Woensdag 2-5-2007. Storm en regen 16°.
's Middags knapte het weer gelukkig wat op. Digne les Bains, een kuuroord, bezocht. In de stad zijn enkele geneeskrachtige bronnen die al sinds de Romeinen in gebruik zijn. De oude bovenstad van Digne wordt doorsneden door nauwe, kronkelige straatjes. Bezienswaardig zijn de botanische tuin 'Jardin Botanique des Cordeliers' met kruiden en medicinale planten uit de omgeving en de romaanse kerk Notre-Dame-du-Bourg uit de 13de- en 14de eeuw. Digne is de hoofdstad van de lavendel.

Rondreis Frankrijk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Donderdag 3-5-2007. Storm en regen 16°.
Het blijft nat. Bijtijds uit Oraison vertrokken. Mooie reis gemaakt door het natuurpark Verdon via Montmeyan en Draguignan naar camping Pont d'Argens in Fréjus. Na de lunch de voortent in de regen opgezet. Daarna een stevige wandeling langs het strand gemaakt.

Digne les Bains

Vrijdag 4-5-2007 t/m maandag 21-5-2007.
Lekker genoten van een paar weken aan de Côte d'Azur. We komen hier vaak, veel nieuws is er niet over te melden. Het is onze favoriete bestemming. We vermaken ons hier prima. Het leven bestaat hier uit fietsen, wandelen, zwemmen en zo nu en dan een boek. Bezienswaardige plekken en plaatsen te over. Af en toe wordt er een markt bezocht. De markten in Ste Maxime en Le Muy genieten onze voorkeur. Een terrasje op zijn tijd. De tijd vliegt. De camping ligt in een prachtig natuurgebied Les Étangs de Villepey. Dit gebied ligt tussen Fréjus, St. Aygulf en Roquebrune sur Argens. Langs de meertjes zijn prachtige wandelpaden. Onderweg kom je de prachtigste vlinders tegen. Bij het v.d. Valk hotel huist zelfs een kolonie beverratten. Die delen de plas met flamingo's. La Ferme des Esclamandes maakt deel uit van de associatie 'Semailles 83'. Hier werken 5 vaste medewerk(st)ers en circa 10 vrijwilligers. Zij telen er op biologische wijze groenten en planten. Ook maken ze hier windschermen en gebruiksvoorwerpen van het riet dat hier groeit. We wandelen hier erg veel. Vooral onze Beer heeft het hier goed. Naast haar normale rariteiten vindt ze het het mooiste, om in de meertjes steentjes te vangen of op te duiken. Een gat graven op het strand is ook niet te versmaden en achter een handje zand aanrennen ......... .
Vermeldenswaard is ons bezoek aan Cannes. Cannes ligt aan de Golf van Napoule. Het klimaat, met een gemiddelde wintertemperatuur van bijna 10 graden Celsius, maakt ook de groei van palmen mogelijk. Het lange zandstrand is smal maar drukbezocht. Cannes kende oorspronkelijk geen zandstranden. Nadat men het zand voor de fundamenten van hotel Carlton had uitgegraven ontstond het eerste kunstmatige zandstrand van Cannes. Bezienswaardigheden zijn de promenade de la Croisette, de Marché Forville het Hôtel de. Eglise N.-D.-de-l’Espérance en de Iles des Lérins. Op het grootste St. Marguerite staat een fort dat onder auspiciën van Vauban is gebouwd. Fort Vauban is een voormalig klooster waarvan wordt gezegd dat hier “the man with the iron mask” gevangen heeft gezeten.

