Rondreis door Frankrijk

Dinsdag 2-6-2009. Zon 20°. Vakantie 2 is begonnen. We gaan op weg naar Oudenaarde in België. Om 09.00 uur uit Amsterdam vertrokken en na een rustige reis, zonder noemenswaardige files, om 12.45 uur aan op de Kompas camping in Oudenaarde. Helaas was de camping op dat tijdstip gesloten. Omdat we Oudenaarde ECHT wilden bezoeken hebben we een uurtje voor de poort gewacht. 's Middags de stad bezocht. Wanneer je Oudenaarde inrijdt sta je oog in oog met de St. Walburgia-kerk. Deze jongen steekt zo'n 90 meter de lucht in. Aan de grote markt ligt het stadhuis. Het is tussen 1526 en 1530 gebouwd (in een flamboyante bouwstijl). Arcaden ondersteunen de uitspringende Belfort-toren. Daarna zijn we naar de Schelde gewandeld. Daar zie je het witte huis Lalaing waar oude tapijten worden gerestaureerd. Even verderop staat de OLV kerk van Pamele. Als laatste hebben we het kasteel en het park van Liedt bezocht. De laatste telg uit deze dynastie heeft beiden aan de stad geschonken. Het was daar een rustpuntje!

Oudenaarde Berlaere Overmere Nampont Neufchatel en Bray Bernay Bergen Laon Epernay St. Hilaire Aubigny Bourges Pont St. Mamet St. Hilaire Roquelaure Lourdes Salies de Bearn Parentis en Born Chateau d Oleron Parthenay Saumur Azay le Rideau Beaumont
Oudenaarde, stadhuis
Oudenaarde, scheepvaart op de Schelde
Oudenaarde St Walburgiakerk

Woensdag 3-6-2009. Zon 20°.
Onderweg naar Mons. Om 10.30 uur gearriveerd op camping Waux Hall in Mons. De camping doet vriendelijk aan. Na ons te hebben geïnstalleerd onderweg naar het Canal du Centre om de scheepsliften te gaan bewonderen. Als eerste de scheepslift van Strépy Thieu bezocht. Deze moderne lift is in 1982 in gebruk genomen. Het is een geweldenaar, die een last van 300.000 ton kan verstouwen. De afmetingen zijn indrukwekkend. Via deze lift wordt een hoogteverschil van ruim 73 meter overbrugd.

Vervolgens ascenseur 3 bij Strépy Bracquegnies, in het "oude" deel van het Canal du Centre bezocht. De hydraulische liften zijn van een engels ontwerp en rond 1900 geïnstalleerd. Het principe is eenvoudig. Binnenschepen nemen plaats in twee met water gevulde bassins, een in het hoge gedeelte van het kanaal en een in het lage gedeelte. Ze vormen dan een soort hydraulische balans. Een overwicht in de bovenste bak verbreekt het evenwicht en laat de bak dalen, terwijl door het principe van de communicerende vaten de andere gaat stijgen. Door 3 van deze liften wordt eveneens een hoogteverschil van 75 meter overbrugd. Het voordeel van de nieuwe lift is de enorme tijdwinst. Het was indrukwekkend.
Op de terugweg het kasteel van Havré bezocht en genoten van de rozentuin.

's Middags te voet naar het historisch centrum van Mons. Mons, de hoofdstad van Henegouwen ligt dicht bij de franse grens en is een belangrijk handelscentrum in de Borinage. De aanwezigheid van het Belfort wijst op het belang van de stad. De oude steile straatjes met sfeervolle woningen uit de 17e en 18e eeuw, zijn erg schilderachtig.

Vanuit de verte zie je het Belfort al staan. De toren is 87 meter hoog en rond 1670 gebouwd. Het Belfort wordt bekroond met sierlijke peerspitsen en een opengewerkte lantaarn. De beiaard telt 47 klokken en een grote boudon van 5 ton. Aan de Grand Place ligt het stadhuis. Hierachter de Jardin du Mayeur, een mooie tuin van de burgemeester.

Kasteel van Havré
Strépy Thieu scheepslift
Strépy Bracquegnies lift 3
Mons Ste Waudru
Donderdag 4-6-2009. Zon en af en toe een wolk 19°.
Vandaag naar Laon. De reis via de N2 verliep goed, maar erg traag. We moesten door stadjes heen en het was erg druk met vrachtverkeer. In Laon troffen we het ook. Het was marktdag en een straat stond vol met half op de stoep geparkeerde auto's. Kruip- en sluipdoor dus. Om 11.15 waren we aan op camping La Chênaie in Laon.

