ItaliŰ.

Zondag 8-4-2012. Wolken. 10░.
Om 10.30 uur vertrokken uit een zonnig Amsterdam. Het is vandaag 1e paasdag en het was onderweg rustig. Via Utrecht, Arnhem en Nijmegen naar Camping Roland in Afferden. Vriendelijke ontvangst. Vermeldenswaard is dat de wifi-verbinding op deze camping kostbaar is. 15 minuten verbinding moet € 2,50 opbrengen. We hebben hier maar vanaf gezien. De kampeerplek is prima, vlakbij het toiletgebouw en de uitgang naar het bos.
De boel ge´nstalleerd, geluncht en even gerust. Hierna de wandelschoenen aangetrokken voor een tocht door het Bergerbos. Besloten om de “blauwe” tocht een stuk te volgen. Deze loopt door het Broederbos en het Bergerbos. Bos, heide en duinen wisselen elkaar hier af. Al vrij snel kwamen we bij de Paterskapel, een gebouwtje dat midden in het bos ligt. De tocht voert verder door prachtige landschappen. Den B. was in haar sas. Aan het eind van de wandeling stuitten we op een kudde Nederlandse landschapsgeiten. Het is een bijzonder ras, die het hele jaar buiten blijven.
Den B. in training
Na lang wikken en wegen besloten om naar ItaliŰ te gaan. Een prachtig land. Helaas niet zo prettig voor onze Beer. Op een aantal bestemmingen zal ze aan de muilkorf moeten. We zijn begonnen met haar er aan te laten wennen. Veel complimenten, smeerworst en koekjes hebben tot dit resultaat geleid. We hebben er wel vertrouwen in.
Afferden, Broerderbos: "Champignonboom"
Afferden: nederlandse landschapsgeit
Maandag 9-4-2012. Regen en wolken 6░.
Het heeft de hele nacht stevig doorgeregend. Gelukkig konden we de boel (bijna) droog inpakken. Om 08.30 uur vertrokken. Onderweg was het heel rustig (2e paasdag). We zagen alleen mensen met honden op straat lopen. Zelfs de honden vonden de regen niet zo leuk. Via Venlo, M÷nchen Gladbach en Koblenz naar Camping Lindelgrund in Heddesheim gereden. Vriendelijke ontvangst. We hebben een doortrekplek aangewezen gekregen en kunnen aangekoppeld blijven. De boel ge´nstalleerd, geluncht en even gerust.

’s Middags, ondanks de miezerige regen, een leuke wandeling gemaakt. Eerst zijn we naar “Die Felseneremitage” bij Bretzenheim gewandeld. Dit oude klooster ligt op het gebied van de Kreuznacher Diaconie. Het klooster stamt uit de 15e eeuw. Het is volledig uit de rotsen gehouwen. Het heeft een levendige geschiedenis. Nog even het gebouw van de Diaconie bewonderd en vervolgens langs de Guldentalerbach naar Guldental gewandeld. Vanuit de verte zie je de 2 kerktorens boven de daken uitsteken. Guldenbach heeft een leuk centrum. Hier zijn de wijnhuizen, restaurantjes en de twee kerken. M.n. Hotel deer Kaisersof heeft een goede naam.
Rondom Guldental wordt wijn verbouwd.

“Die Felseneremitage” bij Bretzenheim
Guldental: Uithangbord
Dinsdag 10-4-2012. Zon en wolken 18░.
Het weer is omgeslagen. Vanochtend stonden we met een zonnetje op. Het was zelfs al boven de 5 graden. Ontbeten, den B. uitgelaten en het bestelde brood opgehaald. Ten bedrage van € 2,70 werd ons een bruinbrood voorgetoverd ter grootte van een steenkoolbriket. Dat wordt vamiddag dus hele dunne sneetjes snijden.
De boel ingepakt en om 08.30 uur vertrokken. Via Mainz, Karlsruhe en Stuttgart naar Camping Waldpark in Hohenstadt. Onderweg veel files. Om 12.45 uur waren we aan. Vriendelijke ontvangst. Het toegewezen plaatsje was zo gevonden. De boel opgezet en geluncht. ’s Middags van het lekkere weer genoten. De camping ligt erg hoog (850 meter) maar een beetje in de luwte. Mia begint al te kleuren. Aan het eind van de middag een rondje in de omgeving gelopen. De natuur is hier prachtig. Onderweg genoten van de prachtige uitzichten. Hohenstadt is een klein vriendelijk dorpje. Het ligt midden in een wintersportgebied. De hoofdstraat met de kerk doet gezellig aan.
Hohenstadt: Hare Majesteit neemt een zonnebad.
Hohenstadt: Hoofdstraat
Woensdag 11-4-2012. Regen en wind 2░.
Vandaag onderweg naar Innsbruck in Oostenrijk. In bed hoorden we de regen weer op het dak kletteren. En het was echt nat. Het gemak genomen. In de regen ingepakt. Om 10.00 uur uit Hohenstadt vertrokken. Via Ulm, MŘnchen en Rosenheim naar Innsbruck. Het is de hele dag niet meer droog geworden. Om 15.00 uur waren we aan op camping Natterersee in Natters. Natters ligt op ongeveer 5 kilomter van Innsbruck.

Donderdag 12-4-2012. Zonnig 12░.
De regen is eindelijk gestopt. Bij het opstaan scheen de zon uitbundig en dat is de hele dag zo gebleven.
Na het corvee de bus naar Innsbruck genomen. Den Beer moest haar muilkorf om, maar dat scheen haar niet te deren. In Innsbruck bij het Centraal Station uitgestapt en naar de Altstadt gewandeld. De Herzog Friedrich Strasse is hier de hoofdstraat. Op nummer 15 staat het huis met het bekendste symbool van Innsbruck: “Das goldene Dachl”. Deze grote, 16 m hoge erker, bedekt met vergulde koperen dakpannen, werd rond het jaar 1500 gebouwd. Helaas stond dit pandje volledig in de steigers.

Vlakbij, naast het “Alte Rathaus” (15de eeuw), staat de 56 m hoge “Stadtturm” (met uitkijkterras), gebouwd in de 14de eeuw. Verdergelopen naar de Dom Sint Jacob. Deze kerk is vernoemd naar Johann Jacob Herkomer die de kathedraal in begin 18de eeuw liet bouwen. De kathedraal is overdekt met verschillende koepels. De binnenkant van de kathedraal heeft een barok interieur. Verder op staat de Hofburg met daarnaast de Hofkirche. De kerk is gebouwd door Ferdinand de eerste om het graf van zijn grootvader Maximilliaan te huisvesten. De tombe wordt bewaakt door levensgrote gietijzeren beelden. Op de tombe staat een beeld van een knielende Maximiliaan. De hofkirche zelf heeft prachtige plafonds. Op de terugweg eerst naar de Inn gelopen. Genoten van het prachtige uitzicht op de Alpen. Daarna weer naar het station via de Triumphpforte gewandeld. Een prachtige romeinse poort.
De communicatie tussen de handleiding en de werkelijke benaming van de busverbindingen was niet helemaal goed. Na veel vragen de juiste bus gevonden en op tijd weer terug op de camping.
Aan het eind van de middag nog een lekker stuk met Beertje rond de camping en het meer gewandeld. De natuur is hier echt prachtig. De uitzichten op de omliggende bergen zijn adembenemend. Er ligt nog volop sneeuw bovenop de bergen.