Fréjus
Villepey
Cannes
Dinsdag 22-5-2007. Zon 30°
Het rustige leven zit er weer op. Weer onderweg naar camping la Sorguette in Isle sur la Sorgue. De camping is goed gevuld. Het is warm, leve de airco. L'Isle-sur-la-Sorgue is een leuk stadje gelegen aan de rivier de Sorgue. Die rivier dreef hier vroeger meer dan 70 watermolens aan waarvan er nu nog negen over zijn. Het plaatsje heeft brede lanen omzoomd met platanen. De steegjes in het centrum voeren allemaal naar de Église Notre-Dame-des-Anges uit de 17de eeuw. L'Isle-sur-la-Sorgue is één en al brocante. De plaats is het op één na grootste antiekdorp van Frankrijk.
L'Isle sur la Sorgue
Woensdag 23-5-2007. Zon 34°.
Erg warme dag, met de auto naar St. Rémy de Provence. Dit vredige stadje is de hoofdstad van de Alpilles. Nostradamus werd hier geboren en Van Gogh schilderde hier meer dan 150 doeken. Saint-Rémy is nog steeds een typisch dorpje waar door de eeuwen heen weinig veranderd is. Het is gezellig kuieren langs de lommerrijke pleintjes, de fonteinen en in de smalle straatjes.

Donderdag 24-5-2007. Zon 34 °.
Op de fiets naar Lagnes om een camping te bekijken. Door de hoge temperatuur was het een fikse inspanning. Lagnes ligt een stukje de bergen in. Het is een eenvoudig dorpje. Onderweg is het snoepen van het provencaalse landschap.

St Remy de Provence

Vrijdag 25-5-2007. Zon 34°.
Op de fiets naar Le Thor. Le Thor ligt pittoresk aan de Sorgue. Het heeft een Romaans kerkje, Notre-Dame-du-Lac. De kerk heeft een toren met twee verdiepingen en een hoog gotisch gewelf. Verder staat er een veertiende-eeuwse stadspoort met een smeedijzeren klok. Bij de heuvel in de buurt van Le Thor ligt de Grot van Thouzon. Deze grot werd in 1902 ontdekt. De grot biedt een sprookjesachtig en eeuwigdurend schouwspel van mineralen, waarop het water zijn stempel heeft gedrukt. Dit is de enige grot in de Provence die toeristen kunnen bezoeken.
Le Thor

Zaterdag 26-5-2007. Wolken 23°.
De hitte is gelukkig verdwenen. Met de auto Chateaurenard bezocht. Op de top van de heuvel van Griffon bevindt zich het Middeleeuwse kasteel van de 'Comtes de Provence'. Het historische monument met de twee torens wordt goed onderhouden en na een bezoek van het kasteel kun je verder genieten in de aangelegde tuin. De gotische Saint Denys kerk is ook bezienswaardig. Chateaurenard is een simpel provencaals stadje. In het centrum een plein met wat winkelstraatjes.

Zondag 27-5-2007. Woken 17°.
's Morgens de grote zondagmarkt bezocht. Het hele stadje staat dan vol met marktkraampjes. 's Middags ingepakt. 's Middags naar les Partages des Eaux gewandeld. Een schilderachtig plekje met een waterval in de Sorgue.

Maandag 28-5-2007. Buien 15 °.
Regenachtige dag. Onderweg naar Mirabel et Blacons. We logeren hier op een mooie camping.