Laon bestaat eigenlijk uit 2 delen: de benedenstad en de middeleeuwse bovenstad. Vanaf de camping hebben we de bovenstad bezocht. In een half uur zijn we naar boven gekommen. Er is hier veel bezienswaardig. Jammer genoeg was het allemaal niet zo fotogeniek.
De kathedraal Notre Dame is enorm.
Ook de kloosterkerk van de St. Martinusabdij mag er wezen. We hebben verder rondgewandeld door de straatjes en veel moois gezien. De stadswallen zijn nog redelijk in tact. Af en toe worden ze onderbroken door een stadspoort. Die van Soissons ziet er nog prima uit. De scheve toren van Dame Eva valt op: hij staat echt scheef. Vanaf de zuidelijke stadswallen heb je uitzicht richting "Chemin des Dames", een departementale wegdie is vernoemd naar de dochters van Lodewijk XV. De chemin is vooral bekend van de gevechten tijdens WO 1.l
Laon: Kathedraal Notre Dame
Laon: Stadswallen + stadspoort Soissons
Vrijdag 5-6-2009. Zon met een koude wind15°.
Vandaag een frisse dag. In 1-1/2 uur naar Camping Municipal in Epernay gereden. Plezierige camping die aan de oever van de Marne ligt. De koelkast begon wat leeg te raken dus vandaag maar eens fourageren. 's Middags Epernay uitgebreid bezocht. Epernay is de stad van de Champagne, en dat merk je goed. Veel grote huizen zijn hier gevestigd. Moet et Chandon is de grootste. Langs de Avenue de Champagne is dit huis gevestigd. Ook de overige huizen hebben hier prachtige "kasteeltjes". Dom Pierre Perignon is de keldermeester van de champ
agne geweest. In de rustige sfeer van het klooster bestudeerde hij het maken van de champagne.
Eigenlijk is hij de smaakbepaler! Dom Pierre Perignon is de keldermeester van de champ
agne geweest. In de rustige sfeer van het klooster bestudeerde hij het maken van de champagne.

De stad is in de oorlogen zwaar gebombardeerd. Er zijn daardoor weinig monumenten uit het verleden. De notre dame kerk staat nog fier overeind. Het theater mag er ook wezen. Ook het stadhuis ziet er prachtig uit. Dit voormalige herenhuis van de heer Auban-Moet werd midden 1800 gebouwd en in 1919 aan Epernay overgedragen. De orangerie ziet er schilderachtig uit.
Epernay: Dom Pierre Perignon
Epernay: stadhuis

Zaterdag 6-6-2009. Regen, 10°.
Om 09.00 uur uit Epernay vertrokken. Rustige reis, tot onze bestemming, St. Hilaire sous Romily. Eerst liet de Tom-Tom het afweten (aan het eind van een smal, onverhard, bospad konden we gelukkig keren). Daarna misten we tot 2 x toe het fysieke bord Camping. We waren er voorbij voor we het bord gezien hadden. We logeren op camping La Noue des Rois in St. Hilaire sous Romily.

's Middags hebben we Provins bezocht.
Provins heeft een op een voorgebergte gelegen bovenstad. Er zijn hier meerdere interessante monumenten. De kerk St. Quirace (mooi koor, eind 12e eeuw, koepel uit de 17e eeuw), de toren van César, een indrukwekkende donjon uit de 12 eeuw. De donjon wordt bekroond met een pyramidevormig dak.
De stadsmuren met de St. Janspoort (worden op dit moment gerestaureerd. Het bouwwerk stamt uit de 13e eeuw. Op het Place du Chatel staat het Croix aux Edits.

Provins Tour César, Kerk St. Quiriace.

Zondag 7-6-2009. Eerst stevige regen, later wolken en zon 14°.
Met een flinke bui opgestaan. Zelfs de Beer baalde van het natte weer, ze was tijdens de ochtendwandeling niet vooruit te branden en wilde het liefst onder de paraplu blijven lopen. Op het gemak ingepakt en tegen 10en vertrokken richting Aubigny sur Nère. Na een rustige reis zonder problemen, na de middag, aan op Camping les Etangs in Aubigny sur Nère. Vriendelijke ontvangst.

's Middags eerst Aubigny bezocht. Het kasteel van de Stuarts, nu het stadhuis wordt omringd door tuinen. De kerk St. Martin uit de 12e eeuw bevat mooie gebrandschilderde ramen. Hierna Argent sur Sauldre bezocht. Heerlijk met den Beer in de kasteeltuinen gewandeld. Tenslotte het Kasteel van Blancefort bezocht in Blancefort.