Innsbruck: Goldene Dachl (in de steigers)
Innsbruck: Huizen aan de Inn
Innsbruck: Triumphporte

Vrijdag 13-4-2012. Bewolkt, af en toe een bui 14░.
Onderweg naar het Gardameer, naar Peschiera del Garda. Om 08.30 uur vertrokken. Via de Brennersnelweg en door de Dolomieten naar camping Butterfly in Peschiera del Garda. Voorspoedige reis. Helaas konden we door het nevelige weer niet zo genieten van de prachtige uitzichten in de Dolomieten. Opvallend was, dat we vanaf Innsbruck eigenlijk alleen maar afdaalden. Om 12.30 uur waren we aan. We hebben, voor Italiaanse begrippen, een prachtige plek van ongeveer 100 m2.

De boel opgezet, geluncht en even gerust. Aan het eind van de middag Peschiera del Gara bezocht.
We zijn eerst even naar het station gelopen om de reismogelijkheden naar VenetiŰ te verkennen. We werden zeer vriendelijk geholpen. A.s. woensdag gaan we deze trip maken.
Daarna nog een door een regenachtig Peschiera gewandeld.


Peschiera del Garda is een levendig stadje aan de zuidkant van het Gardameer. Het heeft een haven en een vesting. Dit laatste omdat de stad op een strategisch belangrijk punt ligt omdat hier de rivier de Mincio uit het Gardameer stroomt. Deze rivier werd door de Romeinen gebruikt als verbinding met de Po en verder naar de Adriatische Zee. Nu vormt de Mincio de natuurlijke grens tussen VenetiŰ en Lombardije.
Peschiera heeft een gezellig centrum.

Peschiera de Garda: haven in de regen
Zaterdag 14-4-2012. Bewolkt, af en toe een bui 14░.
Het wordt rustig op de camping. Duitsland en Oostenrijk hebben de paasvakantie er op zitten en vertrekken massaal.
Eerst boodschappen gedaan. In Peschiera zijn een paar grote supermarkten (Eurospar en Lidl). Daarna in de omgeving wat rondgekeken.
Aan het eind van de middag met Den Beer aan de wandel. Langs het kanaal naar het stadje gelopen. Daar kom je gelijk bij de burcht van de Scaligeri, dat als een fort midden in het water ligt. Het werd in de 16e eeuw, in opdracht van de Venetianen, gebouwd door de beroemde bouwmeester Michele Sanmicheli. Het omsluit het centrum van Peschiera del Garda. De vesting werd rond 1860 door de de Oostenrijkers tijdens de italiaanse onafhankelijkheidsstrijd nog verder vergroot. Het centrum van Peschiera heeft bijzondere winkeltjes. Erg leuk is de kaarsenmaakster die nog volop haar paas-creaties exposeerde. Uiteraard ook voldoende schoenenwinkels. We zijn immers in ItaliŰ.
Langs de haven weer teruggelopen. Vroeger was het een belangrijke haven voor de koren en wijnschepen die via de Mincio en de Po de Adriatische Zee konden bereiken. Nu is het meer een jachthaven en het vertrekpunt van de plezierboten die over het Gardameer varen.
Peschiera: Uitzicht op de vesting
Peschiera: zijarm van de Mincio
Peschiera: Mia en Beer op de vestingwallen
Zondag 15-4-2012. Een grote regenbui 11░.
Het is vandaag een treurige dag. Vannacht is het niet droog geweest en de regen valt nog steeds gestadig naar beneden. Ondanks het slechte weer gaan we toch maar naar Verona. Om 10.00 uur de trein genomen en een kwartiertje later stonden we al op station Porta Nuova in Verona. Langs de historische Porta Nuova naar de Arena gewandeld. De Arena ligt aan de rand van het oude centrum. Het is een van de grootste Romeinse arena's waar ooit gladiatoren- en dierengevechten werden gehouden. Ondanks de regen is in dit grijsstenen bouwwerk de vroegere grandeur te herkennen. Door de drukke winkelstraat Via Mazzini naar het huis van Julia gewandeld. Het 'huis van Giulietta' is stelt eigenlijk niet zo veel voor. Het verhaal, of meer nog eigenlijk het thema van Romeo en Julia, dat zich afspeelde in Verona, is dankzij Shakespeare wereldberoemd geworden. Desondanks was het er “beredruk” met collega-toeristen om het balkonnetje te bewonderen. Hierna verder gelopen naar het Castel Vecchio. Het ligt aan de Adige. Vlak hiervoor staat de Arco dei Gavi, triomfboog uit de eerste eeuw. Het is het kasteel van de Scaligers.. Is in de 14e eeuw gebouwd tegen de stadsmuur. De ponte Scaligero, een versterkte brug over de Adige is mooi. Langs de praalgraven van de Scagligeris naar het Piazza Erbe gelopen. Dit is het centrale marktplein met mooie gebouwen. Op dit plein staan een Romeinse pilaar (met een 15e eeuwse lantaren erop), een fontein van de Madonna van Verona (1368), het Capitello (een 14e eeuws paviljoen waaronder ambtenaren werden beŰdigd) en aan het eind een pilaar met de Venetiaanse Leeuw van St Marcus, ten teken van de Venetiaanse heerschappij. Laatste hoogtepunt voor ons is de Duomo. Vanaf de voetbrug over de Adige hebben we een prachtig uitzicht op deze kerk. Het is een mooi bouwwerk uit verschillende perioden. De bouw is begonnen in de elfde eeuw. Binnen prachtige schilderijen en beelden. Verona is een mooie stad.
Verona: Arena
Verona: Het balkon van Julia
Verona: Torre di Lamberti
Verona: Duomo
Verona: Piazza Erbe met Colonna di San Marco
Maandag 16-4-2012. Wolken, af en toe zon 12░.
Het is vandaag gelukkig beter weer. ’s Morgens de markt in Peschiera bezocht. Het is een knoepert. De Albert Cuijp is hierbij vergeleken maar een dorpsmarkt. Mia was niet helemaal te spreken over het assortiment. De meeste neringdoenden staan met kleding en schoeisel. Na de lunch de auto genomen naar Sirmione. Het eerste wat je ziet is de Roca Scalegera. Een militair fort met veel torens, een volledige omwalling en een versterkt havenbekken voor de toenmalig vloot van het Gardameer. De historische binnenstad is autovrij en kan alleen worden bereikt via een voetgangersbrug die bij de Scaligeri-burcht over een gracht ligt. Eigenlijk ligt Sirmione dus op een eiland! Direct achter de antieke ophaalbrug vind je de kleine kerk van Sint Anna, met mooie fresco's. Door het stadje gewandeld. Er staan pittoreske huisjes met de typische balkons. Aan het uiterste puntje van het schiereiland bevinden zich de Grotta di Catullo, de resten van een Romeinse villa.
Aan het eind van de middag met den B. naar het station gelopen om treinkaartjes voor morgen te kopen. Als je de normale trein neemt kosten dat ongeveer een tientje voor een enkele reis. Voor de hond betaal je de helft. Aan het loket kregen we zelfs een schema voor de vertrektijden in VenetiŰ.
Peschiera: de markt
Sirmione: Kasteel