Mirabel et Blacons Drôme
Dinsdag 29-5-2007. Half bewolkt 14°.
Het weer was beter dan voorspeld. Met de auto Livron bezocht. 's Middags een stevige wandeling naar het oude Mirabel gemaakt. Het was hoog. Op de weg naar boven kom je langs een begraafplaats. Wanneer je even doorloopt kom je in het echt oude Mirabel. Men is doende om het dorpje te restaureren.
Mirabel
Woensdag 30-5-2007. Half bewolkt 19°.
Die bezocht. Die is een kleine historische stad en beroemd om de clairette, een mousserende witte wijn. De voormalige kathedraal Notre Dame bezit een vooruitstekende toren waaronder een portiek. In het voormalige bisschoppelijke paleis zetelen het gerechtshof en het gemeentebestuur. Oude huizen tref je op de Place de l’Horloge. De St. Marcelpoort is een overblijfsel van een romeinse triomfboog. De poort is onderdeel van de stadswallen. In het stadje kun je leuk rondwandelen. In het stadje is veel moois te bekijken. Op de terugweg in Pontaix gestopt.
Pontaix
Die
Donderdag 31-5-2007. Wolken en regen 17°.
Het wil maar niet met het weer. 's Morgens een ritje naar Autichamp en Mirmande. Autichamp is een historisch dorpje met een kasteel en een kerkje. De tijd heeft hier stilgestaan. Het zag er prachtig uit. Mirmande is een van de mooiste dorpjes van Frankrijk. Het is ook een oorspronkelijk dorpje. De naam van het dorpje is afgeleid van Mirus (bewonderenswaardig) en Mandarer ( domineren). Het is een versterkt dorp op de heuvelflank tussen Valence en Montelimar. De inwoners leefden er van de zijde-industrie . Het dorp won ooit een prijs voor het dorp met de mooiste daken in Frankrijk . De kerk Ste. Foy ligt bovenin het dorp. Mirmande heeft smalle steegjes met leuke winkeltjes. Van bovenaf kun je genieten van mooie uitzichten over het Rhonedal.Ook hier was het weer prachtig..
Autichamp
Mirmande
Vrijdag 1-6-2007. Wolken en af en toe een bui 14°.
Mooie autorit via Saou, Le Poët Célard en Bourdaux. Ergens tussen Valence en Nyons ligt een klein berggebiedje met de vreemde naam Fôret de Saoû. Je kunt er komen via het dorpje Saoû. Hier in Saoû, wordt de winkelstraat gevormd door café-restaurant L’oiseau sur sa branche, een sympathieke brouwerij Markus en een hoedenwinkeltje. In het Foret de Saou, kun je schitterend wandelen langs gemarkeerde wandelpaden.Le Poët Celard (een prachtige naam!) heeft een vriendelijke Provençaalse uitstraling. In dit kleine gemoedelijke dorp staat een kasteel. Het is een heel oud kasteel en er wordt al jaren aan gewerkt om het te restaureren. Bourdeaux ligt aan de Roubion. Het is een aantrekkelijk middeleeuws dorp. Landbouw is de belangrijkste activiteit. Het oude Bourdeaux, ligt hoger op de berg. Via een oud pad dat door het dorp kronkelt, kun je de overblijfselen van de burcht bekijken. Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht op alle omliggende lavendelvelden. De Drôme is een rustig gebied.
Bourdeaux
Saoû
Zaterdag 2-6-2007. Zwaar bewolkt 14°.
De bio-markt in Crest bezocht. Oude verstrekte stad. Crest ligt aan de voet van een steile rots waarop een enorme Donjon uit de 12e-eeuw staat. De toren is maar liefst 45 meter hoog. Van bovenaf heb je een prachtig uitzicht over het stadje en de omgeving. Het oude Crest is een doolhof van straatjes met talrijke oude huizen. Het is hier goed vertoeven.'s Middags een mooie wandeling via Piégros la Clastre naar het kasteel Piégros.
Crest
Piégros la Clastre naar het kasteel Piégros.
Zondag 3-6-2007. Zon 22°.
Mooie fietstocht door het binnenland gemaakt en daarna de zondagmarkt in Saillans bezocht. Saillans doet heel vriendelijk aan. Saillans is een dorp, met smalle straatjes, "viols" genaamd (van het latijnse "via"), die oorspronkelijk geplaveid waren met rivierstenen ; straatjes met bogen, en vele overwelfde gangen. In het historische deel staan fraaie oude huizen. De St-Géraud kerk (vroegere kerk van de benedictijner priorij) staat in het centrum. De kerk werd vergroot in de 17e en 18e eeuw. De klokkentoren is in 1828 herbouwd. Er staan twee mooie fonteinen uit 1725, een schuin links voor de kerk, de andere bij het kruispunt van de hoofdstraat . Het heeft een mooi gemeentehuis, annex school, uit 1888.
Saillans
Dieulefit
Maandag 4-6-2007. Zon 24°.
Dieulefit bezocht. Op de klokkentoren van het schilderachtige stadje Dieulefit (‘Door God gemaakt’) staat een Provençaalse spreuk: Lou tems passo, passo lou ben. Vrij vertaald: De tijd gaat voorbij, geniet ervan. En daarvoor ben je in Dieulefit aan het juiste adres. Het ligt in het hart van de Drôme. Het is een gezellige stadje, dat bekend staat om haar zuivere lucht, een middeleeuws stadsdeel (la Viale) met aangename terrasjes, steile smalle straten, heerlijke restaurants, kruidenierswinkels, een 14de eeuwse kerk, fonteinen, verborgen tuintjes en ateliers waar je Provençaals aardewerk kan kopen. Dieulefit heeft ook een lange traditie van pottenbakkerskunst. Moderne keramiek vind je in het Maison de la Terre in het centrum. Hierna zijn we nog even naar het het historische stadje Le-Poët-Laval gereden. Het dorp is prachtig gerestaureerd. Er is ook een museum van het protestantisme en een het kasteel.