Aubigny sur Nère Kasteel
Maandag 8-6-2009. Veel regen 16°.
Onderweg naar Bourges. Om 10.30uur aan op camping Robinson in Bourges. 's Middags Bourges bezocht. Bourges heeft veel kunstschatten. Het gotische Paleis dat Jacques Coeur liet bouwen, de schitterende kathedraal St-Etienne waren uiterst bezienswaardig. Achter de kathedraal bevindt zich een volledig gerestaureerde middeleeuwse wijk die grenst aan de "moerastuintjes" van Bourges, een ex-moerasgebied.
Bourges Palais Jacques Coeur
Bourges Kathedraal St. Etienne
Dinsdag 9-6-2009. Veel regen en harde wind 16°.
We zijn doorgereisd naar Bonnac la Côte om Limoges en Oradour sur Glane te bezoeken. Rond de middag gearriveerd op camping de Chateau de Leychoisier in Bonnac la Côte. Mooie kastelencamping!
's Middags Oradour sur Glane bezocht. In dit dorp zijn de ruines bewaard gebleven, nadat de bevolking van dat dorp op 10-6-1944 door de nazi's werd uitgemoord. Na deze beestachtige daad werd het dorp in de brand gestoken.
Oradour sur Glane de uitgebrande kerk
Oradour sur Glane de Renault-garage
Woensdag 10-6-2009. Wind en wolken 17°.
's Morgens door de velden gewandeld. Uitzichten over de Limousin zijn prachtig. Met een zonnetje erbij, zou het nog mooier zijn geweest.
's Middags Limoges bezocht. De St. Etienne kathedraal steekt fier boven de stad uit. De toren is maar liefst 62 meter hoog (een kleintje vergeleken bij de St. Etienne in Bourges). De in terrassen aangelegde bischoppelijke tuinen liggen boven de Vienne. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht. De oude brug over de Vienne met de hoge rug is bijzonder. Tenslotte nog een bezoek gebracht aan de Rue de la Boucherie met eeuwenoude vleesbanken van slagers langs de kant.
Donderdag 11-6-2009. Eerst wolken, 's middags zon 21°.
Onderweg richting Bergerac. Het weer is gelukkig omgeslagen. Om 11.30 uur aan op Camping Lestaubières in Pont Saint Mamet. Een prettige camping op redelijke afstand van de grote weg. Na de lunch Bergerac bezocht.
Bergerac heeft geen uitspringende monumenten. Het is een levendige stad aan de rivier de Dordogne.
De kerk Notre Dame staat vlak bij het stadscentrum. Vavaf de kerk kun je het oude centrum inlopen. In de straatjes Rue St James en Rue de Fontaines staan nog veel vakwerkhuizen. Even verderop staat het nieuwe standbeeld van Cyrano de Bergerac. Cyrano is de overgetelijke epische held uit het blijspel dat in 1897 werd geschreven door Edmond Rosland. Savinien de Cyrano heeft echt bestaan. Hij werd geboren in Parijs, diende in het Garderegiment en werd later letterkundige.
De smalle straatjes en pleinen met terrassen ademen een heerlijke sfeer. Het oude standbeeld van Cyrano staat op het Place de la Mirpe.
Bij de oude haven staat het regionale wijn en binnenvaartmuseum en het nationale Tabaksmuseum.
Limoges Kathedraal St Etienne
Limoges Pont St. Etienne over de Vienne
Bergerac Cyrano
Bergerac het oude centrum
Vrijdag 12-6-2009. Zon 31°.
Het weer is omgeslagen. De zomer is daar en het is hier bloedheet. Via de N21 naar St Hilaire de Lusignan in de buurt van Agen gereden. We logeren op camping Le Moulin de Mellet in St. Hilaire.'s Middags Agen bezocht. Het zat ons deze keer niet mee. Midden in het centrum was een giga-kermis opgebouwd. Tijdje naar een parkeerplek gezocht maar tevergeefs. Doorgereden naar de Pont Canal over de Garonne. Hier heerlijk met de Beer gewandeld en van de uitzichten genoten. De Pont Canal is een stenen brug gebouwd tussen 1839 en 1843. De brug is 10 meter hoog en overspant de rivier de Garonne. Over de brug varen nu pleziervaartuigen.
Het oudste deel van de Kathedraal St. Caprais dateert uit de 11de eeuw.
Agen kathedraal St. Caprais

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaterdag 13-6-2009. Zon 31°.
Weer verder. Nu richting Auch. Het is erg warm. Vroeg aan, op camping le Talouch in Roquelaure. Inchecken en het door de poort rijden ging wat hectisch door technische storingen met het "ding". Daarna konden we een mooie plek vinden en stond alles snel weer op. Auch bezocht. De stad is een plaatje.
Door het midden van Auch, stroomt de rivier de Gers, die Auch in twee delen opdeelt. Aan de rechter kant van de rivier oogt alles wat nieuwer en moderner dan aan de linker kant. De linker kant is gebouwd op een helling en straalt meer historie en sfeer uit. Hier zijn een wirwar van kleurige middeleeuwse straatjes, de Pousteries. Ook zijn de 15de eeuwse kathedraal (Cathédrale Ste-Marie) en de 40m hoge gevangenis toren (Tour d’Armagnac), uit de 14e eeuw impossant. Erg leuk is ‘l’Escalier Monumental’, een 234 treden tellende oude trap, die het oude deel van de stad, verbindt met het nieuwere gedeelte. Helaas werd de trap tijdens ons verblijf gerestaureerd. D'Artagnan keek wel trots voor zich uit.

Auch l'Escalier monumental met d'Artagnan
Auch kathedraal Ste Marie

Zondag 14-6-2009. Wolken af en toe zon 26°.
Doorgereisd naar Lourdes. Alweer via de N21. Ruim voor de middag gerarriveerd op camping Le Moulin de Monge in Lourdes.

