Rondje Nederland, Duitsland en Frankrijk

Maandag 24-8-2009. Zon 26°.
Rustige reis via de Afsluitdijk. Om 11.30 uur aan op Camping de Wite Bruch in Bakhuizen. Vriendelijke ontvangst. We logeren op een klein veldje waar voornamelijk seizoengasten staan. Rust alom. Nadat alles op zijn plek stond (geconstateerd, dat er gelukkig geen vitale onderdelenin Amsterdam zijn achtergebleven) op het gemak met onze Beer achter de camping gewandeld. De natuur is hier prachtig. Het landschap is glooiend.

Na de lunch en een kleine siësta op de fiets gestapt. Via de knooppunten naar Oudemirdum gefietst. Onderweg genoten van het landschap en de uitzichten over het IJsselmeer. De begraafplaats de Klokkenstoel vonden wij bijzonder: Een grote klok omgeven door grafzerken.
Deze kerktoren van de armen werd gebouwd bij gebrek aan geld voor een echt exemplaar en bevindt zich meestal op een kerkhof.

Gaasterland Landschap
Gaasterland Klokkenstoel
Gaasterland Mia + HM den Beer

Daarna naar het brinkdorp Oudemirdum. Een beetje een vreemde eend in de bijt. Met zijn brink doet het erg Drents aan. Het brinkdorp staat bekend om zijn rust die het uitstraalt. De brink is het gezellige middelpunt van het dorp. Daar is ook het informatiecentrum Mar en Klif te vinden.

Mar en Klif informeert over de unieke natuur en cultuur en het nationaal landschap van zuidwest Fryslân. De wetenswaardigheden over zuidwest Fryslân- en in het bijzonder Gaasterland- worden op een aantrekkelijke manier aan het publiek gepresenteerd. De vaste expositie vertelt bezoekers op een beeldende manier over de landschapselementen bos, water en weide.

Terug langs het Rijsterbos, waar we binnenkort zeker een wandeling gaan maken.

De Brink in Oudemirdum

Dinsdag 25-8-2009. Buien, 21°.
Vandaag een heel ander weertype. Via de Rode Klif en Laaksum naar Stavoren gefietst. Op het rode Klif herrinert, een grote zwerfsteen, aan de Slag bij Wams. Dit was een veldslag tussen graaf Willem IV van Holland en de Friezen, op 26 september 1345. De Hollanders wilden Friesland veroveren.

Ondanks de regen zag het er allemaal weer gaaf uit. Stavoren is een knus stadje. In de loop der jaren zijn de stadswallen en oude koopmanshuizen afgebroken. Boerderijen kwamen er voor in de plaats. In 1886 kreeg Stavoren een spoorverbinding en eerder een veerdienst op Enkhuizen. Door de ligging van Stavoren aan het IJsselmeer en binnenwater is het ideaal voor de pleziervaart.

Aan de haven staat een standbeeld van het Vrouwtje van Stavoren.

Onderweg in Gaasterland kom je prachtige uilenborden tegen. Het uilenbord is het afsluitstuk op een boerderij en bestaat uit een driehoek met afdeksier-planken. De naam uilenbord is afgeleid door het ronde vlieggat voor de uilen(uilen gat)meestal kerkuilen of goud uil.
Uilen zijn nuttige dieren voor het opruimen van ongedierte in en om de boerderij, bij open schuren waar de uilen nog komen, word vaak direct achter het uilenbord een nest bak geplaatst waar ze ongestoord kunnen broeden .Uilen zijn nacht dieren en verschuilen zich overdag boven in de schuur vaak kun je de aanwezigheid van uilen ontdekken door het vinden van braak ballen-(uilenbal) die op de grond liggen.
Uilenbord op de boerderij
Vrouwtje van Stavoren
Het vrouwtje van Stavoren is een sage uit de 16e eeuw. Het gaat over een rijke koopmansweduwe uit Stavoren die woonde in een huis met gouden vloeren en zilveren wanden. Ze bezat meer schepen dan alle kooplieden van de stad tezamen en werd met de dag rijker. Ze was niet tevreden en wilde het kostbaarste bezit dat er te vinden was en stuurde een schipper eropuit om dat te halen. Deze kwam na lang zoeken thuis met een lading graan uit Danzig, dat hem waardevoller dan goud leek. Het vrouwtje zag het niet als het waardevol. Woedend vroeg ze: "Aan welke zijde heb je het graan ontvangen?", "Aan stuurboordzijde.", "Gooi het dan aan bakboordzijde in zee!" Een voorbijganger die dat hoorde zei haar dat niet te doen; zou ze ooit zelf in de bedelstand vervallen, dan zou haar het graan wel goud toeschijnen. Hierop haalde zij de gouden ring van haar vinger en gooide hem met een grote boog in zee. Ze voegde hieraan toe, "Net zo min dat ik deze gouden ring ooit nog terug zal zien, zal ik in de bedelstand vervallen." Op een dag kwam een van haar dienaren naar haar toe met een gevangen vis, met in de maag van die vis haar eigen gouden ring. Vanaf dat moment keerde haar lot en eindigde zij in grote armoede.
Zwerfsteen op het Rode Klif (Slag bij Warns in 1345)
Stavoren in the Rain

Woensdag 26-8-2009. Half bewolkt, 21°.
's Morgens een fietstocht gemaakt naar Hindeloopen. Onderweg leuke dingen gezien. In Himmelum staat een Russisch Orthodox-klooster. Sinds de zomer van 1999 werken vrijwilligers aan de verbouwing van het voormalige protestantse (gereformeerde) kerkgebouw, dat uit 1889 dateert. Hiermee wordt het eerste Russisch Orthodoxe Klooster van Noord-Nederland gerealiseerd. Hierna langs de Morra naar Koudum gereden. Koudum heeft een gezellig centrum. Bezienswaardigheid is de Hervormde kerk. In de Molenbuurt staat de stellingmolen De Vlijt. Vandaar door de polder (behoorlijk windje .....) naar Hindeloopen. Hindeloopen neemt in Friesland een bijzondere plaats in. Het oude- en pittoreske zeevaarders- en vissersstadje heeft een eigen dialect, een eigen klederdracht en een eigen schilderkunst. In het stadje zijn smalle grachtjes met houten bruggen en huizen met typische gevels. Een karakteristiek plekje is het 17de-eeuwse sluishuis aan de haven, met een houten klokkentorentje en een leugenbank.

Morra
Koudum, Mia in haar zetel.
Hindeloopen Klokkentoren

Donderdag 27-8-2009. Bewolkt, 21°.
Sloten, Woudsend en Balk bezocht. Sloten met zijn fraaie grachten, wallen, en waterpoorten is het kleinste stadje van Friesland. De rijke historie van de gemeente, zie je terug in de vele monumentale panden die er staan. Er staan prachtige trap- en halsgevels. De oude stadskern van Sloten is als beschermd stadsgezicht aangemerkt.
De vestingswallen en bolwerken herinneren aan een tijd dat Sloten een bijna onneembare vesting was. De stad ademt nog steeds een rustieke sfeer uit.

Balk dankt zijn naam aan een eenvoudig bruggetje over de Luts. In Balk is een groot aantal monumenten te vinden. Met name langs de Luts staan veel monumentale gevels, zoals hals en trapgevels met bijzondere gevelstenen, sierankers, engelenkopjes en gesneden bovenlichten. De oude kern van Balk is aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Wij vonden oude raadhuis bijzonder.