Dinsdag 17-4-2012. Zonnig 17░.
Vandaag staat een bezoek aan VenetiŰ op het programma. We gaan met de trein. Om 09.00 uur uit Peschiera vertrokken en voor elven staan we op het station Santa Lucia van VenetiŰ. Het eerste wat opvalt, is dat hier geen auto’s rijden. Voor het station stoppen de vaporetto’s. Wij gaan te voet. De kaart erbij en onderweg naar het het San Marcoplein. De Venetianen zijn zo tevreden over dit plein, dat dit het enige plein in de stad is dat Piazza (plein) heet. Onderweg veel mannen die tassen en zonnebrillen proberen te verhandelen. Veel gezellige straatjes en bruggetjes verder arriveren we op het plein. Het is er werkelijk zwart van de mensen. De drukte is immens. We gaan de Campanile bekijken, de klokkentoren op het San Marcoplein. Deze klokkentoren is een reconstructie van de duizend jaar oude 'campanile' die in 1902 instortte. De toren heeft allerlei functies gehad. Via een spiraalgang kun je naar boven. Zo konden de hoogwaardigheidsbekleders te paard naar boven.
De Basiliek van San Marco staat er prachtig bij. Het is ÚÚn van 's werelds meest beroemde kerken. De kerk is boordevol met oosterse mystiek en westerse weelde. De vijf koepels zijn verschillend van afmeting en zelfs van de 500 pilaren is er niet een gelijk. De kerk werd gebouwd in 830 om het stoffelijke overschot van St.-Marcus in onder te brengen. Het was tevens de huiskapel van de Dogen. Het moza´ek is chitterend.
Naast de Basiliek staat het Dogenpaleis. Dit paleis werd gebouwd in de glorieperiode (12e-14e eeuw). Het was de regeringszetel en residentie van de meeste Venetiaanse Dogen. De toegang wordt ook wel de papieren poort genoemd omdat hier alle decreten van de Dogen werden opgehangen.
Het Dogenpaleis is zeker niet het enige paleis van VenetiŰ. We lopen terug naar het Canal Grande. Dit is de “hoofdstraat” van dit eiland. De meeste paleizen die VenetiŰ rijk is staan langs dit Canal Grande. Achter het Piazza Ducale ligt de 'Ponte dei Sospiri'. Indien iemand niet beviel bij de Dogen werd hij veroordeeld. Daarbij kreeg de beschuldigde niet eens de gelegenheid zich te verdedigen of bij de rechtspraak aanwezig te zijn. Ze werden meestal ter dood veroordeeld en onmiddellijk terechtgesteld. .
Over het Canal varen natuurlijk de gondels. Ze zijn reeds 600 jaar een traditie en al meer dan 400 jaar zwart geverfd. Nu zijn er nog ongeveer 470 gondeliers over, zo'n honderd jaar geleden waren er nog tienduizenden. Een gondelier ben je pas na drie jaar opleiding. Desgevraagd deelde een van de gondeliers mee dat een tochtje van een uur € 80,-- moet kosten. Goedkoper kan, mar dan wordt de route korter. Op de terugweg weer door de pittoreske straatjes gelopen naar de Rialtobrug. Deze brug is 400 jaar oud en heeft nog als enige winkels langs beide zijden. In het straatje naar de brug een paar zaken met geblazen glas. Het glasblazen is in VenetiŰ tot een kunst verheven. Al in de 10de eeuw werd er glas vervaardigd in VenetiŰ. Nog een tijdje door de stad gewandeld en genoten van al het moois. Op tijd weer naar het station. Uiteraard is een dag veel te kort om VenetiŰ te verkennen. Misschien komen we nog een keertje terug.

VenetiŰ: Piazza Ger en Beer
VenetiŰ: Basiliek van San Marco

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Venetie: Brug der Zuchten
VenetiŰ: etalage met maskers
VenetiŰ: Gondels
Woensdag 18-4-2012. Wolken, 's midags onweer 13░.
Langs het kustpad onderweg naar Lazise. Je fietst vlak langs het meer. Het is wat hobbelig en zanderig. Genoten van de uitzichten op het Gardameer. Onderweg veel (lege) campings.
In Lazise door de stadspoort naar het gezellige haventje gefietst. We komen langs de indrukwekkende Scaligeri-burcht met zijn zes torens en steile muren. Onder de Venetiaanse heerschappij was Lazise een belangrijk handelscentrum. Overblijfsel uit die tijd is het tolhuis aan de haven, van waaruit Lazise eeuwenlang het goederenverkeer op het Gardameer controleerde. We parkeren de fietsen bij de haven en ……. het is hier vandaag marktdag. Mia offert zich op. Den Beer en ik verkennen de stadsmuur rond het oude centrum met drie stadspoorten en kantelen. Daarna door het centrum met de smalle straatjes naar de Parochiekerk San Niccolo. Het is allemaal heel schilderachtig.
Hare Majesteit doet haar oefeningen
Lazise: Scaligeri-burcht
Donderdag 19-4-2012. Wolken, af en toe zon 13░.
Vandaag zien we de zon weer eens. ’s Morgens Salo bezocht. De route langs het meer genomen. Via Desenzano en Manerba naar dit elegante stadje. Onderweg kwamen we veel, heel veel rontondes tegen. De auto buiten het centrum geparkeerd en langs ook de mooiste boulevard langs het meer, de Lungolago Zanardelli, naar de Duomo Santa Maria Annunziata gewandeld. Het is een prachtige kerk in Gotisch-Venetiaanse stijl.
Salo is altijd belangrijk geweest als badplaats en handelsplaats . In bestuurlijke zin beleefde de stad in 1943 een topjaar . Toen werd door Mussolini de vazalstaat Republiek van Sal˛ gesticht. Het feest heeft tot april 1945 geduurd.
De film Sal˛ of de 120 dagen van Sodom van Pier Paolo Pasolini is genoemd naar deze periode van de stad Sal˛.
Door Het gezellige oude gedeelte van Salo gewandeld. De winkeltjes en de pastelkleurige huizen zien er aantrekkelijk uit. Het oude deel werd omsloten door een ommuring. De stadspoort Porta dell'Orologio was daar nog een onderdeel van.
Salo: Duomo Santa Maria Annunziata
Salo: Porta dell'Orologio
Vrijdag 20-4-2012. Wolken, af en toe regen 12░.
Vandaag naar Garda. Het ligt beschut in een baai en wordt door een enorme rots bewaakt. Toevallig was het weer eens marktdag. Het stadje heeft een schilderachtig, middeleeuws centrum. Een doolhof van smalle steegjes, tussen twee prachtige, oude stadspoorten.
In de steegjes in het autovrije centrum vind je allerlei winkeltjes.
Langs het meer ligt Garda’s brede flaneer-boulevard, Lungolago. Aan de boulevard ligt een schilderachtig plein omringd door terrasjes. De Parochiekerk Santa Maria Maggiore stond in de steigers. Aan het einde van het stadje ligt de Villa ContÚ Carlo Albertini, een prachtig gebouw omgeven door een solide muur.
Op de terugweg gestopt in Bardolino. Bardolino Classico is een lichte, rode wijn. Bardolino is een klein plaatsje met een leuk centrum en langs het meer een boulevard. De kerken San Severo en San Zeno staan gemoedelijk naast elkaar.
Garda: Calle dei Sotoportici met de vele bogen.
Bardolino: San Severo en San Zeno

Zaterdag 21-4-2012. Zonnig 19░.
Vandaag naar de noordkant van het Gardameer, om Riva, Arco en Molina aan het Ledromeer te bezoeken. Bij Affi de tolweg op en een uurtje later waren we in Arco. Arco ligt een kilometer of 5 boven Riva del Garda. Door het milde klimaat en de gezonde lucht was het vroeger bekend als kuuroord met een sanatorium. Hoog boven het stadje uit torent het Castello: de restanten van de burcht van de graven van Arco. De hoge toren werd rond 500 gebouwd, de tweede toren dateert uit de 12e eeuw. Het slot werd ooit door Albrecht DŘrer geschilderd. De Kanunikkenkerk, een van de laat-renaissancistische bouwwerken in Trentino is bezienswaardig.
Verder naar Riva.
Riva is een elegant stadje waar de allerlaatste mode en design op het gebied van kleding en andere artikelen wordt verkocht. Het historische centrum dat door poorten te bereiken is lwandelen we via smalle steegjes langs leuke winkeltjes naar de levendige Piazza Tre Novembre bij de haven. Op en zonnig terras een l kopje koffie gedronken.
De belangrijkste bouwwerken van Riva del Garda zijn de toren Torre Apponale uit 1220, het gemeentehuis Palazzo Municipale uit de 15e eeuw en het kasteel op de helling van de Monte Rochetta dat nog dateert uit de Venetiaanse tijd.
Het fort Rocca aan het meer is de stadsburcht waarvan de fundamenten stammen uit de 12e eeuw, hier is het gemeentelijk museum gevestigd. We wandelen terug naar de parkeerplaats en gaan onderweg voor de laatste etappe. Door 2 lange tunnels en een smalle weg door de bergen komen we bij het Ledromeer. We rijden voorbij Molina, een levendig stadje. Bij het museum staan paalwoningen uit de bronstijd. Ze zijn bezienswaardig. Het blauwe water van het meer staat in mooi contrast met de beboste, groene, met sneeuw bedekte bergen.
.