's Middags de stad bezocht. Het was erg mooi. Het kasteel steekt fier boven de stad uit. Als je het wilt bezoeken kun je de lift nemen. Ook de kerk van het Heilig Hart is fraai. De heiligdommen van OLV van Lourdes zijn mooi. De gebouwen zien er prachtig uit, maar ook de mensen die hier op bedevaart komen zijn bijzonder. Verder is het een gezellig stadje, dat doorkruist wordt door de rivier de Gave. De waterval geeft verkoeling.

Lourdes heiligdommen OLV van Lourdes
Lourdes een winkel vol snuisterijen

Maandag 15-6-2009. Wolken af en toe een bui 22°.
Pau bezocht, een prachtige stad. Er staan veel gebouwen uit het begin van de vorige eeuw. Daarom deed Pau ons een beetje aan Biarritz denken. De stad ademt net zo'n prettige sfeer. Tussen het slot en het Parc Beaumont loopt de bijna 2 kilometer lange, door toedoen van Napoleon aangelegde, Boulevard des Pyrénées, die een prachtig uitzicht op de Pyreneeën biedt. Het kasteel ligt op een uitloper boven de rivier de Gave de Pau. Deels in renaissancestijl (12de–16de eeuw. Het is gerestaureerd in de 18de en 19de eeuw. In het kasteel onder meer een grote collectie wandtapijten, een regionale collectie betreffende de Béarn en documentatie over koning Hendrik IV, die in dit kasteel geboren werd.
Aan het andere einde van de Boulevard ligt het Palais Beaumont
.
In het centrum staat de kerk St. Martin.
's
Middags met den Beer langs het Lac du Lourdes gewandeld.

Pau kasteel
Dinsdag 16-6-2009. Wolken en regen 18°.
Vandaag staat Tarbes op het programma. Het centrale punt is hier de Place de Verdun met mooie gebouwen en een prachtige fontein. De Jardin Massey ligt op loopafstand van dit plein. Het in de 18e eeuw door Placide Massey, aangelegde park vinden we onder meer 180 jaar oude bomen en diverse sequoia’s. Daarnaast herbergt dit park een kloostergang, een mini treintje, een orangerie en het Musée Massey. Vanaf de uitkijktoren schijn je de omgeving prachtig te kunnen bekijken (tijdens ons verblijf was het museum, wegens een verbouwing, gesloten. Voor het museum liepen veel pauwen te paraderen met opgestoken veren. Helaas mochten er geen honden in het park zodat we om beurten al dit moois mochten zien. Hierna het geboortehuis van maarsch. Foch, de overwinnaar van WO 1, bezocht. Tenslotte de Kathedraal la Sède en het oude ziekenhuis, hôpital de l'Ayguerote bekeken. Hierna naar Bagnères de Bigorre, een badplaats met warme bronnen. De stad biedt toegang tot de Pic, de Col d'Aspin en de Tourmalet. De oude stad is nog oorspronkelijk, Rue de Thermes en Rue d'Horloge met de Jacobijnentoren uit de 15e eeuw zijn hiervan een voorbeeld. Via de kerk St. Vincent teruggewandeld.
Tarbes Museum Massey
Woensdag 17-6-2009. Zon 34°.
Weer onderweg. Het is vandaag warm. We reizen naar Salies de Béarn, op aanraden van medekampeerders Frank en Trees. Via de snelweg gereden en genoten van de prachtige uitzichten op de Pyreneeën. Om 10.45 uur aan op camping Domaine d'Esperbasque in Salies de Béarn. De camping doet prettig aan. 's Middags eerst Sauveterre-de-Béarn en daarna Salies-de-Béarn bezocht.
Sauveterre-de-Béarn is een schilderachtig stadje met een middeleeuws centrum Dit centrum is terrasvormig gebouwd boven de samenvloeiing van de Gaves de mauléon en d'Oloron. Er is hier veel moois te zien. De kerk St Martin, de restanten van het kasteel, een duiventil, de brug de l'egende maar vooral ook veel natuurschoon. Langs de rivier kun je prachtig wandelen.
Salies-de-Béarn is badplaats in het dal van de Saleys, die de schilderachtige oude stadswijk, met veel bochtige straten, doorsnijdt. De kerk St. Vincent uit de 15e eeuw is bezienswaardig. Salies-de-Béarn heeft (de naam het het in zich) in het verleden een operationel zoutfabriek gehad. Nu wordt deze fabriek gerestaureerd.