Sloten geveltjes.
Een verliefde Beer in Sloten
De molen van Sloten
Woudsend, de Ee
Het oude raadhuis in Balk

Vrijdag 28-8-2009. Wolken, buien en af en toe zon 19°.
Na een aangename periode in het Gaasterland onderweg naar Dwingeloo. Een rustige rit door het Friese landschap en om 11.00 uur aan. We logeren op camping De Meistershof in Dwingeloo. De camping ligt wat afgelegen maar ziet er schitterend uit. Na een vriendelijke ontvangst, het spul op de plek gezet. We hebben een lekker plekje. De camping is van alle gemakken voorzien. De camping ligt aan een prachtig natuurgebied, het Dwingelderveld. 's Middags een eerste verkenning gemaakt. Wij vonden het schitterend. Het Dwingelerveld ligt tussen Dwingeloo en Ruinen. Het natuurgebied heeft zacht glooiende heidevelden met plassen en vennetjes, bos, stuifzand en mooie dorpen.

Provincievlag van Friesland
De Friese vlag kenmerkt zich vooral door de 7 rode waterleliebladen (Fries: pompeblêdden). Volgens overlevering symboliseren deze plompebladen de 7 (vroeg middeleeuwse) Friese zeelanden

Dwingelderveld
Meistershof in Dwingeloo
Zaterdag 29-8-2009. Wolken, buien en een stevige wind 17°.
Op de fiets naar Dwingeloo. Wat het eerst opvalt is de ui-vormige koepel van de St. Nicolaaskerk, die je al van verre ziet staan. In de volksmond wordt de toren "de Siepel" genoemd, Drents voor ui. De legende die ermee verbonden is, staat vermeld onder het standbeeld van de juffer van Batinghe. Gezellig door het stadje gewandeld. 's Middags aan het werk. De Witteveenwandeling van 6 kilometer (via de gele paaltjes) gemaakt. Deze wandeling gaat om het om het Witteveen en langs het Lheebroekerzand met zijn jeneverbesstruwelen.
St Nicolaaskerk in Dwingeloo
Het Witteveen
Zondag 30-8-2009. Wolken, buien en een stevige bries17°.
Het weer zit vandaag in een dipje. Het wass een natte aangelegenheid. Wolken scheerden over en regelmatig werd de kraan opengezet. Zelfs onze Beer had er genoeg van. Vanmiddag klaarde het gelukkig weer op. Weer een fikse wandeling gemaakt over het Dwingelderveld. Beroemd om de Jeneverbesstruwelen. Het was weer snoepen. Het landschap is erg afwisselend.
HM verveelt zich!
Jeneverbes-struwelen
Maandag 31-8-2009. Eerst bewolkt en koud, later zon 23°.
's Morgens naar Beilen gefietst. Beilen is een stadje waar je goed kunt shoppen. Verder valt er eigenlijk niet zo veel over te vertellen. De fietstocht naar Westerbork en Orvelte hebben we omgezet in een autotochtje. Westerbork is een vriendelijk en gastvrij plaatsje. We hebben hier heerlijk gewandeld. Op 15 km ligt het kamp Westerbork. Dit is van een ander kaliber.

Kamp Westerbork is in 1939 opgericht door de Nederlandse regering voor opvang van joodse vluchtelingen uit nazi-Duitsland als een Centraal Vluchtelingenkamp. Op 1 juli 1942 nam de Duitse bezetter de leiding van het kamp over en werd Kamp Westerbork het doorgangskamp voor joden, zigeuners en anderen die op transport waren gesteld naar de vernietigingskampen.
Daarna naar Orvelte. De monumentale boerderijen, de goed onderhouden woningen, geven het dorp een unieke sfeer.
Monument Kamp Westerbork
Boerderij in Orvelte
Een mooie ouwe ....

Dinsdag 1-9-2009. Eerst zonnig, 23°, daarna een grote bui.
's Morgens op de fiets richting Diever. Diever is een vriendelijk plaatsje. Het ligt aan het Drents Friese Wold. Het heeft een gezellig centrum met leuke winkeltjes. Sinds 1946 wordt er elk jaar in het openluchttheater in de bossen van Diever een stuk van Shakespeare gespeeld. Deze voorstellingen worden jaarlijks door veel liefhebbers bezocht.

Daarna naar het Hunebed in het Drents Friese Wold. Het hunebed lag er tijdens ons bezoek prachtig bij in het zonnetje. Het is een middelgroot hunebed bestaande uit zes dekstenen waarvan drie op, en 3 tussen de veertien zijstenen rusten.

Daarna hebben we de twee kalkovens bezocht. Deze zijn in 1926 gebouwd en werden gebruikt voor de productie van schelpkalk. De schelpen die hiervoor werden gebruikt kwamen uit de Waddenzee.
Op de terugweg kwamen we in Dieverbrug nog een kudde tuinkabouters tegen.

Woudsend is een watersportdorp bij uitstek. Prachtig gelegen aan de Ee. De rijke geschiedenis van dit dorp is weerspiegeld in de smalle steegjes en gerestaureerde straatjes. We hebben leuk door het dorp gewandeld. De kerken, de molens en de vele historische panden zijn mooi.
Diever Hunebed
Diever Kalkovens
Palaver van tuinkabouters in Dieverbrug
Woensdag 2-9-2009. Bewolkt 21°.
Onderweg naar Soerendonk. Rustige reis over de A50. Om 12.30 uur aan op Camping Soerendonk in Soerendonk. Het is drukker dan we hadden verwacht. De heide bloeit!
Een kudde in Soerendonk
Donderdag 3-9-2009. Wolken en regen 17°.
Vanwege het onstuimige weer een tochtje met de auto gemaakt. Eerst door Leende gewandeld. Het dorpje heeft een leuk centrum. De kerk steekt daar trots bovenuit. Daarna naar Heeze. Het 17e eeuwse Kasteel Heeze is de blikvanger van dit gezellige Brabantse plaatsje.
Kasteel Heeze
Kasteeltuin bij Heeze
Vrijdag 4-9-2009. Wolken, bui, zelfs af en toe zon 17°.
Er wordt al dagen verschikkelijk weer voorspeld en het valt elke dag weer erg mee. Toch maar met de auto naar Budel, een gemoedelijk dorpje op de grens met België. Tussen de winkels in Budel staat het beeldje van ‘Os Moen’ (Budels dialect voor ‘moeder’) Zij staat symbool voor de typische Budelse gastvrijheid en gemoedelijkheid. Os Moen is een moederfiguur die brood snijdt.
Ook het Schepenhuis, voormalig raadhuis en gevangenis, is prachtig.
Budel "Os Moen"
Budel het Schepenhuis

Zaterdag 5-9-2009. Wolken, buien, 's middags zon 17°.
De kar van Den Beer in elkaar geschroefd en onderweg naar Achelse Kluis. Gelukkig konden we steeds nog schuilen (wat op de heide niet meevalt). bezocht. Achelse Kluis ligt net over de grens in België.St Benedictus Abdij is fraai. In 1846 werd deze kapel betrokken door Cistercienser monniken (trappisten) afkomstig van Westmalle.
De Achelse Kluis is een plaats van stilte en bezinning.