Arco: kerk (ruine op de achtergrond)
Riva: Torre Apponale
Ledromeer met paalwoning
Zondag 22-4-2012. Wolken en een stevige wind 15░.
Vandaag weer verder. We gaan weer onderweg. Plan was om een camping in de buurt van Bologna te bezoeken. Recensies van en voorzieningen aldaar hebben ons anders doen besluiten. De route gaat ons nu naar het meer van Trasimeno voeren. Met prachtig weer om 08.30 uur uit Peschiera vertrokken. Via Modena, Bologna en Florence naar het meer van Trasimeno. De A1 tussen Bologna en Florence rijdt niet prettig. Het is een weg met veel (heel veel) verkeer en bochtige tunnels.
Om 15.30 uur aan op camping La Spiaggia in Passignano del Trasimeno. De wind waait flink en af en toe regent het. De boel ge´nstalleerd. Naar het stadje gewandeld. Passignano is een oud vissersdorp. De boulevard langs het meer is levendig. Er zijn (jacht)havens en mooie parken. Het historisch centrum doet wat armoedig aan. Er staat een kerk, Chiesa Madonna dell'Oliveto. Naar boven ligt La Rocca een kasteel uit de tijd van de Langobarden.
Maandag 23-4-2012. Zon en wolken 19░.
Vanochtend met de auto naar Cortona. Het ligt op een kilometer of 20 van onze verblijfplaats. Het stadje ligt, mooi op een steile heuvel. Voor het centrum liggen verschillende parkeerplaatsen en je kunt vanaf de parkeerplaats met de roltrap naar het centrum. Als een oorspronkelijk Umbrische nederzetting is het niet alleen een van de oudste steden in de Toscaanse heuvels, maar ook een van de schilderachtigste. De in de middeleeuwen zeer machtige stad is een wirwar van oude straatjes en middeleeuwse gebouwen. De hoofdstraat leidt naar het Piazza Signorelli. Hier staat de blikvanger, Palazzo Communale. Het dateert uit de 13e eeuw en is in de 19e eeuw gerestaureerd. Palazzo del Populo, zetel van de capitano del populo, ligt hier tegenover. Aan het plein gezellige terrasjes en leuke winkeltjes. Achter het plein ligt de Duomo. De Santa Maria is, eind 15e eeuw, in renaissancestijl gebouwd. Cortone bezit veel bezienswaardige kerken. De Madonna del Calcinaio is echter de belangrijkste kerk van Cortona. Hij staat buiten de stad, aan een rivier waar de schoonmakers hun leer looiden. in het voorjaar van 1484 vonden ze aan de buitenkant van een gemetselde bak van een leerlooier waar kalk in aangemaakt werd (calcinaio) een Mariabeeld dat wonderen verrichtte. De kerk dankt zijn naam aan dit beeld.
Onderweg naar UmbriŰ
Meer van Trassimeno
Cortona: Palazzo Communale

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cortona
Cortona
Cortona: Sta Madonna del Calcinaio
Dinsdag 24-4-2012. Regen 11░.
Vandaag bezoeken we Siena. Vroeg uit Passignano vertrokken. Onderweg betrok het weer en bij Siena regende het pijpenstellen. Een plekje voor de auto gezocht. We staan aan de noordkant bij de Porta Romana. Via de Via Pantaneto richting Piazza del Campo gewandeld. Onderweg veel mooie gebouwen, doorkijkjes en prachtige etalages van neringdoenden. Het Piazza del Campo is een schelpvormig plein omringd door monumentale gebouwen. Blikvanger is het Palazzo Publico. Dit stadhuis is een prachtig gotisch gebouw, zeg maar een stadspaleis. Aan de linkerkant bevindt zich de Torre del Mangia. De toren heeft een prachtige klokkentoren. De Fonte Gaie staat tegenover het stadhuis.
In de Middeleeuwen werd rond de Romeinse oorsprong van Siena een legende gewoven die verhaalt hoe de stad zou zijn gesticht door Senius en Aschinus, zonen van Remus, ÚÚn van de stichters van Rome. Op de vlucht voor hun oom Romulus zouden de jongemannen, die werden vergezeld door een wolvin (het symbool van Rome), op de plaats waar Siena ligt het Castello Senio hebben gebouwd. De zogende wolvin is ook het symbool van Siena geworden. Haar beeltenis is te zien tegen het Palazzo Pubblico en op diverse andere gebouwen en pleinen.
We vervolgen onze weg naar het drukke Piazza Del Duomo. Onderweg zien we weer veel moois. Het Palazzo Chigi Saracini springt er uit. Het paleis heeft een prachtige binnenplaats met een waterput en beschilderde plafonds. Er klinkt rustieke muziek. Het paleis is nu zetel van de Academica Musicale Chigianna.
Op het Piazza del Duomo worden we even stil. Hier staat de wit marmeren kathedraal. Hij lijkt een beetje op die in Florence. Het is een prachtige Duomo, zowel van buiten als van binnen.
Siena: Palazzo Publico
Siena: Palazzo Chigi Saracini
Siena: Duomo
Siena: Porta Romana
Symbool van Siena
Woensdag 25-4-2012. Zonnig 17░.
Het is vandaag bevrijdingsdag in ItaliŰ. Vandaag bezoeken we Perugia en Assisi. Vandaag bezoeken we Perugia en Assisi. Eerst naar Perugia. Een parkeerplek gevonden en naar boven gewandeld, richting het centrum. Perugia bezit nog resten van een Etruskische stadsomwalling met diverse poorten . In het centrum, boven op een berg, ligt de Piazza 4 Septembre, een prachtig plein, met de Fontana Maggiore (uit 1278), de trots van de stad. Bij de fontein staat de kathedraal van San Lorenzo. Van buiten lijkt het niet veel maar binnin vind je een rijke aankleding. Eerst over de pleinen gewandeld len later door de wirwar van steegjes en poorten. Verder naar Assisi.
Assisi is gebouwd op een heuvel, de Asio. Het is als geboorteplaats van Franciscus van Assisi.
We parkeren boven in de buurt van de St. Franciscusbasiliek. De heilige Franciscus stichtte een broederschap gericht op armoede, eenvoud en naastenliefde. Er lopen veel nonnen en monniken over straat. We gaan eerst naar de Santa Chiara-kerk. De kerk is genoemd naar Clara, de metgezellin van Franciscus. Zij stond aan de wieg van de zusterorde de Clarissen.
Het centrale plein van Assisi is het Piazza del Commune. Hieraan ligt de Tempel van Minerva uit de 1e eeuw voor Christus. We lopen terug naar de Sint-Franciscusbasiliek uit 1253. Het is een enorm gebouw op een rotspunt aan de rand van de stad. Eigenlijk zijn het twee kerkgebouwen bovenop elkaar. De bovenste kerk is licht en groot, vol met middeleeuwse muurschilderingen over het leven van Franciscus. De onderste kerk is donker maar al evenzeer beschilderd. In een crypte onder de onderste kerk ligt de simpele stenen tombe van Franciscus. De atmosfeer is heel sereen. Het past bij zijn leven.
Perugia: Piazza 4 septembre
Perugia: Fontana Maggiore
Assisi: Sint-Franciscusbasiliek
Donderdag 26-4-2012. Zonnig 24░.
Vandaag een stralende dag. ’s Morgens op de fiets langs de oostkant van het meer van Trasimeno in de richting van Maggione. Deze oever heeft een paar charmante dorpjes. Het fietspad loopt door een mooi natuurgebied. Het is genieten van de uitzichten op de heuvels en het meer. De stilte wordt alleen door de vogels verstoord. Via Torricelli komen we bij Monte del Lago, een slaperig dorpje met een mooi kerkje. Maggione heeft een mooi slot van de malthezer ridders uit de 15e eeuw. De torens en het binnenhof zijn fraai.
’s Middags eerst van het mooie weer genoten en daarna met den B. langs het meer gewandeld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Monte del Lago
Meer van Trasimeno