Donderdag 18-6-2009. Wolken 21°.
Vannacht heeft het stevig geonweerd. De verschrikkelijke hitte van gisteren heeft plaatsgemaakt voor wolken en nevel. Vandaag stond St. Jean Pied de Port op het programma. Dit stadje ligt hoog in de Pyreneeën aan de spaanse grens. Het is schildrachtig en wordt doorsneden door de rivier La Nive. Door het oude stadje aar de Citadelle geklommen. De Citadelle is een bouwwerk van Vauban. Via de Porte du Roy kun je naar een uitzichtpunt lopen waar je (op deze hoogte) een prachtig uitzicht op de omgeving hebt. Via de Porte de St. Jacques, genoemd naar St. Jacques de la Compostella, loop je door de Rue de la Citadelle. Hier zijn logementen waar de bedevaartgangers kunnen rusten en eten. St. Jean de Pied de Port is een rustpunt op de route naar Santiago de Compostella. In deze straat staan nog een paar goed bewaard gebleven huizen uit 1500. Beneden staat de Eglise de ND du Bout du Pont. Vanaf het pad langs de Nive komt de kerk het mooiste uit. De bruggen over de Nive zijn mooi.

Vrijdag 3-7-2009. Zon 27°.
Uitgebreid het oude centrum van Saumur bezocht. Via de VVV, gevestigd in het Théatre, langs het Stadhuis en het Gebouw van de Slagers naar de Rue de la Tonnelle. Deze straat komt uit in het hart van het oude centrum, de Place St. Pierre. Hier staat de gelijknamige kerk. Ook zie je hier prachtige gevels van vakwerkhuizen uit de 15e eeuw. Rond het kasteel naar de ND des Ardilliers. Vandaar door de stad langs het Maison du Roi en de St. Nicolaaskerk naar de Pont Cessart.

's Middags weer met De Beer door de Loire gebanjerd.

Salies de Béarn
Sauveterre de Bearn Pont de Legende
Vrijdag 19-6-2009. Wolken, af en toe een bui 19°.
Eerst Orthez , de hoofdstad van de Béarn, bezocht. Een drukke, bedrijvige stad met een historisch stadscentrum. Via de kerk St. Pierre en het Theater naar de Tour du Château Moncade gewandeld. De toren is het restant van het eens zo trotse kasteel. Via rustige straatjes, met mooie geveltjes weer naar beneden, naar de Pont Vieux.

Verder gereden naar Navvarenx, een rustig plaatsje in het hart van de Béarn Het stadje is omringd door stadswallen. Vanaf de poort St. Antoine hierover een wandeling gemaakt. Genoten van de prachtige uitzichten over de Gave d'Oléron en de brug.
Tenslotte Laas bezocht. Laas is een wat ingeslapen dorpje met een prachtig kasteel. Doordat het gerestaureerd wordt, konden wij het helaas niet bezoeken.
Orthez Pont Vieux
St. Jean Pied de Port
Parentis en Born

Zaterdag 20-6-2009. Zon 23°.
Onderweg naar Parentis en Born, in de buurt van Bordeaux. Rustige reis langs de N10. Onderweg zagen we veel omgewaaide en geknakte bomen. Pirma ontvangst op Camping l'Arbre d'Or in Parentis en Born. Op het gemak een plek gekozen en besloten om hier een tijdje te blijven. Camping is vlak. Mia was de bergen een beetje zat. Op de laatste campings konden wij onze Beer ook niet zo best uitlaten. Hier is dat anders. Hier is een groot meer met zandstrandjes. Het is voor HM weer een feest. Ze springt en ze dartelt, haar staart staat niet stil. Alles netjes opgezet en van het rustige camping leven genoten (rusten, wandelen, fietsen en zelfs een duik in het verwarmde zwembad).

Zondag 21-6-2009. Zon 24°.
Oh ja, als je dan lekker staat, moet je er van genieten. Vandaag wederom van het rustige camping leven genoten.

Maandag 22-6-2009. Zon 27°.
Oh ja, als je dan lekker staat, moet je er van blijven genieten. Vandaag wederom van het rustige camping leven genoten (rusten, wandelen, fietsen en weer een duik in het verwarmde zwembad).
Vanmiddag naar Biscarosse gefietst over het aangelegde fietspad. Biscarosse is een levendig stadje. Veel bezienswaardigheden heeft het niet. Het regionale vliegveld ligt hier.
Vlakbij ligt het Museum van de watervliegtuigen. Ooit is Biscarosse uitgekozen om watervliegtuigen te testen. Ondermeer Antoine de St Exupéry (le petit prince) heeft hier nog gevlogen. In het museum wordt een beeld gegeven van het belang van deze vliegtuigen.

Parentis en Born
Arcachon

Dinsdag 23-6-2009. Zon 27°.
Den Beer is hier dagelijks in een strijd verwikkeld met de hagedissen. Ze ziet ze wel, probeert ze te pakken en dat lukt dus niet. Leidt tot frustaraties. Vandaag Aureilhan, Mimizan en Mimizan Plage bezocht. Het was een beetje jeugdsentiment. In 2001 hebben we hier gelogeerd op camping Aurilandes in Aureilhan.
Het zag er allemaal weer prettig uit.
's Middags uitgebreid langs het meer gewandeld. De natuur is hier prachtig. Alhoewel er hier en daar een "ja-knikker" staat is dat niet hinderlijk. HM Den Beer heeft zicht uitgebreid gekoeld.