Dinsdag 5-6-2007. Half bewolkt 24°.
Langs binnenwegen naar Nyons. Nyons is de grootste stad in de Baronnies en is bekend om zijn olijven en olijfolie. In het oude centrum kun je een wandeling maken langs de verscheidene bezienswaardigheden zoals de overdekte galerij in de 'Rue des Grands-Forts'. Wij zijn naar de 'Tour Randonne' geklommen. Hier is een kapel gebouwd en heb je een mooi uitzicht over de daken van Nyons. De olijven uit de buurt van Nyons mogen lekker lang aan de boom hangen om te rijpen. Daarom zijn ze ook zwart: goed rijp. In december en januari is het oogsttijd en zie je het heuvelachtige landschap veranderen in het decor van een sciencefictionfilm. Er liggen groene netten op de grond onder de olijfbomen om de olijven op te vangen en dat geeft een heel verstilde en beetje spookachtige indruk. Na de pluk wordt de oogst verwerkt.

Woensdag 6-6-2007. Wolken en af en toe een bui 27°.
Op het gemak uit Mirabel et Blacons vertrokken. Voorspoedige reis naar Anneyron. Camping la Châtaigneraie ligt 3 km buiten Anneyron op een beboste heuvel. De weg naar de camping is smal. De natuur is hier prachtig. De camping doet vriendelijk aan: hartelijke ontvangst, en veel voorzieningen.

Nyons
Anneyron
Manthes

Donderdag 7-6-2007. Half bewolkt 27°.
Met de auto Manthes (kerkje en klooster), Beaurepaire (levendig stadje) en Hauterives bezocht. In Hauterives staat een van de vreemdste gebouwen van Frankrijk: het beroemde Palais Idéal du Facteur Cheval. Het paleis is gemaakt door de plaatselijke postbode Ferdinand Cheval met kiezelstenen die hij verzamelde tijdens zijn dagelijkse postronde van 32 kilometer, welke hij te voet aflegde. Volgens het verhaal droomde de postbode al heel zijn leven van een eigen paleis. Toen hij op een dag in 1879 struikelde over een steen zag hij de droom weer voor zich. Dat was het moment dat hij besloot zijn eigen paleis te bouwen. Hij begon met het verzamelen van kiezelstenen. Hij maakte stapels met stenen en haalde die ’s nachts met een kruiwagen op. De eerste 20 jaar van de bouw was Cheval vooral bezig met de buitenmuren. In totaal was hij 33 jaar bezig met de bouw van zijn paleis. Het gebouw bestaat inmiddels uit gangen, galerijen, trappen, terrassen en torens. Het paleis wordt nu gezien als voorbeeld van Art Brut. De inwoners van het dorp noemde Cheval de dorpsgek. Het Palais Idéal zou een prima onderwerp in "Man bij hond" kunnen wezen.

Vrijdag 8-6-2007. Wolken, daarna zon 28°.
De caravan weer aangekoppeld en onderweg naar Pouilly sous Charlieu. De reis was prachtig. Via Lyon en het landschap van Lyon (N7) naar onze bestemming. We logeren op camping Municipal "Les Ilots". De camping is reuze verzorgd. Langs de camping stroomt het riviertje de Sornin (een feest voor onze Beer). 's Middags te voet de buurt bekeken.