Vrijdag 27-4-2012. Zon 25░.
De zomer is er eindelijk. Vandaag met de boot naar Isola Maggiore overgestoken. Het is het grootste eiland van het meer en als enige bewoond. Beertje moet haar muilkorf weer om. De pindakaas doet goed werk. De boot vaart eerst naar Tuoro. Het is ontzettend mooi om de kust eens van de andere kant te zien. Vanuit Tuoro varen we naar het eiland. We komen aan in een gezellig haventje. Het dorpje heeft nog steeds een middeleeuws aanzien. Op het eiland is een wandeltract uitgezet. Als eerste komen we bij dedorpskerk uit de 14e eeuw, de San Michele Arcangelo. Verderop, op het zuidelijk deel van het eiland ligt de Villa Isabelle, een voormalig klooster. We lopen naar beneden en komen aan een strandje. In 1511 heeft Franciscus van Assisi de vastenperiode op dit eiland doorgebracht. Hieraan herinnert een kapelletje dat hier is gebouwd. Onderweg heeft onze Beer het erg druk met het opjagen van fazanten en konijnen.
De traditie van het Ierse kantklossen is een van de leuke dingen van Isola Maggiore. In de souvenirwinkeltjes bij de haven kun je dit kopen. Rond het middaguur weer terug naar de wal. ’s Middags wederom van het rustige campingleven genoten.

Isola Maggiore: de boot
Issola Maggiore: bovenop het eiland
Zaterdag 28-4-2012. Zon 25░.
Laatste dag aan het meer van Trasimeno. De naam Trasimeno stamt trouwens uit de Etruskische tijd. De legende vertelt dat Prins Trasimeno, de zoon van een Etruskische koning, de beeldschone nimf Agilia ontmoette toen hij bij het meer aankwam. Zij werden verliefd, maar het verhaal eindigde toen de prins plotseling stierf. Sindsdien draagt het meer zijn naam. Er wordt gezegd, dat wanneer de wind over het meer waait, de droevige gezangen van Agilia over de dood van haar geliefde nog steeds te horen zijn.

Vandaag naar Castiglione del Lago.
De auto aan de rand van het stadje geparkeerd en naar het historische centrum gewandeld. Castiglione is een vriendelijk plaatsje. De Romeinse oorsprong is terug te vinden in de parallelle straten. Het Palazzo della Corgna is bezienswaardig. In het 16e eeuwse kasteel worden ’s zomers concerten verzorgd. Aan de andere kant van het Palazzo Ducale liggen nog 2 kerken.

Castiglione del Lago
Castiglione del Lago: Marktplein

Zondag 29-4-2012. Bewolkt 20░.
Vandaag weer onderweg. We gaan op weg naar Bracciano bij Rome. Via Perugia, Terni en Viterbo gereden. De wegen in ItaliŰ behoeven onderhoud. Vooral in de wegen van het laatste stuk zaten veel oneffenheden. Veel gehobbel en gebobbel. Vriendelijke ontvangst op Camping Roma Flash in Bracciano. ═ngecheckt en de boel opgezet.
's Middags met de auto naar Braccian. Het ligt iets te ver weg om te lopen. Tijdens het uitlaten van onze Beer zagen we dat de weg nogal omhoog loopt (en erg druk bereden wordt). De tocht per fiets dus nog maar even in de koelkast gezet. Bracciano is een gezellige plaatsje met een kasteel. Het oude gedeelte rond het kasteel heeft smalle straatjes met aparte winkeltjes. Het kasteel Odescalchi is in de 2e helft van de 13e eeuw gebouwd. Het heeft een combinatie van burgelijke en militaire architectuur. De kerk voor de burcht, de San Stephano is mooi. Ook het stadhuis, dat aan het plein met de fontein staat, is bezienswaardig.

Bracciano: Kasteel en kerk
Bracciano: uitzicht op het meer

Maandag 30-4-2012. Eerst miezerig, later zon 22░.
Vandaag op excursie naar Rome. Om 08.30 uur nemen we de trein naar Roma Ostiense. Onderweg een groen landschap. Op het station Rome Ostiense nemen we metro B. naar het station Colosseum. Het eerste hoogtepunt. We lopen rond het Colosseum. Het wereldberoemde amfitheater staat nog voor het grootste gedeelte overeind. Ooit zat hier een halve ton toeschouwers om te genieten van gladiaatoren die tegen elkaar vochten. We lopen door naar het Forum Romanum, de toegang tot het oude Rome. Het was het kloppende hart van het Romeinse Rijk. Hier stonden de regeringsgebouwen. Waar de Romeinse Senaat zetelde, de Curia, is een reconstructie gebouwd. Verderop komen we langs de Arco di Costantino, de triomfboog van Constantijn (315 n.Chr.).
Verder naar het Palatijn. Deze heuvel heeft een belangrijke plaats gespeeld in de geschiedenis van Rome. Eerst als plek waar de stad werd geboren toen als plaats waar de heersers hun weelderige huizen lieten bouwen.
Weer door naar de Piazza Venezia. Het Nationaal Monument voor Vittorio Emanuele II is gebouwd voor de heuvel van het Capitool. Het is een enorm wit gebouw met grote trappen en vormt het hart van de stad. Het is een monument dat de eenheid van ItaliŰ moet symboliseren met vooraan het ruiterstandbeeld van de koning. Aan de voet ligt ook het graf van de onbekende soldaat (Altare della Patria). Verder gelopen richting de Tiber. Langs het Teatro di Marcello over de Ponte Fabricio het eiland opgelopen.