St. Benedictus Abdij in Achelse Kluis
Den Beer op Eekhoornjacht

Zondag 6-9-2009. Half bewolkt 21°
Weer onderweg. Om 08.45 uur vertrokken richting Lahnstein in Duitsland. Vandaag zondag dus weinig vrachtverkeer op de weg. Een rustige reis. In Lahnstein liet de TomTom het weer eens afweten. Het hele stadje gezien en om 12.30 uur eindelijk aan op camping Wolfsmühle in Lahnstein. Het is erg druk. We kregen het allerlaatste plekje aan het absolute einde van de camping. Het is zelfs nog een heel mooi plekje, direct aan de rivier. Aan het eind van de middag heerlijk langs de Lahn richting Lahnstein gewandeld. Er loopt een prachtig fiets- en wandelpad, langs de Lahn, dat direct richting Koblenz gaat. Tijdens de wandeling een prachtig uitzicht op Schlos Lahneck. Morgen gaan we het maar eens op de fiets proberen.

Maandag 7-9-2009. Zonnig 22°
Op de fiets naar Koblenz. In Koblenz de brug over, even naar rechts en we stonden op de Deutches Eck waar de Moezel in de Rijn stroomt. Op deze hoek staat het wat groteske beeld van Kaiser Wilhelm. Het beeld werd na de verwoesting in de 2e wereldoorlog pas in 1993 weer gebouwd. Het was hier dringen want er zijn hier veel, heel veel, toeristen uit alle delen van de wereld. Koblenz is een betrekkelijk rustige stad met smalle straatjes en gezellige pleintjes. De stad ligt tussen de samenloop van de Rijn en de Moezel. De Florinskirche, de Liebfrauenkirche, de stadsbilbliotheek, het Mittelrheinmuseum vonden wij bezienswaardig.

Schlos Lahneck
De Moezel, die in de Vogezen bij Bussang (Frankrijk) ontspringt, en dan langs Metz, Thionville, Luxemburg en Trier stroomt, komt bij Koblenz in de Rijn, waarvan het de grootste zijrivier is.De Moezel is een lange rivier, haar lengte bedraagt niet minder dan 515 km.

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koblenz Deutches Eck
Koblenz Moezel
Koblenz Weinstube
Dinsdag 8-9-2009. Zonnig 29°
Via Fachbach over het fietspad langs de Lahn, naar Bad Ems gefietst. Het is hier prettig fietsen. Onderweg genoten van prachtige uitzichten over de rivier en de omliggende bergen. In Bad Ems de fietsen geparkeerd en te voet het stadje verkend. Bad Ems is een wat statige stad. Er moet een band met Rusland zijn geweest. Aan de overkant van de rivier staat een Russische Kerk met een prachtige gouden koepel en ook in het huis met de 4 torens heeft Czaar Alexander de II nog gewoond. Overigens heeft Carl Maria von Weber dit ook gedaan. Langs de Lahn is het leuk wandelen. Er staat hier een voorm. staats kuur-verblijf. Het is nu een hotel. Het voormalige stadhuis ziet er mooi uit.
’s Middags te voet naar Lahnstein. Nadat ze even in de Lahn had gespeeld ging het weer beter. Nog even langs de oude tolpoort van Lahnstein gelopen. Je kunt hier de maximale waterstanden bekijken en het schijnt ……….. dat Goethe hier ooit eens is geweest.
Bad Ems voorm. Kuuroord
Bad Ems het huis met de 4 torens
Lahnstein Oude tolpoort
Woensdag 9-9-2009. Zonnig 24°
Vandaag met de auto een ritje langs de Moezel gemaakt.
Via Kobern, Burg Eltz, Treis Karden, Cochem, Beilstein, Ediger Eiler naar Alf gereden. De Moezel lag er vandaag rustig bij. Langs de rivier strekken zich aan weerszijden schilderachtige dorpen en stadjes uit. De heuvels zijn bedekt met wijngaarden. J
Kobern is een historisch plaatsje aan de Moezel. De Marktplaats herberg prachtige gevels. Boven het dorp ligt de Matthiaskapelle, Oberburg en Niederburg.
Moselkern is een klein dorpje met nauwe straatjes en vakwerkhuizen. Dit dorp dankt zijn bekendheid aan een van de oudste kastelen van Duitsland. Burg Eltz, gebouwd in de 11e eeuw. De burcht heeft de tand des tijds meer dan 800 jaar doorstaan. Het is een bezoek meer dan waard.
Al uit de verte springt de witte St. Kastorkerk in Treis Karden in het oog. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat deze kerk even kleurrijk zou worden als een romeinse tempel. Rond de kerk staan de domherenhuizen en de domschool. In het dorpje Treis aan de overkant van de Moezel kun je leuk wandelen.
Cochem is een van de mooist gelegen plaatsen in het Moezeldal. Het is erg touristisch. In het oog springend is de imposante burcht. Na verloop van tijd werd de burcht een ,,Reichsburg", ging toen weer over in handen van de aartsbisschop van Trier, tot in 1689 de verwoesting door de fransen plaats vond; daarna volgde de restauratie.
De binnenstad is ontzettend leuk. bijzonder vonden wij de Markt met het oude stadhuis (in barokstijl) en het uitzicht op de Martinskirche. In de straatjes wordt flink gewinkeld. Aan de Moezel lag een file "Moezel-stomers".
Ediger Eiler is een verrukelijk plaatsje aan de Moezel. Boven Ediger, het grootste van de twee dorpen ligt de opmerkelijke kruiskapel.
Ingeklemd tussen de ruines van het eens zo impossante burcht Metternich aan de ene kant en het karmelietenklooster aan de andere kant ligt Beilstein rustig te dromen aan de Moezel. Het marktplein in Beilstein, met zijn ,,Burghaus" en ,,Metternichsches Haus", doen gezellig aan.
Aan de andere oever ligt het plaatsje Alf, waar de uit de Eifel komende Alfbach uitmondt in de Moezel. Bezienswaardig is de Mariënburg.

Cochem Marktplaats met Raadhuis
Ediger-Eller "Wijn"!
Beilstein uitzicht over de Moezel
Donderdag 10-9-2009. Wolken 19°
Vandaag een ritje langs de rijn richting St. Goar en de Lorelei. Eerst in Boppard gestopt. Boppard een lieflijk, romantisch stadje met een meer dan duizendjarige historie. Voormalige karmelieten kerk en St. Severuskirche zijn bezienswaardig.
n 6e eeuw vestigde de heilige Goar zich rechtover de Lorelei op de plek waar later de stad „St. Goar“ ontstond. In het centrum van de stad staat de aan hem gewijde stiftkerk met gotische fresco's. Een andere bezienswaardigheid is de „katholieke parochiekerk“. De koekoeksklokkenwinkel in de winkelstraat is bijzonder.
Een andere attractie is de Burg Rheinfels, de grootste burchtruïne aan de Rijn, die hoog boven het stadje uittorent.
Even verderop, aan de andere kant van de rivier, ligt de Lorelei. Het smalle dal, de ongetemde stroom en de geheimzinnige echo hebben waarschijnlijk geleid tot de sage van het blonde meisje op de beroemde Lorelei-rots. Met bekoorlijk gezang en lieftallige schoonheid lokte zij hier op het smalste punt van de rivier ooit de schippers naar hun ondergang
.