Zaterdag 9-6-2007. Warm en zonnig 31°.
's Morgens Roanne bezocht. De berghelling rond Roanne bieden prachtige uitzichten op de wijngaarden. Roanne heeft niet veel historische bezienswaardigheden. Het is gewoon een levendige en gezellige stad. Behalve de gotische kerk kun je ook het museum voor beeldende kunsten en archeologie bezichtigen. Via het jaagpad langs het kanaal kom je langs een mooie route in de binnenstad. Hierna kun je de Loire volgen tot in het kleine middeleeuwse centrum van Villerest, aan het begin van de Gorges de la Loire. Er ligt hier een prachtig meer. Na de lunch naar Charlieu, een historisch stadje. Charlieu dat werd gebouwd rond de Benedictijner abdij die in 875 werd gesticht. Hiervan is niet veel bewaard gebleven maar het stadje zelf bevat nog een dertigtal mooie oude huizen.

Palais Idéal du Facteur Cheval
Roanne, Mia voor de Jachthaven
Pouilly, Kanaal van Roanne naar Digoin in de avondzon
Zondag 10-6-2007. Warm en zonnig 30°.
Onderweg naar Digoin. Mooie rit van slechts 45 kilometer. Digoin is een gezellige stad aan de grens van de Bourgogne en Auvergne. Het is een voormalige handelshaven aan de Loire, tegenwoordig omgevormd tot een belangrijke plezierhaven in het centrum van Frankrijk. Bezienswaardig zijn de Église ND de la Providence, een merkwaardige19de-eeuwse kerk in Romaans-Byzantijse stijl en de Pont Canal. De Pont Canal is een stenen brug over de Loire. De brug is gebouwd in 1834 om het Canal du Centre over de Loire te leiden. Het is een vreemd gezicht wanneer je langs de Loire wandelt en ineens een boot over de brug ziet varen. Bijzonder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Digoin Pont Canal

Maandag 11-6-2007. Bewolkt 27 °.
Fietstocht langs een van de vele kanalen. Chassenard en Molinet bezocht.

Dinsdag 12-6-2007. Half bewolkt 29 °.
Langs het kanaal naar Paray le Monial gefietst. Prachtig stadje met een Basiliek die ligt de glimmen aan de rivier. Aan het eind van de 17e eeuw verscheen Christus er herhaaldelijk aan Marguerite-Marie Alacoque. Paray werd daardoor een van de belangrijkste bedevaartsoorden van Frankrijk. De Basilique Sacré Coeur is een meesterwerk van de Bourgondisch-Romaanse kunst en de best bewaarde kerk in de Cluny-stijl; begin 12e eeuw opgericht door de monniken van Cluny. De aangebouwde kloostergang belicht het leven van de laatste monniken in Paray le Monial.

Paray le Monial

Woensdag 13-6-2007. Zonnig 30°.
Het spul ingepakt en verhuisd naar Dompierre sur Bresbe. We logeren op een rustige groene camping binnen een sportcomplex. Voor het eerste treffen we geen landgenoten. De camping is schoon en de plaatsen zijn ruim Het dorpje is op loopafstand.

Donderdag 14-6-2007. Buiig 20 °.
Moulins bezocht. Prachtige stad met een bekoorlijk middeleeuws centrum Moulins dankt haar naam aan de talrijke watermolens op de Allier. Moulins' grote bezienswaardigheid is de laatgotische Cathédrale Notre Dame. Op de 15de- en 16de eeuwse gebrandschilderde ramen staan hovelingen van de Bourbons afgebeeld tussen de heiligen. In de toren en de enige overgebleven vleugel van het Vieux Château van de Bourbons bevindt zich een fraaie collectie beelden, schilderijen en decoratieve kunst uit de 12de tot de 16de eeuw. De 17e eeuwse Beffroi, Tour d’Horloge heeft een zgn. Jacquemart. Vier koperen mechanische figuren slaan de tijd op drie klokken. Vader Jacquemart, gekleed in het uniform van een franse grenadier en zijn vrouw Jacquette slaan de hele en halve uren op de grote klok. Jacquelin en Jacqueline doen de halve- en kwarturen op de kleine klokken.