Woensdag 24-6-2009. Zon 27°.
Het blijft lekker weer. Vandaag stond Arcachon op het programma. Vanwege de warmte vroeg vertrokken. Arcachon is een badplaats aan de zuidkant van het Bassin van Arcachon. Beneden is het stadsdeel met zomervertier: Boulevard de la Plage, Wandelpier, Casino, Aquarium en een Maritiem Museum.
Boven het stadsdeel voor het verblijf in de winter met prachtige villa's, het park Péreire en Mauresque en het strand van Les Abatilles. De stad heeft geen specifieke bezienswaardigeheden. Het is prettig om er te wandelen.
Op de terugweg nog even in Sanguinet gestopt. Sanguinet is een rustig dorpje.

Donderdag 25-6-2009. Zon 27°.
Vandaag onderweg naar Ile d'Oléron. Rustige reis. Alleen de rondweg om Bordeaux was druk. Om 12.30 uur aan op Camping La Brande in Le Château dÓléron . Mooie plek gevonden. 's Middags lekker op het gemak de boel verkend.
Vanaf het strand achter de camping hebben we een mooi uitzicht op Fort Boyard. Dit Fort dat tussen de eilanden Ile d’Ax en Ile d’Oléron ligt, is rond 1840 gebouwd om het wapenarsenaal van Rochefort te beschermen tegen aanvallen van m.n. de engelsen. Het fort is gebouwd, omdat de draagkracht van de toenmalige kanonnen niet voldoende was om de afstand tussen beide eilanden te overbruggen.

Strand achter de camping
Fort Boyard

Vrijdag 26-6-2009. 's Morgens een bui daarna zon 22°.
Le Château d'Oléron bezocht. Vanaf de citadel heb je een prachtig uitzicht over de omgeving: De Brug, het haventje, het fort Louvois en op Marenne. De citadel stamt uit de 17e eeuw en is ontworpen door Richelieu en Vauban (zijn wedie in Jean Pied de Port ook al niet tegengekomen?). De citadel is in WO 2 deels tot een ruïne gemaakt. Het is allemaal weer keurig opgebouwd. Het Arsenaal heeft een centrale plaats. Via de koninklijke poort kun je op de wallen komen. Hier hebben we lekker rondgewandeld en genoten van de mooie uitzichten. Fort Louvais is ook bedacht door Vauban.
In de haven komen de oester-vissers, aan het eind van de dag, met hun speciale boten weer op het eiland binnen. Rond de haven staan de typisch gekleurde huisjes die kenmerkend zijn voor Ile d'Oléron.

Chateau d'Oleron, citadel
Chateau d'Oleron

Zaterdag 27-6-2009. Zon 29°.
Vandaag de noordkant van Ile d’Oléron bezocht. De hoofdweg was erg druk. In La Brée les Bains gewandeld. Dit dorpje is in volle economische ontwikkeling. Er is harmonie tussen de natuur en de typische huisjes in dit dorpje. We vonden het opvallend, dat er zoveel stokrozen stonden. Het is hier goed toeven. Het zandstrand, beschermd door cipressen, doet vriendelijk aan. Het is heel anders dan het strand bij onze camping, waar je echt niet kunt zwemmen. Bij eb “vissen” mensen hier te voet, naar schelpen met “eetbare” inhoud.
Daarna naar St. Denis d’Oléron, ook zo’n prachtig dorpje. In de buurt, in het uiterste noorden van het eiland, staat de vuurtoren van Chassiron. Hij is maar liefst 46 meter hoog. De uitzichten zijn hier prachtig. Bij helder weer heb je een goed uitzicht over Ile de Ré. Ben benieuwd of dat volgende week vanaf dat eiland ook zo is. St Denis heeft dagelijks markt. Het kerkje op het marktplein is mooi. St. Denis beschikt over de grootste jachthaven van het eiland.
Aan het eind van de dag met de Beer naar het strand. Helaas was de zee een grasvlakte geworden. Het verschil tussen eb en vloed is hier stevig. Voor H.M. Den Beer was het geen probleem. Ze was aan het dartelen en aan het dollen tussen de achtergebleven plassen. Toen we van het strand weggingen was er geen wit plekje meer te bekennen op het beest. De hondendouche op de camping gaf soulaas.

Cabanes
Chassiron
Zondag 28-6-2009. Zon 33°.
Vandaag marktdag in Le Château d'Oléron, dus ........ bijtijds er heen. Het hele stadje stond vol met (volgens Mia) interessante kraampjes. Het was erg warm, daarom wilde de Beer thuisblijven. Helaas was het vandaag lang eb en dan is er weinig zee aan deze kant van het eiland. Met de auto naar Vertbois gereden om daar wat verkoeling te zoeken. De natuur is daar prachtig en onze Beer, ze genoot weer! De oceaanstranden zijn overigens een pradijs voor surfers en kite-surfers. Als de wind een beetje opsteekt is het daar goed. Via de zuidkant van het eiland teruggereden om de gekleurde "cabanes" van de oesterkwekers te bekijken.
Maandag 29-6-2009. Zon 30°.
Het blijft heet. De airco doet vandaag weer goed zijn best. Vanochtend de Route des Huîtres richting Boyardville gefietst. Prachtige uitzichten onderweg! Vanmiddag weer naar Vertbois geweest. Heerlijk door de duinen en langs het strand gewandeld.
Vertbois
St. Pierre d'Oleron