I

Koekoeksklok?
De legende van de Lorelei.
Bovenop deze hoge uitstekende rots, op het smalste punt van de rivier, zit een beeldschone vrouw. Op het avondlijk uur lokte zij met bekoorlijk gezang en lieftallige schoonheid, de schippers naar hun ondergang. Door haar gezang en haar schoonheid voeren er velen tegen de klippen, sloegen te pletter en verdronken.
Een jongeling had gehoord van deze beeldschone blonde vrouw en haar gezang en huurde een schipper om hem er naartoe te brengen. Hij werd zodanig verliefd ,dat hij bij haar wilde komen. Hij sprong uit de boot en sloeg te pletter tegen de rots, en stierf.
Toen zijn vader dit hoorde stuurde hij mensen naar de Lorelei, om haar in de Rijn te smijten. De mannen klommen langs de rots omhoog, maar op het ogenblik dat ze haar in de Rijn wilden duwen, wierp Lorelei een witte sluier in de Rijn. De stroom begon te kolken en er woedde een storm, twee witte golven kwamen naar boven en omarmden Lorelei, en namen haar mee in de Rijn. Nooit heeft men haar ooit teruggezien.

De Lorelei
Vrijdag 11-9-2009. Wolken 19°
Vandaag weer onderweg. Rustig reis naar Camping Im Klingbachtal in Billigheim-Ingenheim in de Pfaltz. De camping was makkelijk te vinden en ook een plekje zoeken viel mee. Na de lunch eerst even in Ingenheim gekeken. Een slaperig stadje midden tussen de wijnvelden. Daarna naar Landau in der Pfalz. Landau is een levendig stadje. . Het Rathausplatz is schilderachtig. Vauban heeft ook hier weer iets gebouwd. We zijn het niet tegengekomen. Na Landau nog even naar Billigheim gereden. Billigheim-Ingenheim is een gemeenschap waar een viertal dorpen onder vallen. Billigheim heeft een leuk dorpsplein met het Raadhuis en de Kerk. Richting Ingenheim ligt de poort.
Landau Rathausplatz
Billigheim de poort naar de stad.
Druiven ......
Zaterdag 12-9-2009. Wolken af en toe zon 21°
Doorgereisd naar camping Municipal in Molsheim. Molsheim is de stad van Bugati. In 1926 werd het merk zelfs wereldkampioen. Morgen is er een groot feest in Molsheim. We vallen dus met de neus in de boter. Molsheim is een echt Elzas-stadje met een oud centrum. Bezienswaardig is de Jezuitenkerk, de slagershal en de leuke gevels in het oude centrum. ’s Middags Obernai bezocht. Obernai is een schilderachtig stadje. Erg toeristisch. Bezienswaardig zijn de kerk St. Pierre en St. Paul, de Tour de la Chapelle, het Stadhuis, de Graanhal en de prachtige oude vakwerkpandjes.
Molsheim Jezuitenkerk
Obernai St. Pierre en St. Paul
Obernai Graanhal
Zondag 13-9-2009. Zon en wolken 22°
Vandaag ontdekten we dat er een prachtig fietspad achter de camping loopt. Dit fietspad loopt, over de voormalige spoorweg Moslheim-Saverne, en heeft veel weg van de Voie Verte in de Bourgogne. Vanochtend het karretje van de Beer aangekoppeld en - in de stralende zon - tot halverwege Saverne gereden.
Onderweg genoten van slapende dorpjes met prachtige kerktorens. De wijnvelden staan vol. Het was erg druk met fietsers en skaters. Op de terugweg Avolsheim ingereden. Dit dorp beroept zich er op, dat het aan de route naar Santiago de Compostella ligt. Er staat hier een prachtige kerk maar ook een kapelletje. De St. Uhlrich-kapel (heeft niets met der Jan van doen). Onlangs zijn hier wandschilderingen uit 1774 blootgelegd.

Molsheim is vandaag een groot feest, vanwege het 100-jarig bestaan van Bugatti. Vanmiddag was er een presentatie van old-timers en een race van deze auto’s . Het was erg druk.
Avolsheim Uhlrich kapel
Maandag 14-9-2009. Buien 17°
Saverne en Lutzelbourg bezocht. Saverne is een gezellig en druk bezocht stadje. Het wordt doorsneden door het kanaal van de Marne naar de Rijn. In het midden van het stadje ligt de sluis, die veel kijkers trekt. Het imposante, uit rode baksteen opgetrokken, Château des Rohan uit de 18de eeuw is mooi. Het kasteel is gebouwd door kardinaal Louis de Rohan. De parochiekerk, het stadhuis en de botanische tuin zijn een bezoek waard. In de stad staan ook veel oude panden. De taverne Katz is prachtig. Verderop ligt het slaperige dorpje Lutzelbourg. In de buurt ligt het Plan Incliné. Hier is een scheepslift die een ongeveer 50 meter overbrugt in het Marne Rijn-kanaal.
Saverne Château des Rohan
Plan Incliné scheepslift
Lutzelbourg
Dinsdag 15-9-2009. Opklaringen 21°
Laatste dag in Molsheim. Barr en Mont Ste. Odile bezocht.
Barr is een schilderachtig stadje langs de toeristische wijnroute door de Elzas. Centrum van de wijnproductie van het departement Bas Rhin. Gewürztraminer en Rieling komen hier vandaan. Bezienswaardig zijn het stadhuis uit 1640 met daarvoor een fontein. Het gebeeldhouwde balkon en de loggia zijn prachtig. De toren van de St. Martinuskerk is een vroegere koortoren van een kerk uit de 12de eeuw met een in laatgotische stijl toegevoegd bovenstuk. De huidige kerk is pas 100 jaar oud. In het dorpje prachtige vakwerkhuizen en doorzichtjes.
Mont Sainte-Odile is een bijna 1000 meter hoge heuvel die even ten zuidwesten van Obernai ligt. Daar wordt de blindgeboren Ste Odile patrones van de Elzas vereerd.Bovenop de heuvel heb je, bij helder weer, een grandioos panorama. . De kerk en het klooster vonden wij zeer bezienswaardig.
Barr Restaurant
Barr doorkijkje
Mont Sainte Odile Kerk
Sainte Odile leefde van 660 tot 720 en was afkomstig uit Obernai. Haar vader Adalric, de 3e hertog van de Elzas verbande zijn blindgeboren dochter ondanks de smeekbeden van zijn echtgenote Bereswinde. Het meisje kreeg echter op miraculeuze wijze haar gezichtsvermogen terug op de dag van haar doopsel. Haar vader schonk haar daarop het klooster Hohenbourg, een school voor adellijke meisjes. Odile verbouwde het en verrichtte er talrijke wonderen.

Woensdag 16-9-2009.Wolken en af en toe een bui 17°
Op weg naar Belfort. Omdat het weer onderweg niet best was, de koers verlegd naar Arbois. Om 13.00 uur aan op camping Les Vignes in Arbois. De poort stond open dus we konden een plek uitzoeken en de boel installeren. 's Middags uitgebreid Arbois bezocht. Arbois is een verrukkelijk oud stadje, waar je kunt dwalen en genieten van doorkijkjes. De wijnen zijn hier prachtig, want we zitten hier midden in het wijngebied van de Jura.
De St. Justkerk dateert uit de 12e eeuw. De kerk is prachtig. De kerk is jaarlijks het middelpunt bij de wijnfeesten in Arbois. Het oude raadhuis is prachtig.