Vrijdag 15-6-2007. Half bewolkt, af en toe een bui 22°.
Doorgereisd naar La Charité sur Loire. Mooie rustige reis, wederom over de N7. We logeren op een camping Municipal, op een eiland in de Loire tegenover het stadje. De camping is verzorgd en schoon. De plaatsen aan de Loire lopen wat af. In het stadje gewandeld. La Charite-sur-Loire is een bekoorlijk middeleeuws stadje omringd door stadsmuren. Je kunt in het stadje heerlijk wandelen door een netwerk van straatjes, gangetjes en pittoreske trappen dat je naar het centrum leidt. Het mooiste van La Charité, is de prachtige priorij Notre-Dame de la Charite die boven de stad uittorent. De met het klooster van Cluny verbonden priorij is een van De belangrijkste bezienswaardigheden van de Bourgondische Romaanse kunst. De Priorij bestaat uit een prachtige kerk met een zeskante toren. Sinds 2000 is La Charite een paradijs voor verzamelaars, onderzoekers en liefhebbers van oude boeken. In het centrum van de stad zijn veel boekenwinkeltjes.
Moulins - Beffroi du Jacquemart
La Charité sur Loire
Zaterdag 16-6-2007. Wind en wolken 21°.
Nevers, hoofdstad van het departement Niévre, bezocht. Nevers is nooit van groot historisch belang geweest maar heeft toch het nodige te bieden. Het is bekend van het gesponnen glaswerk en het geglazuurd aardwerk dat hier vroeger veelvuldig werd geproduceerd. Bezienswaardigheden in Nevers te over. De kathedraal, de Cathédrale de Saint-Cyr et Sainte-Julitte, de kerk steekt hoog boven de stad uit. Verder is het hertogelijk paleis (Palais Ducal) prachtig. Dit gebouw stamt uit de vroege Renaissance. De Romaanse kerk Saint-Étienne en de Chapelle Sainte-Mairie, zijn mooi. In de Porte du Croux, een overblijfsel van de vestingwerken, is een archeologisch museum gevestigd.
Zondag 17-6-2007. Bewolkt 27 °.
Sancerre, een stadje dat bovenop een heuvel aan de rechterover van de Loire ligt, bezocht. De smalle kronkelige straatjes geven een aparte sfeer. Veel artisinale winkeltjes en pottebakkerijen. De wijn uit dit gebied is een "must" en ....... het smaakt zeer goed. Van het voormalige middeleeuwse kasteel staat alleen de 'Tour des Fiefs' nog overeind.
Nevers
Sancerre
Maandag 18-6-2007. Af en toe een wolk 22°.
Weer onderweg. Mooie reis van N151 via Auxerre naar Chablis. Chablis is een dromerig stadje in het Noorden van de Bourgogne en is vooral bekend om de gelijknamige wijn (ook een "must" en het smaakt zeer goed). Chablis is een van de beroemdste wijndorpen ter wereld en wordt ook wel de 'Gouden Poort van Bourgondie' genoemd. Chablis ligt aan de rivier de Serein. Het stadje heeft twee bezienswaardige kerken, de Église Saint-Marin uit het eind van de 12de eeuw en de Église Saint-Thibault uit de 15de-16de eeuw. De 11de-eeuwse Porte St-Jean en de 12de-eeuwse Porte du Bois maakten deel uit van de middeleeuwse vestingmuren. In het park langs de Serein kun je genieten van de rust.
Dinsdag 19-6-2007. Zon en wind 32°.
Tonnerre bezocht. Tonnerre is een kleine historische stad aan de Armencon. Bezienswaardigheden zijn de Fosse Dionne, de Église St-Pierre en het Hôtel-Dieu. De Fosse Dionne is een rond bekken gevuld met blauwgroen water waaruit iedere seconde een hoeveelheid water omhoog welt. De hoeveelheid kan variëren van 10 tot wel 1000 liter. De in de 16de eeuw gedeeltelijk herbouwde Église St-Pierre staat op een terras vanwaar u een mooi uitzicht heeft op de stad en de omgeving. Het Hôtel-Dieu is gebouwd tussen 1293 en 1295. Dit in een recordtempo gebouwde ziekenhuis heeft overweldigende afmetingen en is 90 meter lang, 18 meter breed en 26 meter hoog. Het dak van het ziekenhuis heeft een fraaie eikenhouten dakconstructie met een oppervlakte van 4.500 m². In het kerkgedeelte achter in de zaal bevindt zich in de Chapelle du Revestière een prachtig gebeeldhouwde graflegging uit de 15de eeuw.