Rome: Colosseum
Rome: triomfboog van Constantijn
Rome: Palazzo Sanatori op de berg Capitool
Rome: Teatro di Marcello
Rome: Ponte Fabricio
Dinsdag 1-5-2012. Zon, af en toe een bui 17░.
Vandaag een feestdag in ItaliŰ. De camping begint vol te lopen met deelnemers aan een klasje ACSI-reizen die o.l.v. een akela en een hopman zuid-italiŰ gaan verkennen.
Wij gaan weer richting Rome.
Vroeg met de trein uit Bracciano vertrokken en bij het station Roma San Pietro uitgestapt. Van hieruit naar het St. Pietersplein gewandeld. Dit plein werd ontworpen als toegang tot Vaticaanstad. Het is een groot plein met de pauselijke paleizen. St.-Pieterskerk en wat ornamenten zoals een obelisk en fonteinen. De woonvertrekken en het balkon van de paus liggen ook aan dit plein. De St. Pieterskerk werd ontworpen door Michelangelo en er is meer dan 120 jaar aan gebouwd. In 1626 werd hij officieel in gebruik genomen. De kerk is 130 m. hoog.
Het bekendste van de vele musea is de Sixtijnse kapel. Deze kapel is vooral beroemd door zijn fresco's van Michelangelo. Hij dateert uit de 15de eeuw en werd gebouwd door Paus Sixtus IV, vandaar de naam Sixtijnse kapel. Het mausoleum van Hadrianus, de bekende Engelenburcht werd al in de oudheid in de verdedigingsgordel van de stad opgenomen. In de middeleeuwen gelukte het de pausen haar in het bezit te krijgen. De Tiber overgestoken en doorgelopen naar het Piazza Navona. Geen enkel plein in Rome kan wedijveren met dit Piazza. De luxueuze cafÚ’s vormen het centrum van het sociale leven. Piazza Navona is een plein met een prachtige kerk en drie fonteinen. Verder gewandeld naar het Pantheon. Het Pantheon werd in de oudheid gebouwd voor de verering van de goden. De enorme koepel die achter de klassieke porticcio schuilgaat is een juweel van Romeinse bouwkunst.
We lopen door en hopen dat we het mooiste voor het laatste hebben bewaard. De Trevifontein werd gebouwd in de 18de eeuw. Op het monument staat de beeltenis van Neptunus. Je moet hier een muntje over je schouder gooien om er zeker van te zijn dat je nog eens in de stad terugkeert. De muntjes worden trouwens ’s nachts door de stad ingezameld en voor een goed doel bestemd.
Vaticaanstad
Rome: Pizza Navona
Rome: Piazza Navona
Rome: Pantheon
Rome: Trevi-fontein
Woensdag 2-5-2012. Zon, 23░.
Na de intensieve dagen in Rome hebben we ons vandaag een dagje rust gepermitteerd. Opvallend was, dat het in Rome, druk, heel erg druk was. Bij de bekende bezienswaardigheden waren veel bezoekers en aan de kassa’s stonden lange rijen. De schrik sloeg ons soms om het hart wanneer er weer een paraplu aankwam, gevolgd door een mannetje of 50. Bij de Trevi-fontein was het zelfs zo erg, dat we bijna geplet werden. Mia kon onze Beer redden door snel een zijstraatje in te lopen.
’s Morgens de markt in Bracciano bezocht. Mia althans. Beer en ik zijn naar het centrum gewandeld en hebben even op het pleintje bij het stadhuis gezeten. Het is een sfeervol plein met een mooie fontein. Op de bankjes wisselen de bejaarde inwoners van Bracciano hun herinneringen uit. Geproviandeerd bij de lokale supermarkt en verder van het rustige leven op de camping genoten.
Creazzione Braccianissimo
Het rustige campingleven
Donderdag 3-5-2012. Zon, wind 19░.
Weer op weg. We gaan naar Riotorte aan de Middelandse Zee. Vroeg uit Bracciano vertrokken. Gistermiddag alvast de weg verkend en geconstateerd dat de TomTom een hele vreemde route wilde volgen. Zonder TomTom dus richting Cerveteri. Daar de snelweg genomen en 3 uur later waren we op camping Pappasole in Riotorte. Een plek gezocht en de boel ge´nstalleerd.
Na de lunch en de siŰsta een wandeling in de omgeving gemaakt. De natuur is hier prachtig. Achter de camping liggen de duinen. Genoten van de begroeiing. Een kilometertje verder kwamen we bij het strand waar honden getolereerd worden. Ook hier weer prachtige bloemen aan het strand.
Den Beer heeft zich als een wilde uitgeleefd. Niets was te gek. Weer door de duinen terug waar ze steeds probeerde om hagedissen te vangen. Na 17 keer mis ging ze toch weer voor een 18e.
Tja ……
Vanaf het strand heb je een mooi uitzicht op Elba.
Riotorto: strand
Riotorto: bloemen aan het strand
Vrijdag 4-5-2012. Zon, frisse wind 19░.
Op een 500 meter van de camping loopt de snelweg en de doorgaande spoorweg naar Rome. Vannacht hebben we dat gemerkt. Vanochtend eerst om de boodschappen naar Follonica geweest. “Toevallig” was er markt. Follonica is een grote drukke stad met veel hoogbouw.
Vanmiddag een lange wandeling gemaakt door het natuurgebied achter de camping. In dit Parco Costiera della Sterpia vind je prachtige natuur. Je kunt hier heerlijk wandelen. Onderweg kwamen we veel hagedissen (inmiddels is de stand van Beer op 43 en nog steeds niets gevangen) en 2 slangen tegen. Op het Mortelliciostrand verder gewandeld tot in de buurt van Piombino. Genoten van het uitzicht op Elba. Den B. ging weer als een dolle tekeer: kuilen graven, de zee in, achter de meeuwen aan.
Parco Costiera della Sterpia
Mortelicciastrand met uitzicht op Elba

Zaterdag 5-5-2012. Zon, stormachtige wind 19░.
Vandaag nemen we een kijkje in Populonia. Er is hier een museum met restanten van de Etruskische beschaving. In een prachtig landschap liggen hier een paar necropolissen. Sommigen hebben graftomben die nog intact zijn.
Daarna doorgereden naar Piombino, de havenstad die de verbinding met Elba onderhoudt. Piombino was ooit een eiland dat door aanslibbing nu deel uitmaakt van het vasteland. Piombino heeft een leuk centrum. De kerk San Antonino heeft een rijk verleden.Hij werd ooit gebouwd in 1374. Van de oorspronkelijke kerk is niet veel meer over. Verder is het stadhuis met de belfort een plaatje. Binnen kun je prachtige plafonds bekijken. Tegenover het stadhuis staat het oude fort. Onderweg zagen we dat de benzineprijs al boven de 2 euro was geprijsd.
’s Middags langs het strand gewandeld. Vanwege de storm hadden we het rijk alleen.
Onze Beer heeft zich m.b.t. het vangen van hagedissen bij haar verlies neergelegd.
Na de wandeling de boel alvast een beetje ingepakt. Morgen reizen we verder naar Torre del Lago Puccini in de buurt van Pisa.