De beroemde bacterioloog en chemicus Louis Pasteur heeft in Arbois gewoond. Zijn ouderlijk huis is te bezichtigen. Pasteur vond in Arbois het principe van het pasteuriseren uit en hij werkte in zijn eigen wijngaard aan methodes om de wijn beter houdbaar te maken. Ter ere van Pasteur is in 1901 een standbeeld voor hem opgericht.

Standbeeld Louis Pasteur
Den Beer en een Maatje (een hele grote .....)
Arbois, de kerk St Just

Donderdag 17-9-2009. Opklaringen 21°
Doorgereisd naar camping La Chevrette in Digoin .Vanaf Arbois zijn we dwars door de Bourgogne getrokken via Louhans en Chalons sur Saone. Aan het eind van de ochtend waren we aan. Rustig geïnstalleerd. 's Middags langs de Loire gewandeld en Digoin bezocht. Digoin is een gezellige stad aan de grens van de Bourgogne en Auvergne. Het is een voormalige handelshaven aan de Loire, tegenwoordig omgevormd tot een belangrijke plezierhaven in het centrum van Frankrijk. Bezienswaardig zijn de Église ND de la Providence, een merkwaardige19de-eeuwse kerk in Romaans-Byzantijse stijl en de Pont Canal. De Pont Canal is een stenen brug over de Loire. De brug is gebouwd in 1834 om het Canal du Centre over de Loire te leiden. Het is een vreemd gezicht wanneer je langs de Loire wandelt en ineens een boot over de brug ziet varen. Bijzonder.

Den Beer naar stenen aan het graven in de Loire
Digoin Pont Canal
Digoin, Mia en de Beer (èn de Loire).

Vrijdag 18-9-2009. Opklaringen af en toe zon 21°
Vanochtend naar Paray le Monial gefietst over de route langs het Canal du Centre. Het weer werkte goed mee. Onderweg genoten van prachtige uitzichten. De charoller koeien stonden op het gemak te grazen. In Paray le Monial was (toevallig) de weekmarkt. Nou die mochten we natuurlijk niet missen. Aan het eind van de 17e eeuw verscheen Christus er herhaaldelijk aan Marguerite-Marie Alacoque. Paray werd daardoor een van de belangrijkste bedevaartsoorden van Frankrijk. De Basilique Sacré Coeur is een meesterwerk van de Bourgondisch-Romaanse kunst en de best bewaarde kerk in de Cluny-stijl; begin 12e eeuw opgericht door de monniken van Cluny. De aangebouwde kloostergang belicht het leven van de laatste monniken in Paray le Monial. Paray is een religieuze stad. Er zijn veel kapellen en kerken, stuk voor stuk bezienswaardig.

Paray le Monial Basilique Sacré Coeur
Digoin Promenade des Demoiselles
Camping, even op het gemak.
Zaterdag 19-9-2009. Opklaringen af en toe zon 21°
De Pont Canal overgestoken en langs het kanaal naar Talenne gefietst. Er wordt aan deze kant van de Loire een prachtig fietspad aangelegd. Wij konden er al stukken van gebruiken. Onderweg genoten van de prachtige uitzichten. Ook bij de sluizen even gestopt om daar de stuurmanskunst van sommige huurbootschippers te bewonderen. 's Middags weer door het natuurgebied gewandeld.
Uitzicht langs het Canal du Centre

Zondag 20-9-2009. Buien en wolken 17°
Doorgereisd naar Abrest, een voorstadje van Vichy. We logeren op camping La Croix de St Martin. Het is een parkachtige camping aan de oever van de Allier. 's Middags in Vichy gewandeld. Tussen de buien door mooie dingen gezien.

Vichy is een kuuroord in het midden van Frankrijk. Vichy is in de 1e eeuw gesticht in de buurt van warmwaterbronnen bij een doorwaadbare plaats in de rivier Allier
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Vichy de zetel van het collaborerende vichy-regime; het stadje werd gekozen wegens de talrijke leegstaande hotels en het uitstekende telefoonnet.

Vichy is een statige stad met prachtige gebouwen in begin 19e eeuwse Art-Deco stijl. Het centrum is met overdekte winkelstraatjes en galerijen heel gezellig. Er zijn talloze hotels en leuke eethuisjes. Het Parc des Sources is prachtig. Het werd ooit in opdracht van Napoleon I aangelegd.

Het stadhuis van Vichy heeft veel weg van een kasteel.

De Loire
Vichy Grand établissement thermal
Vichy Stadhuis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maandag 21-9-2009. Bewolkt, later zon 22°
Weer onderweg. Ambert wordt de volgende bestemming. Bijtijds vertrokken. We hebben een mooie reis door de bergen van de Auvergne gemaakt. Onderweg genoten van de prachtige uitzichten. Om 11.00 uur aan in Ambert op camping les 3 Chênes. 's Middags Ambert bezocht.
Ambert is een vreedzaam plaatsje omgeven door de bergen van de Livradois-streek. Het is groot geworden door de papierproductie. In het stadje een historisch centrum met vakwerkhuisjes en het Maison de la Fourme d'Ambert. Een kaasfabriek waar alles over de productie van deze kaas te zien is. De kerk St. Jean, het ronde stadhuis en het spoorwegmuseum vonden wij mooi.

Ambert Église St Jean
Ambert Spoorwegmuseum
Ambert Stadhuis
Ook de hooggelegen kapel St. Michel d'Aiguilhe en het beeld van ND de France zijn een bezoek meer dan waard.
De kapel St Clair is mooi. De smalle straatjes in het oude centrum met de kantklossers geven een bijzondere sfeer.
Le Puy en Velay kathedraal ND de Puy
Le Puy en Velay Kapel Diana
Le Puy en Velay kathedraal ND de France
Le Puy en Velay kapel St. Michel d'Aiguilhe

Woensdag 23-9-2009. Bewolkt, later zon 27°
Rustig uit Le Puy en Velay vertrokken. Het begon weer met mist en wolken maar gaande de reis brak de zon door. De laatste 20 km voor Meyras waren heftig: een afdaling van 10%. De uitzichten waren spectaculair. We logeren op camping Le Ventadour in Meyras. De camping ligt direct aan de Ardèche. Den Beer was niet te houden en heeft zich helemaal uitgeleefd.

's Middags Aubenas bezocht.

Aubenas kasteel
Aubenas Uitzicht over de Ardèche

Donderdag 24-9-2009. Zon 27°
Onderweg naar L'Isle sur La Sorgue. Wederom genoten van de uitzichten in de Ardèche. Het is een prachtig landschap. Richting Viviers werd het ook wat levendiger. Na Viviers de N86 genomen richting Bagnols sur Cèze. Vandaar via Avignon naar L'Isle sur la Sorgue. We logeren op camping La Sorguette. Het is bekend terrein voor ons want we hebben hier al een paar keer eerder gelogeerd.
L'Isle sur la Sorgue is een oud vissersstadje, dat gevat is tussen de armen van de rivier de Sorgue. Bij de camping splitst de rivier de Sorgue zich (Partage des eaux) en maakt zodoende van het stadje een eiland. De stad wordt ook wel het Venetië van de Provence genoemd. Het is er levendig met een warme sfeer. Het is de belangrijkste antiekstad na Parijs. Eigenlijk is het hele stadje bezienswaardig. De kerk en de Sorgue springen er uit.
Op zondag staat het vol met marktkraampjes.