Dinsdag 30-6-2009. Zon 30°.
Laatste dag op Ile d'Oléron. Saint Pierre d'Oléron bezocht, een gezellig stadje in het midden van het eiland. Leuke straatjes, een gigantisch marktplein, de lantaarn van de doden op de "oude" begraafplaats en het kerkje zijn een bezoek waard. Van de gelegenheid gebruik gemaakt om de gîte, waar wij voor het caravantijdperk, te bezoeken. Het huisje lag er nog bij alsof het 1993 was. Niets veranderd. Ook hebben we hier in 1998 op camping La Pierrière gekampeerd.
Daarna nog even naar La Cotinière, de vissershaven van Ile d'Oléron. Aan de haven was het gezellig druk. In La Cotinière kun je heerlijk op een terras, al het moois dat in de haven gebeurt, op het gemak bekijken.
's Middags een lange strandwandeling in VertBois gemaakt. Het was gelukkig eb en dan is het strand daar fantastisch.

Overigens was het, qua termperatuur, deze reis behoorlijk heftig. Eigenlijk elke dag boven de 30 graden en dat is veel.

Beer heeft het warm.
Parthenay
Woensdag 1-7-2009. Zon 32°.
Doorgereisd naar camping le Bois Vert in Parthenay. Het is een prettige, rustige, camping. Hij ligt op een kilometer of 2 van het stadscentrum. Rustig geïnstalleerd en heel snel het zwembad ingedoken.
Aan het eind van de middag toch maar naar Parthenay getogen. Het was het meer dan waard. Parthenay is een voormalige vestingstad. Vanuit de verte zie je de Eglise St. Laurent al hoog boven de stad uit. De stad heeft leuke straatjes. Via de Tour de l'Horloge kom in in de citadel. Hier eerst de kerk Ste Croix en daarna de restanten van ND de la Couldre. Alleen het fraai gebeeldhouwde portaal staat er nog. Het gasthuis wordt binnenkort gerenoveerd. Aan het eind van de citadel liggen de ruïnes van het kasteel. Bij de rivier ligt de poort St. Jacques. Hier in de buurt staan nog houten huisjes uit de 15e eeuw. Tenslotte nog even naar Parthenay le Vieux gereden om de Kerk St. Pierre uit de 12e eeuw te bekijken.
Donderdag 2-7-2009. Zon 27°.
Weer verdergereisd. Bijtijds vertrokken. Om 10.30 uur aan op camping Ile d'Offard in Saumur. De camping is ons bekend omdat we hier in 1996 en 2002 al eens hebben gelogeerd. Mooie schaduwrijke plek gevonden. De Beer kwam weer helemaal tot leven. Even op de markt gelopen en een broodje gehaald bij de Boulanger. Op de brug over de Loire genoten van het uitzicht op de stad en het kasteel.
Toen werd het tijd voor een duik in het nieuwe zwembad. Het is prachtig.
's Middags uren met de Beer in de Loire gelopen.
Saumur
Saumur
Zaterdag 4-7-2009. Zon 27°.
Weer onderweg naar Azay le Rideau. Weer een hernieuwde kennismaking. Wij zijn hier in 2002 al eens geweest. De reis was mooi. Vanaf Saumur naar Chinon gereden. Steeds uitzicht op de rivier de Vienne. In Azay was het wringen. Het is een stadje met smalle straatjes en wij moesten er dwars door. Gelukkig was het ook nog marktdag en was het bij het kasteel erg druk. We zijn er gekomen. We logeren op camping municipal Le Sabot. We hebben een mooie plek onder een grote boom. Het is weer een warme dag en onze Beer is daar nog steeds niet op gesteld. 's Middags door het stadje gewandeld en genoten van al het moois. Het kasteel, kerk St. Symphorien, de uitzichten over de Indre, de molen bij de Indre en de vele middeleeuwse huisjes.
Azay le Rideau Indre
Pont de Ruan

Zondag 5-7-2009. Zon en wolken 23°.
De omgeving verkend. Eerst het kasteel van Saché waar Honoré de Balzac verscheiden romans heeft geschreven. Er is hier een klein museum aan hem gewijd. Daarna naar Villaines les Rochers en schilderachtig mandenmakersdorp. Mooi kerkje en bijzonder is, dat aan de huizen uithangborden hangen in de vorm van een mand. Je kunt de werkplaatsen van de mandenmakers bezoeken (maar niet op zondag). Tenslotte naar Pont de Ruan. Vanaf de brug over de Indre kun je prachtige plaatjes schieten. De watermolen naast de brug wordt dit jaar gerestaureerd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kasteel Saché

Maandag 6-7-2009. Buien af en toe zon 22°.
Op weg naar Beaumont sur Sarthe. Rustig reis langs de snelweg. We logeren op camping Val de Sarthe in Beaumont sur Sarthe (vroeger Beaumont le Vicomte). Het is een gemoedelijke camping, zo eentje die hoort! 's Morgens tijdens buien door het stadje gewandeld en genoten van de vele mooie plaatjes. De historische (gerestaureerde) gevels in het oude stadje, het kerkje ND uit de 11e eeuw, de hallen en vanaf de brug mooie gezichten over het stadje, de Pont Roman en het kasteel ook uit de 11e eeuw. Opvallend was, dat er een bord te koop aan hing.