Populonia: Etruskische necropolis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piombino: Stadhuis met belfort
Zondag 6-5-2012. Natte druilerige dag 16░.
Rustige reis naar Torre del Lago Puccini in de buurt van Viareggio. Onderweg betrok het en in de buurt van onze bestemming regende het pijpenstelen. Eigenlijk is het de hele dag niet meer droog geworden. We logeren op camping Europa in Torre del Lago Puccini, voor ons bekend terrein omdat we hier in 2004 ook al eens waren. Het weer was toen trouwens ook niet zo best. De boel opgezet en met den B. een stuk gelopen in het natuurgebied tussen het strand en de camping. Het is een bos waar je uren kunt wandelen. Torre del Lago is een vriendelijk stadje. De grootste attractie is het meer met de villa waar Puccini ooit gewoond heeft en waar zijn vrouw en hij nu zijn begraven. Het huis is nu een museum.
Aan het eind van de middag naar het strand gelopen. Het strand is hier heel anders dan we tot nu toe gewend zijn. Het is een vrij strand met veel zwerfvuil. Beertje mag hier vrij rondlopen.
Het strand bij Torre del Lago Puccini
Maandag 7-5-2012. Zonnig 21░.
Na een regenachtige nacht scheen vanochtend gelukkig de zon weer. Op de fiets naar Viareggio. De fietsen geparkeerd en door het stadje gewandeld. Viareggio is een elegante badplaats met een heel lang zandstrand. Viareggio is bekend van de carnavalsoptocht met reuzengestaltes en groteske maskers. Bezienswaardig zijn de villa’s, hotels en cafÚ’s in art nouveau stijl. Ze werden gebouwd nadat de oorspronkelijke houten promenade begin vorige eeuw in vlammen opging.
Teruggefietst naar Torre del Lago. Eerst door het stadje gewandeld en de leuke winkeltjes bekeken. Torre del L. heeft een mooie kerk. Daarna naar het meer. Hier staat het Museo Villa Puccini. In dit huis, nu dus een museum, heeft Giacomo Puccini gewoond. Hier staat de piano waarop hij heeft gecomponeerd.
Viareggio Art Nouveau
Lago Massaciuccoli bij de Villa van Puccini
Dinsdag 8-5-2012. Zonnig 21░.
Met de auto naar Lucca. Ooit waren we hier al eens maar liepen toen in de stromende regen al het moois te bekijken. Vandaar dat we vandaag een reprise houden. De auto aan de rand van de stad geparkeerd Eerst hebben we een rondje over de stadsomwalling gemaakt. We lopen op 12 meter hoogte over de "Giro delle Mura". Het uitzicht over de hele stad met de talloze kerken is prachtig. Daarna zijn we de stad ingelopen. Eerst naar de San Martino. Deze romaanse kathedraal is gewijd aan de Heilige Martinus. De hoge campanile stond er het eerst en was oorspronkelijk een verdedigingstoren. We lopen verder naar Torre Guinigi. Succesvolle bankiers, zoals die van de familie Guinigi, lieten grote huizen bouwen. Om te laten zien hoe goed ze het hadden lieten ze, net als in San Gimignano, ook hoge torens bouwen. Hier is slechts nog een toren van over, deze 14-eeuwse Torre Guinigi. We zigzaggen verder door de smalle straatjes en komen bij de San Michele in Foro. Deze kerk staat op het oude Romeinse forum. Ondanks een tweehonderd jaar durende bouwperiode bereikte deze Romaanse basiliek nooit de geplande hoogte.
Verder naar het Piazza Anfiteatro Romano een gezellig, rond plein, omgeven door een cirkelvormige huizenrij. Deze huizen staan op de fundamenten van het oude amfitheater. Via de Via Fillungo, de winkelstraat van Lucca, gaan we weer terug naar de auto.
Lucca: Torre Guinigi
Lucca: San Michel in Foro
Lucca: Piazza Amfiteatro Romano
Woensdag 9-5-2012. Zonnig 21░.
Vandaag naar Cinque Terre, 5 dorpen: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. die in de buurt van La Spezia liggen.
Vanuit Viareggio met de trein naar La Spezia. In La Spezia, op spoor 2, dagkaarten gekocht om met de trein het park/gebied te bezoeken. Voor Den Beer moesten we ons een retourtje aanschaffen. Het dierenpaspoort moest wel worden getoond aan de kaartjesverkoper. Wij leefden in de veronderstelling dat een boemeltje de dienstregeling tussen de 5 dorpjes zou onderhouden maar niks daarvan. De doorgaande treinen naar Genua en Ventimiglia stoppen op de stationnetjes.
Vroeger waren de dorpen uitsluitend toegankelijk over zee. Nu zijn de vijf dorpen door voetpaden en een spoorlijn rechtstreeks met elkaar verbonden. De dorpjes zijn voor het grootste gedeelte autovrij. We reizen eerst naar het verste punt, Monterosso al Mare. Een groot dorp met een breed zandstrand. Hier is ook een parkeerplaats. Tegen de bergen aan ligt een fort. Vervolgens reizen we naar Vernazza. Dit is het mooiste dorp van Cinque Terra. Het uitzicht is formidabel, het haventje idyllisch en de Santa Margherita di Antiochia kerk uit 1318 bezienswaardig. Een kasteel steekt boven het dorp uit. Desgewenst kun je het bezoeken. Helaas lag tijdens ons bezoek het wegdek volledig op de schop lag. Riomaggiore. is het grootste van de Cinque Terre dorpen. Het heeft een schilderachtig haventje. De straatjes zijn bijzonder door het uitzicht op de pastelkleurige huizen die hoog tegen de bergen afsteken. Leuk door het dorpje gewandeld en mooie plaatjes geschoten. Terug naar La Spezia en daar weer de trein naar Viareggio genomen.
Vernazza: Santa Margherita di Antiochia
Vernazza: uitzicht op huizen en kasteel
Riomaggiore: hoofdstraat
Riomaggiore: uitzicht

Donderdag 10-5-2012. Zonnig 24░.
Het is volop zomer geworden. Blauwe luchten, lekker windje en volop zonneschijn. Rustige dag vandaag. Vanochtend naar Villa Borbone gewandeld. Dit landgoed ligt tussen Viareggio en Torre del Lago aan een rustige weg. Langs deze weg een aantal dames van lichte zeden die met hun lichte zeden lopen te leuren.
Het landgoed Borbone werd in de eerste helft van de 19e eeuw gebouwd in opdracht van Hertogin Maria Luisa die Borbone uit Lucca. In de naastgelegen kapel bevinden zich de stoffelijke resten van een aantal leden van de familie Bourbon, ondermeer Carlo de 3e hertog van Parma en Carlo Lodovisco, hertog van Lucca.
’s Middag door het natuurgebied en langs het strand gewandeld. Onze Beer was weer helemaal dol. Ze maakt hier weer overuren, de zee, het strand, de beekjes, ze kan er niet genoeg van krijgen.

Vrijdag 11-5-2012. Zonnig 24░.
Vanochtend naar Pisa. De auto bij het Dom-complex geparkeerd. Dit complex omvat de Duomo Santa Maria Assunta, het baptisterium, de "scheve" campanile en het camposanto. In de 10e eeuw werd begonnen met de bouw van de dom, het grootste Romaanse bouwwerk in Toscane. Alles is gebouwd met marmer uit het nabijgelegen Carrara. Toen we hier de vorige keer waren hebben we dit complex uitgebreid bezocht. Nu wandelen we door de Via Sta Maria naar het Piazza dei Cavalieiri. Dit plein ligt in het historische centrum van Pisa. Aan dit plein ligt het Palazzo dei Cavalieri. De kerk Santo Stefano dei Cavaleiri hangt vol met herinneringen aan de kruistochten en de overwinning op de Turken. Helaas ligt het plein volledig op de schop. Volgend jaar zal het weer in oude glorie te zien zijn. Verder gelopen naar de Arno. Hier ligt het Museo Nazionale di San Matteo.
Het is een voormalig klooster gevuld met waardevolle Toscaanse kunstwerken. Twee bruggen verder ligt de kerk Santa Maria Della Spina. Het dak van dit kerkje staat vol met siertorentjes, miniatuurspitsen en nissen met beelden van apostelen en heiligen. De kerk is in de 13e eeuw gebouwd om een kostbaar relikwie, een doorn uit de doornenkroon van Jezus te bewaren.
Nog een stukje langs de de kaden van de Arno, De Lungarno gelopen. Het is allemaal erg schilderachtig. Terug naar de auto via de gezelige pleintjes en de wirwar van intieme straatjes. Pisa is een stad waar je de Toscaanse sfeer voelt.