L'Isle sur la Sorgue
L'Isle sur la Sorgue HM poseert
Vrijdag 25-9-2009. Zon 25°
Een prachtig dag. Blauwe provencaalse luchten en een heerlijke zon. Vanochtend corvee. Als je een maand onderweg bent moet er wel weer eens wat worden gewassen en ook moest er worden bevoorraad. 's Middags mooie dingen bekeken!
Eerst naar Le Village des Bories. De oorsprong van de "bories", in Gordes, schijnt terug te gaan naar de Liguriërs, die de streek al enkele eeuwen voor onze jaartelling bevolkten. De Bories die men in de volksmond ook Gollische hutten noemt, zijn gebouwd van droge steen, dus zonder metselspecie, volgens het principe van het uitkragende gewelf. De bouw van deze woontrant, met de stenen die in de buurt werden gevonden, heeft tot de vorige eeuw geduurd. Het dorp, zoals wij het nu hebben gezien, ziet er uit zoals de laatste bewoners het hebben beleefd. Het was er bijzonder. We hebben trouwens de auto op afstand van het Le Village geparkeerd en een wandeling gemaakt met prachtige uitzichten.
Hierna naar Gordes. Gordes is een bergdorp, gelegen op een steile rotsachtige heuvel. Vlak voor het dorp kun je de auto 5 minuten parkeren. Vandaar geniet je van een prachtig uitzicht op het landschap en het tegen de heuvel aangeplakte Gordes. Het kapelletje, de kerk, het kasteel en het oude historische deel vonden wij bijzonder. Het kasteel, dat in de 11de eeuw is gebouwd, is omgetoverd tot museum.
Via een (heel erg , volgens Mia), smalle weg kwamen we bij het Cisterciënzerabdij van Sénanque. De Abdij is gesticht in 1148. Hij ligt in een vallei van volstrekte eenzaamheid, afgesloten van de wereld (naar de regels van Bernardus van Clarivaux. De abdij is prachtig gelegen aan een veld met lavendel.
Le Village des Bories
Uitzicht op Gordes
Sénanque de abdij
Zaterdag 26-9-2009. Zon 25°.
Op de fiets naar Fontaine de Vaucluse, een prachtig toeristisch dorpje aan het einde van een smal doodlopend dal. Het heeft zijn naam te danken aan de bron waar de rivier de Sorgue zijn oorsprong heeft. De Bron aan de voet van een 230 meter hoge rots is een van de krachtigste bronnen ter wereld. Soms produceert ze wel 200.000 liter water per seconde, dan weer verdwijnt de waterstroom nagenoeg.

In het dorp woonde in de 14e eeuw de beroemde dichter Petrarca die er zijn geliefde Laura beschreef. Op de Place de la Colonne in het centrum, is in 1804 ter ere van deze dichter een zuil opgericht. Ook is er een Petrarca museum. De papiermolen “Vallis Clausa” is de enige overgebleven papiermolen van het dorp. Boven het dorp staan de ruïnes van een kasteel.

Zondag 27-9-2009. Zon 25°.
Marktdag in L'Isle sur la Sorgue. De markt in dit stadje is bijzonder. Op zondag wordt de stad volgebouwd met marktkraampjes. Mia heeft zich uitgeleefd!
's Middags door het prachtige landschap, langs smalle weggetjes, naar Le Thor gefietst. Prachtig. De zonnebloemen stonden te wachten om geoogst te worden. Wat een verschil met die prachtige gele velden in de zomer.
Le Thor is nog steeds een heerlijk provencaals dorp. De toegangspoort zie je al uit de verte. Daarnaast (links en rechts) de pleinen. Onder de poort door kom je oog in oog met de gerestaureerde kerk.
We zijn nog even naar camping Le Jantou gewandeld.

Maandag 28-9-2009. Zon 25°.
Vandaag St. Rémy de Provence bezocht. Helaas was er kermis in het centrum. Dat maakt het stadje een stuk minder fotogeniek. Toch leuk gewandeld en nog even de campings bezocht. Volgende keer willen we toch liever deze kant uit, omdat het fietsen vanuit Isle sur la Sorgue, door de drukke wegen in de omgeving, tegenvalt.

St. Rémy is het bekendst door de restanten van de Gallo-Romeinse stad Glanum. Ook in Les Antiques, tegenover Glanum, staan 2 belangrijke monumenten. Om de hoek ligt het sanatorium St. Paul de Mausole waar Vincent van Gogh enige tijd verbeef, nadat hij in Arles zijn oor had afgesneden. Er staat hier een beeldje van Zadkine. Beneden zie je een gezellig provencaals stadje met veel platanen. Het historische centrum heeft prachtige winkeltjes en heerlijke restaurantjes: voor ieder wat wils.
En ....... er zijn leuke campings!

Fontaine de Vaucluse de Bron
De markt in Isle
Le Thor, stadspoort
Saint Rémy de Provence de Platanen
De Olijven zijn bijna klaar .......

Dinsdag 29-9-2009. Zon 25°.
Doorgereisd naar Fréjus. We hebben een flink stuk over de N7 gereden en genoten van de provencaalse stadjes. Op een gegeven moment werd het té en zijn we de snelweg opgedoken. We logeren op camping Le Pont d'Argens in Fréjus. Het is heerlijk weer, het zwembad is goed en we hebben zelfs weer verbinding met de buitenwereld. Vanmiddag de voortent opgezet. Was even aanpoten. Daarna gezellig met Ans en John een borrel gedronken.
Den Beer is weer helemaal thuis. Aan het strand liep ze heerlijk te dollen en ook de rivier zag er nog zo uit, zoals ze had gedacht. Dat gaan mooie weken voor haar worden!

Woensdag 30-9-2009. Zon 25°.
We hebben het provencaalse leven weer opgepakt. Het weer is prachtig. Rustigaan de buurt verkend, lekker gezwommen en met de Beer gewandeld. We zagen, dat het natuurgebied achter de camping, behoorlijk heeft gefikt. Het is voor een deel een kale vlakte geworden. De ecologische boerderij Semaille 83 is gelukkig gespaard gebleven.

Donderdag 1-10-2009. Eerst wolken, later zon 23°.
Weer een lekkere dag. Vanochtend eerst het boodschappen-corvee. Weer lekker gezwommen en vanmiddag een prachtige wandeling langs de meertjes van Villepey en het strand gemaakt. De beverratten bij Hotel v.d. Valk zijn inmiddels erg tam geworden.

De Beer is weer in vorm!
Meertjes van Villepey
Vrijdag 2-10-2009. Eerst wolken, later zon 23°.
Het blijft lekker weer. Vandaag was het marktdag in Ste Maxime. We waren er om 10.00 uur, Mia de markt op en de Beer en ik naar een terras aan de haven. We hebben genoten.
Ons (Den Beer en mijzelf) favoriete terras Le Tonneau
Zaterdag 3-10-2009. Eerst wolken, later zon 23°.
Vandaag de fietskar van Den Beer in orde gemaakt want het werd de hoogste tijd om er eens fiks tegenaan te gaan. Over de oude treinroute tussen St. Aygulf en Les Issambres (Ancien Train des Pignes) van de camping naar Les Issambres gefietst.
Mooie uitzichten, maar wel erg geaccidenteerd.
Gezellig in Les Issambres gewandeld. Het is een knus stadje. Het stadhuis en het stadspark zijn fotogeniek.
Terug via de kustweg.
Dinsdag 22-9-2009. Bewolkt, later zon 21°
Door de mist en de wolken op weg naar Le Puy en Vellay. Naar Le Chaise Dieu was het een stevige klimpartij. Ook dit stadje lag in een vette mist. Vroeg aan op Camping Le Puy en Velay in Le Puy en Velay. Veel door de stad gewandeld en de berg naar het beeld van ND de France beklommen. Was heavy! Le Puy is een religieuze stad. Dit blijkt uit de vele monumenten. De oude stad is één groot openluchtmuseum. De kathedraal met het klooster is bijzonder. Het is even klimmen ......