's Middags met de auto naar Fresnay sur Sarthe gereden. Dit stadje heeft een prachtig middeleeuws centrum. Van uit de verte zie je de kerk ND al staan. Van buiten, maar ook van binnen, is hij prachtig. We zijn door de middeleeuwse straatjes naar het kasteel gewandeld. De poort staat nog overeind. Van de Don Jon staan er nog ruïnes. Om deze restanten is een park aangelegd.

Dinsdag 7-7-2009. Buien, wind 16°.
Het warme weer zijn we definitief kwijt. Weer onderweg via Alencon en Sees door het heuvelachtige land van Normandië naar Bernay. We logeren op de Camping Municipal in Bernay. De camping ligt in een buitenwijk op een kwartiertje lopen van het centrum.
Na het installeren naar het centrum gewandeld. Via het Hotel de la Gabella, een prachtig 18e eeuws huis van (ooit) een belastinginspecteur, via de hoofdstraat de kerk Ste. Croix bekeken. Vervolgens, via schitterende plaatjes van middeleeuwse huisjes naar de Eglise Abbitiale en het Museum. Het stadhuis stond er keurig bij. Veel mooie plaatjes in dit middeleeuwse stadje.
's Middags Brionne aan de rivier de Risle bezocht. Ook hier weer veel vakwerkhuizen en een schitterende rivier. De ruïnes van de Donjon uit de 11e eeuw bekeken. Was een hele hijs naar boven maar het was het waard. Genoten van de uitzichten over de stad, het dal en het viaduct over de A28. Daarna naar Le Bec Hellouin. Het meest opvallende van de inde 11e eeuw gestichte Benedictijner Abdij, is de indrukwekkende toren van St. Nicolas.

Beaumont sur Sarthe
Le Bec Hellouin
Woensdag 8-7-2009. Wind en wolken 17°.
In de stromende regen vanuit Bernay vertrokken. In de buurt van Rouen werd het gelukkig droog. De passage door Rouen, met tomtom, is altijd levendig. Nu zaten we ook weer in het centrum (het ding doet zijn best!). Om elf uur aan op camping Ste Claire in Neufchatel en Bray. Een vriendelijke camping. De stad bezocht. Het centrum is levendig. De kerk is fraai. Ook het museum voor de lokale kunsten is in een prachtig pand gehuisvest. Verder is er eigenlijk niet zo veel te doen. Erg leuk is de Avenue Verte. Een voormalig spoorweg-tracé dat verbouwd is tot een mooi fiets- en wandelpad. We hebben hier heerlijk met onze Beer gewandeld. Ze had er vandaag zin in want de temperatuur is dik onder de 20 en de zon liet zich ook niet al te vaak zien. Het was dartelen en dollen. 's Middags naar Mesnières en Bray. Het kasteel stond gelukkig weer in de steigers.
Bernay
Donderdag 9-7-2009. Zon, stevige wind en wolken 19°.
Weer verder gereisd in noordwaardse richting. We logeren op camping La Ferme des Aulnes in Nampont St. Martin. Om 11.30 uur stond alles weer spic en span en konden we de omgeving verkennen . De camping ligt wat ver van de bewoonde wereld, daardoor is het hier erg rustig. 's Middags Le Touquet Plage bezocht. Le Touquet-Paris-Plage is een luxueuze badplaats aan de Côte d'Opale. Er is een grote Boulevard met flatgebouwen en daartussen soms iets moois uit een andere eeuw. Uiteraard een casino, golfbaan, vliegveld, enz.
Le Touquet

Vrijdag 10-7-2009. Wind en wolken 17°.
Onderweg naar de laatste bestemming, Berlare Overmere in de buurt van Gent. We zijn via Boulogne sur Mer en daarna over de snelweg langs de kust gereisd. Een half uurtje later dan gepland aan op camping Roosendael in Berlare-Overmere. De camping is meer dan eenvoudig. Een plus-punt is, dat hij op loopafstand van het Donkmeer ligt. 's Middag hier een flinke wandeling gemaakt en de Eendenkooi bezocht. We kenden de omgeving al omdat we vorig jaar camping Groenpark in Zele hebben bezocht.

Zaterdag 11-7-2009. Wolken en later zon 19°.
Weer naar huis. Gezien de hygiënische omstandigheden op de camping, de douche maar overgeslagen en vroeg vertrokken. Voorspoedige reis. Richting het zuiden kwamen we veel files tegen. Tegen de middag aan en aan het corvee.
Het was een mooie reis!