Chablis
Tonnerre Fosse Dionne
Woensdag 20-6-2007. Half bewolkt 22°.
Weer onderweg. Rustige reis naar Troyes. We logeren op de camping Municipal in het voorstadje Pt. Ste Marie. De camping ligt op loopafstand van het prachtige centrum van Troyes. 's Middags uitgebreid Troyes bezocht. Het oude Troyes heeft eigenaardig genoeg de vorm van een champagnekurk. De voornaamste bezienswaardigheden zijn de kathedraal en het Museum voor Moderne Kunsten liggen in de kop van de kurk. De straatjes en pleinen met veel vakwerkhuizen vind je dan in het lichaam van diezelfde kurk. De kop van die kurk is gevormd door de Seine. De kathedraal St.-Pierre et St.-Paul werd gebouwd vanaf 1208 en is een prachtig voorbeeld van de gotische kunst van de Champagnestreek. Er zijn nog drie andere kerken die een bezoek waard zijn. Alle drie de kerken liggen in het oude centrum op loopafstand van elkaar.
Daartussen de mooie vakwerkhuizen in de oude straatjes van Troyes. De rue Champeaux en de ruelle des Chats (slechts een steegje) zijn prachtig.
Donderdag 21-6-2007. Wolken en af en toe zon 18°.
Weer onderweg, nu naar Verdun. Tussen Bar le Duc en Verdun ligt de Voie Sacree, een weg die tijdens WO 1 bij het beleg van Verdun voor bevoorrading werd gebruikt. Op iedere kilometerpaal ligt een helm. 's Middags Verdun bezocht. De stad heeft het tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar te verduren gehad. De ‘Slag om Verdun’ kostte aan honderdduizenden soldaten het leven, de invloeden van deze oorlog zijn in de stad sterk aanwezig.
Alles herinnert aan de grote oorlog. We hebben een prachtige wandeling gemaakt en de Cathédrale ND, het Monument aux enfants du Verdun, de Tour Chaussée, het Monument à la Victoire en de Citadel-souterain bezocht.
Troyes
Verdun
Vrijdag 22-6-2007. Regenachtig 17 °.
Onderweg naar Sedan. Rustige reis. Voor de middag stond alles weer. We logeren op een camping Municipal aan de Maas. Het is een wat oudere camping met ruime vlakke plaatsen. Het stadscentrum is op loopafstand. Sedan is een vestingstadje aan de rand van het Ardense woud. Het heeft een heftige geschiedenis achter de rug, zo werd Napoleon III bij deze plaats in 1870 verslagen, waarna hij zijn nederlaag in de Frans Duitse oorlog moest erkennen. In de Eerste Wereldoorlog was hier het grootste dwangarbeiderskamp van deze periode. In de Tweede wereldoorlog braken de Duitsers via het neutrale Belgie bij Sedan door de Franse linies. In het kasteel is momenteel een museum gevestigd waar je de geschiedenis van Sedan kunt bekijken.
Zaterdag 23-6-2007. Regenachtig 17°.
Het weer blijft een treurig. Vandaag Charleville Mézieres bezocht. Mézieres bezit, naast het Stadhuis, een mooie kerk. In het centrum van Charleville ligt de Place Ducale. Dit plein is heel apart. Het bestaat uit een groot middenplein en herenhuizen met arcaden. Charleville is de stad van Arthur Rimbaud. In zijn geboortehuis is het museum Arthur Rimbaud ingericht.
Sedan Fort Chateau
Mezières Hôtel de Ville

Zondag 24-6-2007. Zonnig 22 °.
Op het gemak doorgereisd naar Neufchateau. Ruim voor de middag stond alles weer op zijn plek. Veel gewandeld.

Maandag 25-6-2007. Wolken en af en toe een bui 13°.
Onderweg naar Soerendonk. Geïnstalleerd en daarna aan de verjaardagsChablis! Gezwommen en gewandeld in de bossen. Het weer is wisselend. Voorspellingen niet best. Gelukkig morgen weer naar huis.

Dinsdag 26-6-2007. Wolken en af en toe een bui 14°.
Voorspoedige terugreis. Door de vele files deden we er wel wat langer over dan gedacht.