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Callanques de Tardieu

Zondag 4-10-2009. Zon 28°.
Vandaag op de fiets naar Roquebrune sur Argens om het jaarlijkse Fête de Miel te bezoeken. Vanaf de camping is het ongeveer 10 kilometer fietsen. Eerst door het natuurgebied en dan over het fietspad langs de D7.
Op het centrale plein stonden veel kraampjes waar lokale producten als honing, wijn en olijfolie werden aangeboden. Er hangt daar een prettige sfeer.

's Middags een lekker stuk met de Beer gewandeld. Helaas niet langs het strand want dat was vanwege het mooie weer nog overvol.

Roquebrune Fête de Miel
Maandag 5-10-2009. Zon 28°.
Vanwege het VTT-fietsfestijn van het a.s. weekend wordt er hard aan het parcours gewerkt. Het was erg druk op de kustweg. We hebben de fietsen daarom maar een dagje laten staan. Prachtig in de omgeving gewandeld. De Beer was weer niet te houden. Aan het strand heeft ze een boot gevonden. Ze was er niet uit te slaan.
Even verderop, in een van de meertjes van Villepey, raakte ze in gevecht met een krokodil. Ze heeft het gewonnen!
Den Beer in haar Boot
Den Beer in gevecht ...... (krokodil?)
Dinsdag 6-10-2009. Zon 26°.
Wederom een warme dag. Het weer is ons deze keer goed gezind. 's Morgens lekker met onze Beer in het natuurgebied gewandeld. Daarna de dagelijkse portie zwembad en 's middags op de fiets naar St. Raphaël. Saint-Raphaël is al vanuit de oudheid een vakantieplaats aan het Esterelmassief. Het is versmolten met het historische Fréjus. Je kunt hier leuk wandelen. Langs de haven kun je onder de platanen heerlijk vertoeven.
’s Morgens is er de vismarkt. De vis komt vers uit zee.
De meest bezienswaardige bouwwerken zijn de Romaanse kerk toegewijd aan St. Pierre en de neo-Byzantijnse kerk “Notre-Dame de la Victoire de Lepante”.
Als je langs de boulevard van Fréjus naar St. Raphael fietst, zie je hem al vanuit de verte. Helaas wordt de aanblik ontsierd door een grote MacDonalds die precies voor de kerk staat.
Tegenover de kerk is een parkeergarage. Bovenop deze garage kun je heerlijk wandelen en genieten van de uitzichten over de azuur-blauwe zee. Helaas worden hondjes hier niet toegelaten en er wordt streng op toegezien. In het stadje veel begin 19e eeuwse bouwwerken. Het geeft ons associaties met Vichy en met Biarritz.
Voor St Raphael ligt Le Lion de Terre, een rotsachtig eilandje.
St. Raphael ND de Victorie de Lepante
St. Raphael Le Lion de Terre

Woensdag 7-10-2009. Zon 26°.
Het blijft heerlijk weer. Vandaag weer leuk gewandeld en lekker gezwommen. Er is hier maar een nadeel ...... MUGGEN! Ze zijn hier in alle soorten en maten en in grote getale (en ze steken).

Donderdag 8-10-2009. Zon, later wolken 22°.
Via het Lac de St. Cassien naar Grasse gereden. Het Lac de St. Cassien is een langgerekt meer waar veel watersport wordt bedreven. Het moet er goed vissen zijn.
Grasse ligt in het zuiden van de Provence, op ongeveer 16 kilometer noordelijk van Cannes. Oorspronkelijk was deze stad bekend om zijn leerlooierijen. Nu is heeft het naam en faam als parfumstad. Grasse is een leuke en niet te grote stad, met bezienswaardige gebouwen, kleine steegjes met leuke winkeltjes en tal van cafés en restaurantjes. Grasse is ook een stad van kunst en geschiedenis, waar die één en al Provence ademt. Er zijn tal van plekken en monumenten die zeer de moeite waard zijn om te bekijken. Vooral de Romaanse Kathedraal ND du Puy, die uit de 13e eeuw dateert. De klokkentoren is 34 meter hoog. Binnen worden kunstwerken tentoongesteld, waaronder werken van Rubens, Jean-Honoré Fragonard en Louis Bréa.
Ook het stadhuis met de uitkijktoren van rood tufsteen is een bezoek waard. De gevel is verbluffend goed bewaard gebleven en vanuit de tuin heb je een prachtig panorama op het centrum van de stad.
Grasse wordt de wereldhoofdstad van de geur genoemd, In deze stad is het beroemdste parfum ter wereld: Chanel No 5 ontwikkeld.

Grasse Kathedraal ND du Puy
Grasse Parfum"ketel"
Vrijdag 9-10-2009. Zon 26°.
Vanochtend stond de zon weer lekker te schijnen. Het weer is heerlijk. Vandaag vrijdag, dus naar Ste Maxime voor de markt. Mia heeft zich daar prima vermaakt. Den Beer en ik waren (om moverende redenen) elders. Op de terugweg was het weer erg druk langs de kustweg. Deze week wordt hier de ROC de Fréjus gehouden. Dit is een mountain-bike-spektakel. Ook onze camping staat nu helemaal vol met fietsers. Meestentijds logeren ze in campers. Niet erg knus dus. We zijn het al een paar jaar gewend. A.s. zondag begint de uittocht en we verwachten dat er dinsdag een stuk of 15 plekken zijn bezet om hier het seizoen af te maken.
Vanmiddag lekker langs het strand gewandeld. Het was erg stil. Genoten van het prachtige wolkenspel. Den Beer had andere “besonjes”. Er moesten diepe kuilen worden gegraven, in zee worden gedoken, achter collega-honden aan, noem het maar.
Lekker rustig strand met prachtige wolkenpartijen
Den Beer is benieuwd of ze het wel goed doet.
Zaterdag 10-10-2009. Eerst wolken, later zon 23°
Vandaag Fréjus bezocht. Een gezellig stadje met veel restanten uit het Romeinse verleden. De kathedraal staat midden in het historische centrum. Dit bisschops-verblijf stamt nog uit de 4e eeuw. Uiteraard is er daarna het nodige aan versleuteld. Deze kathedraal bestaat uit twee aparte kleine kathedralen, de Notre-Dame en de St-Étienne.
Op loopafstand ligt het Les Arènes. Dit amfitheater uit de Romeinse tijd werd in 1828 ontdekt. Vroeger had het een capaciteit van 10.000 mensen maar door de jaren heen heeft Les Arènes veel te verduren gehad.
Om de hoek liggen de restanten van het Romeinse theater. Op zich stelt het niet zo veel voor, maar het is wel bijzonder dat het zo lang is bewaard en dat dit theater ook nog steeds wordt gebruikt (met aanpassingen dan). Tenslotte zijn we nog even naar de Villa Aurèliene gefietst. Deze villa ligt in een park en is gebouwd in 1880. In het park zie je nog delen van het oude Aquaduct. In de villa zelf, zijn tegenwoordig foto tentoonstellingen. Op 14 oktober 1988 werd de villa eigendom van de stad Fréjus.
Fréjus Villa Aurèlienne
Fréjus kathedraal
Zondag 11-10-2009. Zon 26°
Vandaag Nice bezocht. Via de haven (waar je prachtige plaatjes ziet) en Église ND du Port, langs het oorlogsmonument naar Vieille Ville gewandeld.
Voordat je het Cours Saleya met de bloemenmarkt bereikt kun je de restanten van het kasteel bezoeken, desgewenst per lift omhoog.
In la Vieille Ville was het gezellig druk. De neringdoenden deden goede nering. De Cathédrale Ste. Réparate stond er trots bij. Door de smalle straatjes, met mooie uitzichten naar de Place Garibaldi gewandeld. Hier staat een standbeeld van deze Italaanse vrijheidsstrijder Giuseppe Garibaldi. Vandaar weer terug naar de Boulevard des Anglais. Onderweg de Opéra, Église St Augustin, Église St. Jaques en Église St. Francois de Paule bekeken.
Op de Cours Saleya werd een bloemenmarkt gehouden.
Nice: Uitzicht over de stad
Nice: Cathédrale Ste- Réparate
Nice: Het Theater
Tijdens onze wandeling door Nice kwamen we regelmatig "parkeerplekken" van fietsen tegen, het zgn. Vélo Bleu. Wat in Amsterdam, met het witte-fietsenplan niet gelukt is, ziet er hier goed uit.
Vélo Bleue
Maandag 12-10-2009. Storm + zon 25°
Vannacht stond de caravan flink te schudden. Er was en stevige storm opgestoken. Tijdens de ochtendwandeling, langs het strand, van het prachtige natuurgeweld genoten. Rond de middag ging de wind gelukkig liggen. De lucht was mooi schoongeblazen en de uitzichten waren prachtig. De wilde zee was een feest voor onze Beer.
Fréjus: strand + uitzicht op Estérel
Uitzicht op Fréjus