Viareggio: Villa Borbone
Pisa: Arno
Pisa:Sta Maria della Spina
Pisa: Campanile en Duomo
Zaterdag 12-5-2012. Zonnig 27░.
Vandaag weer een stralende dag. 's Morgens eerst met den B. naar het strand geweest. Daarna op de fies naar Viareggio om de boodschappen. Daana nog even over de markt gelopen. 's Middags naar het Lago. De camping staat inmiddels vol met Italiaanse. campertjes. Gedaan met de rust. Het ruikt heerlijk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De markt in Viareggio
Het huis van Puccini aan het "Lago"
Zondag 13-5-2012. Bewolkt 21░.
Vandaag weer op reis. Voorspoedige reis over de weg met de 200 tunnels naar FrÚjus. Onderweg geluncht en om 15.30 uur aan op camping Le Pont d'Argens. Vriendelijke ontvangst. De boel opgezet en gerust. We gaan hier een paar weken genieten van het grote niets oftewel wandelen, fietsen, zwemmen en vooral lekker lezen.

We zijn alweer een paar dagen verder. Het weer is niet echt denderend, wolken en vanavond zelfs een harde wind (mistral?). We hebben de luifel binnengehaald omdat we toch wel erg stonden te schudden. Onze Beer is hier weer volledig in haar sas. Haar rivier, haar strand, haar meertjes en al haar wensen, ze is niet te houden. Een andere verandering is, dat er nu bij de boerderij Les Semailles een kudde ezels wordt gehouden.

Zondag 20-5-2012. Storm en regen 13░.
Het is weer eens tijd voor een status. We hebben vandaag een onstuimige dag. Het stormt en het regent pijpenstelen . Het strand is verlaten en heel smal. We vermaken ons in de caravan. Het is een hele nare dag, die niet bij de C˘te past.
Zondagnacht heeft het de hele nacht geregend. Rond 07.00 uur werd het eindelijk droog. Op de camping is slecht geslapen. De schrik van de overstroming van 2 jaar geleden zit er nog goed in. Een aantal mensen is ’s nachts nog bij de rivier gaan kijken om te zien of alles nog veilig was (en dat was het gelukkig ook). De situatie op de camping is pure armoede. Wegen staan onder water en kampeerplekken zijn in moerassen veranderd. Van verschillende gasten vernomen, dat het nu de laatste keer geweest is dat ze hier gelogeerd hebben. Begrijpelijk. Het onderhoud aan de camping wordt beperkt tot het hoogst noodzakelijke en wettelijk voorgeschrevene. Het zou beslist geen luxe zijn om de kampeerplekken te egaliseren en de wegen opnieuw te asfalteren.

Den Beer in actie.
Natte camping
St. Aygulf: Douanierspad

Woensdag 23-5-2012. Zonnig 19░.
Het weer is gelukkig opgeknapt, de moerassen en de paden zijn weer bijna droog. Vandaag lekker gewandeld. Bij de boerderij Les Eclamendes staan nu ezels en geiten. Het doet heel knus aan.
Langs het strand naar St. Aygulf. Daar langs het Douanierspad. Via de Botanische tuin en de haven weer terug naar huis.

Donderdag 31-5-2012. half bewolkt 21░
De dagen rijgen zich aaneen tot een week. We hebben het erg naar onze zin. Het weer valt wat tegen, maar "we slaan ons er wel doorheen". Onze Majesteit heeft haar hartsvriendin gevonden. Filou en zij zijn onafscheidelijk.

Beertje en Filou
De dames in een goed gesprek
Zaterdag 9-6-2012. Zon en wind 23░
Na bijna 4 weken in FrÚjus is het de hoogte tijd om weer eens op te stappen. Afscheid genomen van alle bekenden en rond 08.00 uur onderweg richting de Provence. Op de snelweg was het erg druk. Voor elven waren we aan op camping La Roquette in Chatearenard. We troffen het want we konden gebruik maken van de laatste plek die beschikbaar was. De boel opgezet en daarna met Beertje langs het wandelpad van de Val de Provence gelopen. De natuur is hier prachtig.
's Middags even naar het stadje gelopen. Chateaurenard is een levendig stadje. Op de top van de heuvel van Griffon bevindt zich het Middeleeuwse kasteel van de 'Comtes des Provence'. Het waakt over de stad.
Chateaurenard: Val de Provence
Kasteel van Chateaurenard
Zondag 10-6-2012. Regen 15░
De weersvooruitzichten zijn voor de komende dagen niet best. Voor vandaag wordt er storm en regen verwacht. Besloten om een stukje verder te reizen dan gepland. Vroeg uit Chateaurenard vertrokken. Onderweg een rustige reis en van regen en storm was er totaal geen sprake. Rond 12.00 uur aan op camping Municipal in Macon. Ingecheckt en ge´nstalleerd. Hierna begon het te regenen en is het niet meer droog geworden.
Sous les pluies de Macon
Maandag 11-6-2012. Regen 15░
Een groot deel van de nacht heeft het geregend. De camping was behoorlijk nat. Tussen de buien door getankt en boodschappen gedaan. Gelukkig konden we droog inpakken. Onderweg bleef het redelijk weer. Omdat we niet zoveel zin hadden in de modderpoelen van de camping in Langres, doorgereisd naar camping le Chateau in Montigny le Roi. Het aanrijden van deze camping blijft een hachelijke zaak. Je moet via een haakse bocht, gelijk een steile weg naar boven rijden. We hebben er voor gekozen om eerst maar even door te rijden en te keren. Dan rijdt het een stuk makkelijker. De boel opgezet. ’s Middags een leuke wandeling door het stadje gemaakt. Via een oud schoolgebouw, de kerk en de begraafplaats en het centrale plein naar het park gewandeld. In het park een prachtige begroeiing.
Dinsdag 12-6-2012. Regenbuien 12░
Met druilerig weer opgestaan. Gedoucht onder een zeer lauwe douche en onderweg naar Luxemburg. Afgesproken dat het nu echt de laatste keer is geweest dat we in Montigny hebben gelogeerd.
Onderweg werd het niet meer droog. Hoe dichter we bij Luxemburg kwamen des te harder begon het te regenen. Onderweg naar de camping bleek de doorgaande weg daarheen afgesloten te zijn i.v.m. werkzaamheden. Via omwegen uiteindelijk camping Kockelscheuer in Luxemburg bereikt. In de stromende regen de boel neergezet. In de loop van de middag werd het gelukkig een beetje droog en konden we met onze Beer een lange wandeling door het park maken.
Kerkje in Montigny le Roi
Collega kampeerder in Kockelscheuer

Woensdag 13-6-2012. Stevige regenbuien 12░
Verder naar Soerendonk. In de Ardennen was het erg nat en nevelig. Om 12.00 uur aan op camping Slot Cranendonk in Soerendonk. De boel opgezet en alvast het e.e.a. schoongemaakt. Op de camping werd het beest stapelgek van de konijnen, die daar vrij rondlopen. Aan het eind van de middag lekker lang over de heide gewandeld.

Donderdag 14-6-2012. Zonnig, 18░
Eindelijk, qua weer, een fatsoenlijke dag. Vroeg opgestaan en eerst naar onze dealer in Meerkerk gereden. De afgesproken reparaties uit laten voeren en verder naar huis. Om 12.00 uur aan en aan het corvee begonnen.

We hebben een mooie reis gehad.

Achteraf bleek, dat de auto wel behoorlijk te lijden heeft gehad van de slechte kwaliteit van het italiaanse wegennet. Hoe zuidelijker je in Italië komt, des te erger wordt het. De wegen zitten vol kuilen, gaten en andere onrechtmatigheden. Het bord slecht wegdek kwamen we erg vaak tegen.