Dinsdag 13-10-2009. Zon 22°
Naar Port Fréjus. De jachten liggen op het nieuwe seizoen te wachten. De boetiekjes houden uitverkoop. Alhoewel er wat hogere gebouwen staan, is de omgeving en de skyline toch in tact gebleven. Vanaf het hoge bruggetje heb je een prachtig uitzicht over de haven.

Woensdag 14-10-2009. Eerst zon, later bewolkt 16°
Weer eens eens naar St. Tropez geweest. Oorspronkelijk zouden we met de fiets. Helaas liet het weer het afweten. De auto in het stadje geparkeerd en door la vielle ville, een wijk met kleine straatjes waaraan sfeervolle boetiekjes en oude huizen naar de Place des Lices gewandeld. Dit grote plein is een ontmoetingsplaats voor de inwoners en aan het eind van de dag wordt hier stevig gebould. Vandaar naar de Vieux Port. Langs de kade gewandeld. Er lagen weer veel grote jachten. De terrassen waren rustig. De gevels met hun specifieke provencaalse kleuren geven prachtige plaatjes. Vandaar naar de Citadelle met zijn 6 hoekige middeleeuwse woontoren en drie ronde torens. Vanaf de citadelle heb je een prachtig uitzicht over het stadje, de baai en het achterland. Tenslotte nog even langs de Église ND de l’Assomption gewandeld. Het zou ons niet verbazen als de kerk binnenkort wordt gerestaureerd.

Port Fréjus
St Tropez Haven
St Tropez Église ND de l’Assomption
St Tropez Haven Mia en Beer
Donderdag 15-10-2009. Wolken af en toe zon 15°
Vandaag weer een onstuimige dag. De dag begon prachtig maar al snel werd de zon vervangen door donkere wolken en een flinke wind. Met de Beer langs het strand gewandeld. Het was vechten tegen de elementen. De kite-surfers hadden het goed naar hun zin!
Fréjus, donkere luchten
Fréjus, strand

Vrijdag 16-10-2009. Zon 18°
Vandaag is het weer gelukkig weer opgeknapt. De dag begon erg fris. Vanmiddag scheen de zon weer volop. Lekker in de buurt gewandeld.

Zaterdag 17-10-2009. Zon 22°
Een prachtige dag. Van de omgeving genoten. Weer eens om de meertjes van het natuurgebied van Villepey gewandeld. Terug over het strand. Er waren vandaag geen kite-surfers omdat de wind het voor hen liet afweten.

Beertje geniet van de zon.
Zondag 18-10-2009. Zon 22°
Laatste dag in Fréjus. Het weer was prachtig. De voortent verwisseld voor de luifel. Vanmiddag weer heerlijk met onze Beer naar St. Aygulf gewandeld en terug via het douanierspad en het strand. Het was genieten (van de prachtige uitzichten en een heel uitgelaten Beer). Morgen gaan we weer rustig op huis aan. Het begint overigens op de camping wel erg rustig te worden.
Fréjus, een lege camping
Fréjus, zonsondergang
Maandag 19-10-2009. Zon 15°
We gaan huiswaarts. Eerst nog lekker met Den Beer langs haar strand, rivier en meertjes gewandeld. Daarna de spulleboel ingepakt en onderweg naar St. Vallier. Het stadje ligt een kleine 100 km ten zuiden van Lyon. In de buurt van Loriol op een parkeerplaats geluncht. In de beschutting was het zelfs aangenaam. Om 15.00 uur waren we op camping Municipal van St. Vallier. Mooie plek uitgezocht, de boel weer opgezet en daarna het stadje verkend. Het stadje vonden wij wat pover. De skyline langs de Rhone prachtig!
Uitzicht op St. Vallier
Dinsdag 20-10-2009. Wolken en harde wind 15°
Er stond vandaag een onstuimige wind. Onderweg hadden we hem op de achterkant en voor we het wisten waren we in Macon. We staan weer op de camping Municipal. De spulleboel geïnstalleerd. Vanwege de storm, het luifeltje maar ingepakt gelaten. 's Middags te voet naar Macon. In de stad was het gelukkig een beetje beschut. Leuk rondgewandeld en weer genoten van de St. Pierre, de torens van het Ursulinen museum en de gezellige straatjes. Terug langs de Saone. Het uitzicht was goed.
De camping in Macon
Macon Saone
Macon Musée des Ursulines
Woensdag 21-10-2009. Wolken, later wat zon 15°
Weer doorgereisd. Vandaag een flinke portie van 450 kilomteter. Om 15.00 uur aan op camping Kockelscheuer bij Luxemburg. Na het installeren lekker lang met de Beer in het achtergelegen bos gewandeld.
Kockelscheuer, herfstkleuren.

Donderdag 22-10-2009. Wolken, later wat zon 15°
Vandaag doorgereisd naar camping Soerendonk in Soerendonk. Rustige reis. In de Ardennen was het heel erg mistig. Rond de middag aan. Geluncht en de caravan alvast schoongemaakt. Daarna een stevige wandeling met onze Beer over de heide.

Vrijdag 23-10-2009. Wolken, later wat zon 15°
Naar huis. Eerst was het nevelig, later brak de zon door. Voorspoedige reis naar Amsterdam. 's Middags gelijk aan het corvee.

Soerendonk, laatste stop.